ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Економіка підприємства

Виробничий цикл і його структура
Виробничий цикл – це календарний період часу, протягом якого матеріал, заготівля чи інший оброблюваний предмет проходить всі операції виробничого процесу чи визначеної його частини і перетворюється на готову продукцію. Він обчислюється в календарних днях, а при низькій трудомісткості виробу – у годинах. Структура цеху, де здійснюється виробничий цикл, представлена на рис. 12.3. ЦЕХ Основні виробничі дільниці Обслуговуючі підрозділи Комора 1 2 3 4 5 Склад готових виробів Транспортний цех Цехова лабораторія

Допоміжні служби Група механіка цеху Група енергетика цеху Інструментальне господарства

потокові лінії, робочі місця Рис. 12.3. Виробнича структура цеху
418

Визначення тривалості виробничого циклу з виготовлення продукції необхідне для розробки та обґрунтування виробничої програми підприємства, цехів, дільниць, а також для визначення основних техніко-економічних показників їх роботи. Тривалість виробничого циклу (ТЦ) обчислюється за формулою (12.1): ТЦ = ТРП + ТП , де ТРП – час робочого процесу; ТП – час перерв. Протягом робочого періоду виконуються технологічні операції, зміст яких відтворено формулою (12.2): ТРП = ТШК + ТК + ТТР + ТПР , (12.2) (12.1)

де ТШК – штучно-калькуляційний час; ТК – час контрольних операцій; ТТР – час транспортування предметів праці; ТПР – час природних процесів (старіння, релаксації, природного сушіння, відстою суспензій у рідинах тощо). Суму штучно-калькуляційного часу, контрольних операцій і транспортування предметів праці називають операційним часом (ТОП), її обчислюють за формулою (12.3): ТОП = ТШК + ТК + ТТР . (12.3)

Час контрольних операцій і час транспортування предметів праці до операційного циклу включені умовно, тому що в організаційному відношенні вони не відрізняються від технологічних операцій. До штучно-калькуляційного часу (ТШК) входять витрати часу, представлені у формулі (12.4): ТШК = ТОПЕР + ТПЗ + ТВ +ТОТО , (12.4)

де ТОПЕР – оперативний час; ТПЗ – підготовчо-заключний час при обробці партії деталей; ТВ – час на відпочинок і природні потреби робітників; ТОТО – час організаційно-технічного обслуговування (одержання і здача інструмента, підготовка робочого місця, змащення устаткування тощо). Оперативний час (ТОПЕР), у свою чергу, складається з основного (ТОСН) і допоміжного часу (ТД), що відтворено формулою (12.5): ТОПЕР = ТОСН + ТД . (12.5)

Основний час – це безпосередній час обробки деталі чи виконання роботи. Допоміжний час, у свою чергу, складається з часу встановлення і зняття деталі (складальної одиниці) з устаткування (ТВСТ), часу закріплення і відкріплення деталі в устаткуванні (ТЗВ), часу операційного контролю робітника (із зупинкою устаткування) в ході операції (ТОК). Він обчислюється за формулою (12.6):
419

ТД = ТВСТ + ТЗВ + ТОК .

(12.6)

Час перерв (ТП) обумовлений режимом праці (ТРЕЖ), межопераційним пролежуванням деталі (ТМО), часом перерв на міжремонтне обслуговування й огляд устаткування (ТОГ) і часом перерв, пов'язаних з недоліками організації виробництва (ТОРГ). Він обчислюється за формулою (12.7): ТП = ТМО + ТРЕЖ + ТОГ + ТОРГ . (12.7)

Час межопераційного пролежувания (ТМО) визначається часом перерв між виходом партій товару (ТПАР), перерв очікування (ТОЧ) і перерв комплектування (ТКП). Він визначається за формулою (12.8): ТМО = ТПАР + ТОЧ + ТКП . (12.8)

Перерви між виходом партій товару (ТПАР) виникають при виготовленні виробів партіями й обумовлені пролежуванням оброблених деталей до закінчення виготовлення всіх деталей у партії на технологічній операції. Перерви очікування (ТОЧ) викликані неузгодженою тривалістю суміжних операцій технологічного процесу. Перерви комплектування (ТКП) виникають внаслідок переходу від однієї фази виробничого процесу до іншої. Отже, в загальному вигляді структуру і склад виробничого циклу можна представити так, як це наведено на рис. 12.4. Тривалість виробничого циклу, ТЦ Час робочого періоду, ТРП ТШК ТОПЕР ТОСН ТВСТ ТК ТПЗ ТД ТЗВ ТОК Рис. 12.4. Елементний склад виробничого циклу В серійному виробництві вироби виготовляються партіями. Виробнича партія (n) – це група виробів однакового найменування і типорозміру, що запускаються у виробництво протягом визначеного періоду часу при однаковому підготовчо-заключному часі на операцію.
420

Час перерв, ТП ТМО ТПАР ТРЕЖ ТОЧ ТОГ ТКП ТОРГ

ТТР ТВ

ТПР ТОТО

Операційна партія – виробнича партія чи її частина, що надходить на робоче місце для виконання технологічної операції. Розрізняють простий і складний виробничі цикли. Простий виробничий цикл представляє собою цикл виготовлення деталі, а складний – цикл виготовлення виробу.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Виробничий цикл і його структура» з дисципліни «Економіка підприємства»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: СУТНІСТЬ ВАЛЮТИ ТА ВАЛЮТНИХ ВІДНОСИН. КОНВЕРТОВАНІСТЬ ВАЛЮТИ
Склад – найменша вимовна одиниця
Робота з проблемними кредитами і заходи впливу на них
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНФЛЯЦІЇ
Визначення грошових потоків на основі прогнозних фінансових звіті...


Категорія: Економіка підприємства | Додав: koljan (02.05.2012)
Переглядів: 1881 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП