ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Міжнародні відносини » Європейський Союз: політика, економіка, право

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ ТА ЙОГО ГРОМАДЯНИ
Європейські співтовариства створювалися не тільки для того, щоб прискорити економічне зростання держав, а й для поліпшення умов праці та життя населення, для згуртування спільноти громадян та налагодження позитивних зв'язків між громадянином та інститутами інтеграції (Європа громадян). Сприяти цьому покликані різні заходи, які б проводилися під егідою спільнот (наприклад, у сфері соціальної політики), а також розбудова прав індивідів.
Під час обговорень Маастрихтського договору було визнано, що дуже мало зроблено в соціальній сфері. В зв'язку з цим до основних цілей ЄС додано «зміцнення охорони прав та інтересів громадян держав-учасниць через запровадження громадянства Союзу». Таке громадянство не повинно замінити чи скасувати національне громадянство, а повинно бути лише доповненням. Громадянами ЄС є громадяни держав-учасниць.
Громадянство ЄС означає, що встановився правовий зв'язок між Союзом та особами, які володіють громадянством держав-учасниць. Вони можуть користуватися правами, які надаються їм ЄС, а обов'язком Союзу є повага та охорона цих прав.
Перелік прав громадян ЄС досить невеликий. До нього входять:
1. Право вільного пересування і перебування на території кожної держави-учасниці ЄС.
2. Право вибору (активне і пасивне) до місцевих органів та до Європейського Парламенту за місцем проживання на території кожної держави-учасниці. Це означає, що особа з однієї держави-учасниці, яка проживає в іншій державі-учасниці ЄС, володіє в обмеженій
89
кількості такими ж виборчими правами, як і громадяни країни, в якій вона на даний момент перебуває. На підставі положень Співтовариств, держави-учасниці мають право обмежувати деякі права іноземців або встановлювати особливі умови набуття виборчих прав. Наприклад, можуть зробити застереження, що іноземці не мають права займати виборних посад.
3. Право на дипломатичний захист будь-якої держави-учасниці у випадку перебування в третій країні, в якій немає представництва своєї держави.
4. Право подання прохання до Європарламенту та Уповноваженого з прав громадян. Петиції, які подаються до Парламенту, повинні стосуватися безпосередньо громадянина. За останні роки громадяни все більше звертаються до Парламенту з петиціями, які переважно стосуються охорони навколишнього середовища та соціальних послуг в умовах спільного ринку.
Уповноважений з прав громадян приймає і вивчає скарги щодо випадків протиправної діяльності інституцій чи органів Співтовариств. Він не може займатися справами, які вже розглядаються судом.
Права громадян охороняються двома способами: в судовому та по-засудовому порядку. В першому випадку вони підлягають юрисдикції Європейського Суду, в другому - Європейській Комісії, Уповноваженому з прав громадян (подання скарг) та Парламенту (подання петицій та можливість скликання спеціальної слідчої комісії).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ ТА ЙОГО ГРОМАДЯНИ» з дисципліни «Європейський Союз: політика, економіка, право»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит визнання, збереження і технічного стану необоротних активів
СУТНІСТЬ ГРОШЕЙ. ГРОШІ ЯК ГРОШІ І ГРОШІ ЯК КАПІТАЛ
Методи оцінки реальних інвестиційних проектів
Технічні засоби для організації локальних мереж типу TOKEN RING; ...
ТЕОРЕТИЧНІ КОНЦЕПЦІЇ КРЕДИТУ


Категорія: Європейський Союз: політика, економіка, право | Додав: koljan (02.06.2013)
Переглядів: 511 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП