ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Менеджмент » Менеджмент: прийняття рішень і ризик

ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ ОБГРУНТУВАННЯ РІШЕННЯ «ПРОДУКТ—РЕСУРС»
Для визначення найефективнішого рівня виробництва ячменю насамперед потрібно розрахувати середні змінні витрати (СЗВ) як частку від ділення загальних змінних витрат по кожному варіанту на загальний фізичний продукт у даному варіанті. Якщо, наприклад, для отримання 333 кг ячменю на добрива треба витратити 40 грн., то витрати добрив на одиницю продукції (середні змінні витрати) становитимуть 0,12 грн. (40 : 333).
Загальні змінні витрати на виробництво 424 кг ячменю становлять 48 грн., або 0,113 грн. на 1 кг ячменю. Якщо виробництво ячменю на рівні 333 кг було прибутковим, тоді рівень 424 кг дасть ще більший прибуток, бо середні змінні витрати в цьому випадку нижчі (0,113 проти 0,120 грн.). Дані про середні змінні витрати наведені в табл.7.3.
Таблиця 7.3
СЕРЕДНІ ЗМІННІ ВИТРАТИ НА ВИРОБНИЦТВО ЯЧМЕНЮ
ЗФП, кг ЗЗВ, грн. Середні змінні витрати, грн. ЗФП, кг ЗЗВ, грн. Середні змінні витрати, грн.
0 0 0 608 64 0,105
41 8 0,195 696 72 0,103
98 16 0,163 777 80 0,103
168 24 0,143 850 88 0,104
247 32 0,130 904 96 0,106
333 40 0,120 938 104 0,111
424 48 0,113 963 112 0,116
516 56 0,109 974 120 0,123

На рис. 7.3 графічно зображені середні змінні витрати для всіх рівнів виробництва ячменю.


Рис.7.3. Функція середніх змінних витрат на виробництво ячменю
Із наведених в табл. 7.3 і на рис. 7.3 даних видно, що середні змінні витрати зменшуються з 0,195 до 0,103 грн. (на 1 кг ячменю) в міру зростання виходу продукції з 41 до 777 кг. Після досягнення своєї мінімальної величини (0,103 грн.) середні змінні витрати знову почи-нають зростати і при виробництві 974 кг зерна досягають 0,123 грн.
Стадія функції виробництва, за якої середні змінні витрати зни-жуються, відповідає стадії, де зростає ефективність використання ресурсу (в нашому прикладі добрив). Таку стадію зростання ми уже розглядали, коли аналізували середній фізичний продукт при обгрунтуванні рішення «ресурс—продукт». Із зростанням середнього фізи-чного продукту (кількість врожаю на одиницю витраченого ресур-су) зростає ефективність витрат. Максимальний її рівень формуєть-ся тоді, коли досягається найбільша величина середнього фізичного продукту. Оскільки середні змінні витрати — це обернена величина середнього фізичного продукту, то зрозуміло, що їх мінімальна ве-личина відповідає максимальному значенню цього продукту. Отже, поки ціна 1 кг ячменю більша за мінімальні середні змінні витрати, доти буде вигідно отримувати більш як 777 кг ячменю. Якщо ціна менша, ніж 0,103 грн. за 1 кг, вирощувати ячмінь на підприємстві недоцільно.
Знання менеджерами цього положення є важливим, але недостатнім для того, щоб вибрати найбільш прибутковий рівень виробництва про-дукції. Щоб досягти поставленої мети, потрібно визначити граничні ви-трати на одиницю продукції і граничний дохід на одиницю продукції.
Граничні витрати на одиницю продукції (ГВОд) — це витрати на вирощування додаткового врожаю. Як видно з даних табл. 7.3, для отримання 168 кг ячменю на добрива витрачено 24 грн. Щоб мати ви-щий врожай — 247 кг, на добрива треба витратити більше коштів — 32 грн. Це означає, що необхідно збільшити витрати на 8 грн. (32 – 24), щоб збільшити виробництво ячменю зі 168 до 247 кг. Одержаний ре-зультат являє собою не що інше, як граничну вартість фактора (ре-сурсу), а приріст урожаю в розмірі 79 кг (247 – 168 = 79) є граничним продуктом. На кожний кілограм приросту врожаю ячменю додатково витратили на добрива 0,101 грн. (8:79). Це і є граничні витрати на оди-ницю продукції при переході з рівня виробництва ячменю 168 кг до 247 кг. По решті рівнів виробництва цього виду продукції граничні витрати на одиницю продукції наведені в табл. 7.4.
Як бачимо, спочатку граничні витрати на одиницю продукції зменшуються до мінімуму — 0,087 грн. при рівнях виробництва яч-меню 516 і 608 кг. Цей мінімум відповідає максимальному гранич-ному фізичному продукту — 92 кг. Після досягнення такого міні-муму граничні витрати на одиницю продукції починають зростати і в останньому варіанті становлять 0,727 грн.
Наочно величина ГВОд за різних рівнів виробництва ячменю показана на рис. 7.4.
Таблиця 7.4
ГРАНИЧНІ ВИТРАТИ НА ОДИНИЦЮ ПРОДУКЦІЇ (ГВОд)
ЗА РІЗНИХ РІВНІВ ВИРОБНИЦТВА ЯЧМЕНЮ

Номерваріанта ЗФП, кг Граничний продукт, кг ЗЗВ, грн. Гранична вартість фактора, грн. СЗВ, грн. ГВОд, грн.
1 0 — 0 0 — —
2 41 41 8 8 0,195 0,195
3 98 57 16 8 0,163 0,140
4 168 70 24 8 0,143 0,114
5 247 79 32 8 0,130 0,101
6 333 86 40 8 0,120 0,093
7 424 91 48 8 0,113 0,088
8 516 92 56 8 0,109 0,087
9 608 92 64 8 0,105 0,087
10 696 88 72 8 0,103 0,091
11 777 81 80 8 0,103 0,099
12 850 73 88 8 0,104 0,110
13 904 54 96 8 0,106 0,148
14 938 34 104 8 0,111 0.235
15 963 25 112 8 0,116 0,320
16 974 11 120 8 0,123 0,727



Рис.7.4. Граничні витрати на 1 кг ячменю за різних рівнів його виробництва
Для того щоб визначити рівень виходу кінцевої продукції, який забезпечує максимальний прибуток, треба не тільки обчислити гра-ничні витрати на одиницю продукції, а й порівняти їх з вартістю до-датково отриманого кінцевого продукту.
Припустімо, що 1 кг фуражного ячменю продається за 0,18 грн. Оскільки будь-яке одне підприємство не в змозі виробити таку кіль-кість ячменю, яка б впливала на його ринкову ціну, то ціна 1 кг цьо-го виду продукції залишатиметься на рівні 0,18 грн. Ціна одиниці додаткової кінцевої продукції (у нашому прикладі 1 кг ячменю) на-зивається граничним доходом на одиницю продукції (ГДОд). В табл. 7.5 наведений ГДОд для всіх рівнів виробництва продукції.
Таблиця 7.5
ГРАНИЧНИЙ ДОХІД НА ОДИНИЦЮ ПРОДУКЦІЇ
ЗФП, кг СЗВ, грн. ГВОд, грн. ГДОд, грн.
0 0 — —
41 0,195 0,195 0,18
98 0,163 0,140 0,18
168 0,143 0,114 0,18
247 0,130 0,101 0,18
333 0,120 0,093 0,18
424 0,113 0,088 0,18
516 0,109 0,087 0,18
608 0,105 0,087 0,18
696 0,103 0,091 0,18
777 0,103 0,099 0,18
850 0,104 0,110 0,18
904 0,106 0,148 0,18
938 0,111 0,235 0,18
963 0,116 0,320 0,18
974 0,123 0,727 0,18
Аналізуючи дані табл. 7.5, бачимо, що при 777 кг ячменю се-редні змінні витрати на 1 кг його мінімальні і становлять 0,103. Оскільки ціна ячменю 0,18 грн. за 1 кг, то в цьому випадку підприємство матиме прибуток 0,077 грн. (0,18 – 0,103) з кожного кілограма ячменю. Це означає, що в даних умовах слід мати урожай ячменю не менше ніж 777 кг. Тепер виникає питання: чи може підприємство одержати більший прибуток, якщо підвищить уро-жайність ячменю? Щоб дати відповідь на це питання, у нас уже є вся необхідна інформація з огляду на ринок продукту. Аналіз і оцінка цієї інформації дадуть змогу визначити, який саме вихід про-дукції дає максимальний економічний ефект. Насамперед потрібно порівняти граничний дохід на одиницю продукції з граничними витратами на неї, коли виробництво її перевищує 777 кг.
Як видно з табл. 7.5, при зростанні виходу продукції з 777 до 850 кг граничні витрати на одиницю продукції становлять 0,110 грн. Оскільки 1 кг додатково вирощеного ячменю буде продано за 0,18 грн., то очевидно, що з таким збільшенням виробництва зросте і прибуток. Якщо вихід продукції зростає з 850 до 904 кг, граничні витрати на 1 кг ячменю становитимуть 0,148 грн. У зв’язку з тим, що граничний дохід на одиницю продукції (0,18 грн.) більший за вказані граничні витрати, прибуток зростає ще на 0,032 грн. Щоб знайти найбільший прибутковий рівень виробництва ячменю, таке порівняння потрібно зробити по решті варіантів, що перевищують виробництво 777 кг цього продукту.

Таблиця 7.6
ПОРІВНЯННЯ ГРАНИЧНИХ ВИТРАТ НА ОДИНИЦЮ
ПРОДУКЦІЇ З ГРАНИЧНИМ ДОХОДОМ НА НЕЇ ЗА РІВНІВ
ВИРОБНИЦТВА ЯЧМЕНЮ, ЩО ПЕРЕВИЩУЮТЬ 777 кг

Порівняння
ГДОдіГВОд ГДОд <ГВОд
777 0,103 0,099 0,180 Ъ
850 0,104 0,110 0,18 Ъ
904 0,106 0,148 0,18 Ъ
938 0,111 0,235 0,18 Ъ
963 0,116 0,320 0,18 Ъ
974 0,123 0,727 0,18 Ъ

Як бачимо, при зростанні врожайності ячменю з 850 до 904 кг підприємство ще отримує додатковий прибуток. Подальше нарощу-вання виробництва з 904 до 938 кг вимагає збільшення граничних ви-трат на 1 кг ячменю до 0,235 грн. Оскільки граничний дохід на цю продукцію становить 0,18 грн., то кожний додатковий кілограм ячме-ню понад 904 кг уже не дає прибутку. Більше того, за такого рівня ви-робництва на кожному кілограмі додаткової продукції (34 кг) підпри-ємство зазнає збитку в сумі 0,055 грн. (0,18 – 0,235). Зрозуміло, що саме при отриманні 904 кг ячменю підприємство матиме найбільший прибуток від внесення добрив. При цьому менеджери повинні знати, що зона прибуткового виробництва ячменю знаходиться в межах від 98 до 904 кг. Тут граничний дохід на одиницю продукції перевищує граничні витрати на неї. Це добре видно з рис. 7.5.
Така інформація є цінною для менеджерів за умови, що через певні обставини підприємство не може придбати такої кількості до-брив, за якої досягається максимальний прибуток. Якщо ж ресурс не обмежений, то, як ми уже переконалися, найбільший прибуток от-римують за такого рівня виходу продукції, за якого граничні витра-ти трохи менші за граничний дохід з розрахунку на одиницю про-дукції. У деяких випадках приріст прибутку може бути настільки малим, що випускати продукцію на такому рівні невигідно. Це спо-стерігається тоді, коли граничний дохід на одиницю продукції мен-ший за мінімальні середні змінні витрати.
Процес визначення найбільш прибуткового рівня виробництва продукції можна виразити у вигляді правила прийняття рішення «продукт—ресурс» з огляду на ринок продукту:
Збільшуйте виробництво продукції доти, поки граничні вит-рати на виробництво додаткової одиниці продукції (ГВОд) менші за граничний дохід від реалізації цієї одиниці продукції (ГДОд) і середні змінні витрати не перевищують цей граничний дохід.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ ОБГРУНТУВАННЯ РІШЕННЯ «ПРОДУКТ—РЕСУРС»» з дисципліни «Менеджмент: прийняття рішень і ризик»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Іноземні інвестиції
Поняття та види банківських інвестицій
Основні види систем комп’ютерної телефонії
Аналогові стільникові мережі
Слово і його ознаки


Категорія: Менеджмент: прийняття рішень і ризик | Додав: koljan (13.06.2011)
Переглядів: 729 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП