ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Міжнародні відносини » Європейський Союз: політика, економіка, право

Поняття та еволюція спільної торгівельної політики ЄС
Згідно з положеннями ст. З Римського договору про створення Європейського Економічного Співтовариства, цілі економічної інтеграції реалізуються шляхом створення митного союзу та запровадження спільної торгівельної політики щодо третіх країн. На це договором відведено дванадцятирічний перехідний період. За півтора роки до закінчення терміну, 1 липня 1968 р. в межах ЄЕС було створено митний союз, тобто скасовано мита у взаємних товарообігах і встановлено спільні тарифи щодо третіх країн. Логічним завершенням побудови митного союзу стало запровадження з 1 січня 1970 р. спільної торгівельної політики. Відтоді торгівельна політика щодо третіх країн перестала бути прерогативою національних урядів держав-членів, а почала проводитися на рівні Спільноти.
У Римському договорі немає чіткого визначення торгівельної політики. Його елементи знаходимо у ст. 110-116, а з преамбули випливає, що через реалізацію спільної торгівельної політики країни-учасниці поступово усувають обмеження у цій сфері. У ст. ПО зазначено, що основною метою торгівельної політики Спільноти є її участь у розвитку світової торгівлі і поступове скасування обмежень міжнародного обміну. Щодо внутрішніх інтересів Спільноти, то торгівельна політика мала на меті сприяти розвитку торгівлі між країнами-членами, налагодженню взаємовигідних відносин на глобальному рівні та зміцненню позиції Спільноти на світовому ринку.
Згідно зі ст. 113 Римського договору, спільна торгівельна політика охоплює такі сфери:
205
• змін митних ставок;
• укладання митних і торгівельних угод;
• діяльності, що спрощує доступ до ринку та заходів з його охорони від демпінгу чи зарубіжних дотацій;
• експортної політики.
Поняття спільної торгівельної політики, як випливає з договору, має загальний, рамковий характер. Сучасні ж форми спільної торгівельної політики зі складними процедурами та широким інструментарієм виробилися поступово, в процесі понад двадцятирічної практики її здійснення.
Слід зауважити, що торгівельна політика ЄЕС щодо третіх країн не мала спільного характеру. Окремі держави-члени застосовували індивідуальні (у деяких випадках аж до 1992 р.) принципи торгівельної політики щодо третіх країн. Це були, з одного боку, так звані національні рестрикції (тобто обмеження у торгівлі, які використовувалися ще задовго до утворення ЄЕС), яких зацікавлені держави не хотіли позбуватися після запровадження спільної торгівельної політики. Керівництво Європейських Спільнот поступово обмежувало їх застосування. З іншого боку, держави-члени, згідно із ст. 155, в особливих випадках могли вдаватися до індивідуальних заходів у формі торгівельних рестрикцій з метою захисту національних ринків. Однак порядок їх запровадження слід було узгоджувати з керівництвом ЄЕС, а критерії прийняття стали значно суворішими. Тому кількість випадків індивідуального застосування торгівельних обмежень окремими державами поступово зменшувалася.
Численні випадки недотримання принципів спільної торгівельної політики призводили до тривалих суперечок щодо компетенції поміж керівними органами ЄЕС та урядами зацікавлених держав-членів. Перенесення повноважень з національного рівня на наднаціональний викликало спротив; уряди позбавлялися можливості індивідуального застосування важливих інструментів охорони ринку, що могло призвести до порушення економічних інтересів більш або менш впливових суспільних груп. Суперечки, пов'язані з владними повноваженнями, неодноразово розв'язувалися у Трибуналі Справедливості, а рішення Трибуналу вносили необхідні аспекти у формування поняття спільної торгівельної політики. Було прийнято ширшу її інтерпретацію, згідно з якою торгівельна політика, здійснювана Спільнотою, і національна торгівельна політика збігаються за змістом та інструментарієм.
206
З 1 січня 1993 p., після запровадження Спільного ринку в ЄС, індивідуальні аспекти торгівельної політики країн-членів втратили актуальність на користь єдиної спільної торгівельної політики Євросоюзу.
Спільна торгівельна політика реалізується Європейською Комісією, яка діє з уповноваження Ради ЄС.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Поняття та еволюція спільної торгівельної політики ЄС» з дисципліни «Європейський Союз: політика, економіка, право»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Настройка параметрів модемів
Аналізатори протоколів
Аудит прибуткового податку з доходів громадян
ЗМІСТ ТА МЕТА МАРКЕТИНГОВОЇ ПРОДУКТОВОЇ ТА ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ІННОВАЦІ...
Українські слова та слова запозичені з інших мов


Категорія: Європейський Союз: політика, економіка, право | Додав: koljan (02.06.2013)
Переглядів: 495 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП