ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Філософські науки » Енциклопедія постмодернізму

Гаревей, Донна Дж
Гаревей, Донна Дж. (Haraway, Donna J.)
Hap. 6 вересня 1944 p., Денвер,
Колорадо, США.
Філософ науки та теорії фемінізму
Донна Гаревей досліджує вироблення знання в місці дотику науки та культурної політики, технології й критичної теорії. Вона приділяє увагу логіці домінування, витвореній західноєвропейським патріархальним та науковим дискурсами, і прагне знайти спосіб феміністських втручань, які могли б зруйнувати або змінити таку логіку й обернути її проти неї самої. Праця Гаревей глибоко інтердисциплінарна і має значення для царин жіночих студій, гендерних студій, критичної теорії, технології та комунікаційних студій.
У своїй опублікованій 1989 р. книжці "Зір приматів" Гаревей досліджує політичне та теоретичне значення вивчення людиноподібних мавп у США у XX ст. Вона показала, що наукове дослідження приматів є продовженням расових, Гендерних, колоніальних та постколоніа-льних інтересів і дає їм новий поштовх. Людиноподібні мавпи перебувають на межі (як правило, технологічно створеній) між природою та людською культурою, тому визначення того, що таке людиноподібні мавпи, має значення для соціальної інженерії і для відтворення та конструювання людської особистості. Гаревей послідовно розмиває або переступає такі кордони, як природа/культура, людина/тварина, але при цьому вона їх не стирає. Вона закликає вчених, близьких до фемінізму, порушувати со-ціобіологічні питання і брати участь у творенні такого знання революційним шляхом.
У своїй праці "Маніфест кіборґів: наука, технологія й соціалістичний фемінізм наприкінці XX століття" Гаревей ясніше виклала свою програму щодо того, що вона називає "іронічним політичним міфом, який зберігає вірність фемінізмові, соціалізмові, матеріалізмові" (Haraway, 1991: 149). Кіборґ — це поєднання тварини й машини, де межі між людиною й твариною та між організмом і машиною були зламані або поруйновані. Кіборґ не є невинним створінням, він не тужить за чистотою свого похо-
80
дження, одначе його можна обернути проти владних структур, які його створили, тому що кіборґи — це монстри, які перебувають на межі спільноти, але символізують або демонструють свою іконоборчу вдачу. Гаревей заявляє: "Писати про кіборґа — це писати про виживання влади, й тут ідеться не про первісну невинність, а про те, як здобути знаряддя для позначення світу, що позначив їх як іншого (Haraway, 1991: 175).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Гаревей, Донна Дж» з дисципліни «Енциклопедія постмодернізму»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит забезпечення збереження тварин
Аудит місцевих податків. Аудит податку з реклами
Довгострокове кредитування як форма участі банку в інвестиційному...
Створення і перегляд Web-сторінок, броузери
СТАНОВЛЕННЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ В УКРАЇНІ


Категорія: Енциклопедія постмодернізму | Додав: koljan (11.12.2011)
Переглядів: 1073 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП