ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Центральний банк і грошово-кредитна політика

Рефінансування банків шляхом надання кредитів овернайт
З метою вирівнювання тимчасових коливань ліквідності банків, «тонкого» регулювання грошово-кредитного ринку Національний банк здійснює підтримку короткострокової (миттєвої) ліквідності банку в національній валюті через постійно діючу лінію рефінансування.
Постійно діюча лінія рефінансування - це оперативне надання Національним банком банкам-позичальникам кредитів у разі виникнення в них потреби підтримання ліквідності за умови виконання вимог Національного банку України.
Кредит овернайт - кредит, який наданий банку Національним банком за оголошеною процентною ставкою через постійно діючу лінію рефінансування строком на один робочий день за умови укладення генерального кредитного договору між банком і НБУ.
Кредит через лінію рефінансування строком на один робочий день (кредит овернайт) надається на умовах, які визначаються генеральним кредитним договором. Кошти кредиту перераховуються в день отримання Національним банком заявки від банку.
Національний банк може надавати банкам кредити овернайт:
під забезпечення державними цінними паперами;
без забезпечення (бланковий).
Обов'язковою умовою для подання банком заявки на одержання кредиту овернайт є укладення генерального кредитного договору з
108
Національним банком про використання банком постійно діючої лінії рефінансування.
Банки можуть подавати заявки до Національного банку на одержання кредиту овернайт під забезпечення державних цінних паперів за умови, що вони перебувають у власності банку - клієнта депозитарію державних цінних паперів (або депонента - клієнта депозитарію) Національного банку і не обтяжені будь-якими зобов'язаннями.
Заявку на одержання кредиту овернайт (бланкового) банк може подавати до Національного банку за умови дотримання вимог щодо рефінансування і таких додаткових вимог:
банк отримав комплексну рейтингову оцінку «1» або «2» за
рейтинговою системою САМЕЬ8 (інформація щодо рейтингової оцін
ки надається Генеральним департаментом банківського нагляду за
результатами останньої комплексної інспекційної перевірки);
у кредитному портфелі банку кредити (крім кредитів строком
понад один рік), що отримані банком на міжбанківському ринку, не
перевищують 20%, а ті, що надані іншим банкам,- не перевищують
15% від загальної суми зобов'язань банку на останню звітну дату, що
передує даті звернення.
Національний банк може встановлювати згідно зі своїми розпорядчими документами частоту звернень і максимальний розмір кредиту овернайт (бланкового) на певний період диференційовано залежно від:
комплексної рейтингової оцінки («1» або «2») за рейтинговою
системою САМЕЬ8;
групи банків, визначеної відповідно до рішення Комісії Націо
нального банку з питань нагляду та регулювання діяльності банків.
Для перевірки розрахунку суми максимального розміру кредиту овернайт (бланкового) територіальні управління НБУ можуть використовувати дані про стан кореспондентського рахунку в Національному банку, обороти за ним, участь банку на ринку міжбанківських кредитів, виконання нормативу обов'язкового резервування.
Національний банк щоденно (у робочі дні) до 17-ї години оголошує банкам засобами електронної пошти розмір процентної ставки за кредитами овернайт, що діятиме наступного робочого дня. Розмір процентної ставки за кредитами овернайт оголошується окремо за кредитом овернайт під забезпечення державними цінними паперами та кредитом овернайт (бланковим). Розмір процентної ставки за кредитом овернайт під забезпечення державними цінними паперами має бути не нижчим, ніж облікова ставка Національного банку плюс один процентний пункт. Розмір процентної ставки за кредитом овернайт (бланковим) встановлюється не нижчим від облікової ставки Національного банку плюс два процентні пункти.
109
Генеральний кредитний договір про надання Національним банком через лінію рефінансування кредитів овернайт укладається банком із відповідним територіальним управлінням на відповідний календарний рік незалежно від періодичності користування таким кредитом і наявності забезпечення. Цей договір має передбачати також обов'язкові умови щодо:
безспірного списання Національним банком заборгованості
(суми основного боргу та процентів за користування кредитом) з ко
респондентського рахунку банку в разі неповернення банком кредиту
і процентів за користування ним до 14-ї години наступного після
отримання кредиту робочого дня;
перерахування коштів за умови надання/повернення кредиту
овернайт під забезпечення державних цінних паперів з одночасним
блокуванням/розблокуванням відповідних державних цінних паперів
на рахунках у цінних паперах банків згідно з порядком, визначеним
нормативно-правовими актами Національного банку з питань депози
тарної діяльності;
задоволення вимог за рахунок отриманої гарантії або врахова
ного векселя, авальованого іншим банком.
У генеральному кредитному договорі між банком і Національним банком передбачається, що в разі недостатності коштів на кореспондентському рахунку банку для одночасного погашення заборгованості за кредитом, процентів за користування ним, пені та збитків, завданих Національному банку простроченням виконання зобов'язання, у першу чергу погашається заборгованість за кредитом, у другу чергу -проценти за користування кредитом і пеня, а потім відшкодовуються витрати, пов'язані з одержанням виконання.
Відповідні територіальні управління НБУ за допомогою засобів електронної пошти надають департаменту монетарної політики інформацію про укладені з банками генеральні кредитні договори та додаткові угоди до них щодо використання лінії рефінансування протягом двох робочих днів після їх укладення.
У разі виникнення потреби підтримання миттєвої ліквідності банк може в будь-який робочий день тижня відповідно до режиму, установленого в розпорядчих документах Національного банку, подати до департаменту монетарної політики та відповідного територіального управління заявку на отримання кредиту овернайт.
Відповідне територіальне управління перевіряє виконання банком установлених вимог (залежно від виду кредиту овернайт), оперативно розглядає можливість надання банку кредиту овернайт, вивчає кредитоспроможність банку, імовірність повернення кредиту та за допомогою електронної пошти протягом дня відповідно до встановленого режиму в день звернення банку повідомляє про своє рішення департамент монетарної політики.
ПО
Департамент монетарної політики спільно з Генеральним департаментом банківського нагляду оперативно аналізують отриману інформацію та готують пропозиції керівництву Національного банку для прийняття рішення. Департамент монетарної політики надсилає банкові повідомлення і на підставі генерального кредитного договору та задоволеної заявки до закінчення операційного часу Національного банку забезпечує перерахування банку коштів за наданим кредитом овернайт. У разі часткового задоволення заявки департамент монетарної політики повідомляє банку-позичальнику та відповідному територіальному управлінню суму наданого кредиту.
Якщо банк отримує кредит овернайт під забезпечення державних цінних паперів три робочих дні поспіль, то, починаючи з четвертого кожний наступний кредит овернайт під забезпечення державних цінних паперів поспіль надається за оголошеною процентною ставкою для цього виду кредиту овернайт плюс два процентні пункти.
Повернення банком кредиту овернайт здійснюється до 14-ї години наступного робочого дня одночасно з процентною платою. У разі неповернення банком кредиту овернайт і процентів за користування ним департамент монетарної політики повідомляє відповідне територіальне управління, в якому обслуговується кореспондентський рахунок банку-позичальника, про застосування переважного та безумовного права щодо списання в безспірному порядку заборгованості за кредитом і процентів за користування ним із кореспондентського рахунку цього банку. Згідно з повідомленням відповідне територіальне управління на підставі меморіального ордера здійснює списання з кореспондентського рахунку банку заборгованості за кредитом і процентів за користування ним.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Рефінансування банків шляхом надання кредитів овернайт» з дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: СТАДІЇ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ РУХУ КРЕДИТУ. ПРИНЦИПИ КРЕДИТУВАННЯ
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ
ФОРМИ, ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ КРЕДИТУ
Аудит документального оформлення господарських операцій
МЕХАНІЗМ ЗМІНИ МАСИ ГРОШЕЙ В ОБОРОТІ. ГРОШОВО-КРЕДИТНИЙ МУЛЬТИПЛІ...


Категорія: Центральний банк і грошово-кредитна політика | Додав: koljan (07.04.2012)
Переглядів: 1975 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП