ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Банківський нагляд

Зміст та організація пруденційного нагляду
Діючі банки підлягають нагляду на постійній основі, який здійснюється в декілька етапів: щоденно, помісячно, щоквартально, щорічно. Це забезпечується пру-денційним наглядом, який є системою методів щодо регулярного проведення оцінки загального фінансового

Банківський нагляд

73

стану, результатів діяльності та якості керівництва банківських установ.
У вітчизняній системі банківського нагляду реалізація його пруденційної (дистанційної, безвиїзної) складової розподілена за групами банків:
— перевірка діяльності банків 1 та 2 груп належить до функцій Департаменту банківського регулювання та нагляду Національного байку;
— до компетенції територіальних управлінь Національного банку, а саме сектору моніторингу та інспектування банків, відноситься нагляд за банками 3 та 4 груп.
На основі поданої банком різної за періодичністю електронної звітності (щоденної, місячної, квартальної, річної), проводиться аналіз його фінансового стану та оцінка дотримання ним економічних нормативів. Це здійснюється з використанням автоматизованої комплексної системи аналізу фінансового стану банків — «Досьє банків». Вона передбачає систему збору, обробки інформації про діяльність кожного банку в Україні, а також надання відомостей щодо їх фінансового стану, рівня притаманних їм ризиків.
Результати пруденційного нагляду дають змогу визначити тенденції розвитку та стійкість банківської системи, оцінювати ризики за групами банків, контролювати дотримання економічних нормативів та вживати заходи при їх порушенні, на ранньому етапі виявляти проблеми у будь-якому напрямі банківської діяльності і, відповідно, своєчасно на них реагувати.
Об'єктами пруденційного нагляду є:
— дотримання нормативів обов'язкового резервування відповідно до Положення про порядок визначення та формування обов'язкових резервів для банків України, затвердженого постановою Правління Національного банку України №172 від 21.04.04р.;
— виконання вимог Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування

74

Т.П.Гудзь

можливих утрат за кредитними операціями банків (постанова Правління Національного банку України №279 від 06.07.2000р.);
— економічні нормативи, що є обов'язковими до виконання всіма банками. Вони визначені Інструкцією про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова Правління Національного банку України від 28 серпня 2001р. №368).
Встановлення економічних нормативів законодавчо закріплене статтею 58 Закону України «Про Національний банк України»: «З метою захисту інтересів вкладників та кредиторів і забезпечення фінансової надійності банків Національний банк відповідно до визначеного ним порядку встановлює для них обов'язкові економічні нормативи. Ці нормативи мають забезпечувати здійснення контролю за ризиками, пов'язаними з капіталом, ліквідністю, наданням кредитів, інвестиціями капіталу, а також за відсотковим та валютним ризиком».

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Зміст та організація пруденційного нагляду» з дисципліни «Банківський нагляд»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Поняття про інвестиційний проект
Аудит фінансових інвестицій
Когда «горизонтальная» линия не горизонтальна
Позичковий процент та його диференціація
ПОХОДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ


Категорія: Банківський нагляд | Додав: koljan (10.11.2011)
Переглядів: 872 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП