ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Ландшафтна екологія

Екологічний аудит
Еколого-безпечний розвиток суспільства, держави по-требує ефективної екологізації усіх сфер виробництва, постій-ної об’єктивної та оперативної інформації про екологічний стан (і особливості його змін) усіх об’єктів людської діяльно-сті, тобто ефективних екологічної оцінки та екологічного контролю. Систему такого контролю становлять постійне екологічне інспектування, екологічна паспортизація об’єктів і процесів людської діяльності, екологічний аудит. Екологічний аудит – один з найновіших методів екологічної оцінки і конт-ролю, новий вид важливої підприємницької діяльності в галузі охорони довкілля, який потребує високого рівня екологічної освіти, серйозного досвіду роботи в природоохоронних орга-нах. Особи, які виконують екологічний аудит, повинні мати відповідний державний документ-сертифікат (ліцензія на пра-во здійснення екологічного аудиту), який засвідчує права особи на проведення цього важливого екологічного процесу і відпо-відний рівень знань і досвіду.
У перекладі з англійської термін «аудит» означає «реві-зія звітності» і передбачає два види перевірки – внутрішню і зовнішню. Проте екологічний аудит є процесом більш склад-ним і ширшим. Нині він є одним з механізмів управління в галузі охорони довкілля і ресурсокористування. Тому фахі-вець-екоаудитор повинен мати глибокі знання в галузі еколо-гічного законодавства і нормування, бухгалтерського обліку й аудиту, екологічного моніторингу і менеджменту, проблем місцевої регіональної і глобальної екології.
Екологічний аудит є одним з нових інструментів, що дають змогу ефективно регулювати еколого-економічні від-носини з дотриманням вимог екологічної безпеки.
Екологічний аудит – це процес систематичного оці-нювання екологічного потенціалу об’єкта (виробництва, те-риторії та ін.) і його потенційних екологічних ризиків для встановлення відповідності вимогам чинного екологічного законодавства згідно з національними і міжнародними еколо-гічними стандартами. Результати екологічного аудиту повинні використовуватися для визначення потрібних природоохо-ронних заходів, управлінських рішень і пов’язаних з ними фінансових витрат, формування ефективної екологічної полі-тики. Позитивні висновки екологічного аудиту є дуже важ-ливою умовою інвестиційної привабливості об’єкта (підпри-ємства), виходу на міжнародні ринки, пільгову рекламу та пільгове банківське кредитування. У США, Канаді, Японії, Західній Європі екологічно чиста продукція (це підтверджу-ється відповідними екологічним маркуванням та екологіч-ною сертифікацією на основі даних екологічного аудиту) ко-ристується значним попитом і перевагами.
Основні причини екоаудиту – потреба отримання до-стовірної інформації про об’єкт під час страхування, прива-тизації, для конкуренції на ринку, ефективної екологізації виробництва.
Цілі та функції екологічного аудиту визначають зале-жно від особливостей об’єкта аудиту, типу останнього та ви-мог замовника. Ці функції і цілі суттєво відрізняються під час аудиту ділянки території, якості продукції, екологічної без-пеки виробничого процесу чи устаткування, системи еколо-гічного менеджменту чи екологічної безпеки інвестиційної програми та ін.
Об’єктами екоаудиту можуть бути будь-які види ін-вестиційної, господарської, адміністративної діяльності, пла-ни, програми й об’єкти, що здатні негативно впливати на здоров’я людей і довкілля, екологічні паспорти, екологічні ситуації, сировина для виробництва, продукція виробництва, військові об’єкти.
Суб’єктами екоаудиту можуть бути спеціально упо-вноважені особи, фахівці, які мають відповідні ліцензії, а також аудиторські фірми – організації, до статутної діяльності яких входить надання екологічних аудиторських по-слуг і які мають відповідну ліцензію на їх виконання. Серед суб’єктів екоаудиту вирізняють замовників екоаудиту (фі-зичні та юридичні особи, власники об’єктів діяльності, центральні і місцеві органи виконавчої влади, органи міс-цевого самоврядування) і виконавців (фахівці-аудитори, аудиторські групи, аудиторські фірми, виконавчі органи Міністерства охорони природи).
Типи екологічного аудиту:
-екологічна експрес-оцінка інвестиційних ризиків (спрощений аудит);
-оцінка екологічного стану ділянки території (власни-ком якої є підприємство або ділянки, що приватизуються, та ін.);
-екоаудит продукції виробництва;
-екоаудит виробничої діяльності;
-екоаудит системи екологічного менеджменту (управ-ління) підприємств і організацій.
Нині надзвичайно актуальний екоаудит приватизації, коли оцінюють роль економічного фактора в оцінці майна, території, виробництва, визначають потенційні екологічні ри-зики і вартість їхньої нейтралізації. Функції екоаудиту є не тільки оцінні, а й рекомендаційні. У виконанні екоаудиту враховують фактори, які впливають на ціноутворення в рі-зних галузях промисловості і в різних регіонах чи районах країни. У процесі ціноутворення використовують показни-ки екологічної небезпеки підприємства (шкода від викорис-тання природних ресурсів, від забруднень і перезабруднень довкілля, екологічні штрафи за аварійні та залпові викиди і скиди шкідливих речовин та ін.).
Екоаудит виконують за такою схемою:
1.Підготовка до здійснення аудиту (вибирають об’єкт аудиту, складають команду експертів-аудиторів, визначають обсяги і специфіку перевірки); критеріями екоаудиту є систе-ма природоохоронних актів, норм, законів.
2.Безпосереднє виконання екоаудиту (реєструють і аналізують контрольну систему управління, збирають і аналізують дані екологічного характеру, перевіряють ста-тистичні дані, складають звіт про результати перевірки); доказами екоаудиту є документально зафіксовані факти від-повідності діяльності об’єкта екологічним нормам і стандар-там.
3.Діяльність після завершення аудиту (складають кін-цевий звіт, складають і реалізують план заходів з екологізації об’єкта, коригують дії об’єкта).
Об’єктивність і ефективність аудиту залежить від та-ких чинників: активні дії і підтримка керівництва об’єкта, об’єктивність і незалежність експертів-аудиторів, їхня ком-петентність і висока кваліфікація, чітка структурна і систе-матична процедура перевірки, контроль за якістю останньої, активне здійснення запропонованих заходів і виконання ре-комендацій.
У розвинених країнах екоаудит є дієвим інструмен-том оцінки й управління ризиком, передбачення і запобіган-ня позаштатним ситуаціям, інструментом екологічного мене-джменту.
Вигоди від здійснення екологічного аудиту:
-підвищення репутації підприємства на внутрішньому і зовнішньому ринках, підвищення інвестиційної привабли-вості його розвитку;
-зменшення витрат на виробництво через використан-ня нових, більш прогресивних економічних і екологічних те-хнологій;
-розширення ринків збуту більш екологічно чистої продукції і підвищення своєї конкурентоспроможності на сві-тових ринках;
-зменшення витрат на сировину, воду, електроенергію за рахунок впровадження рекомендованих аудиторами захо-дів.
Екологічний аудит на режимних об’єктах, що містять державну таємницю, здійснюють відповідно до законів «Про охорону навколишнього природного середовища» (1991), «Про державну екологічну експертизу» (1995), «Про державну та-ємницю», «Про екологічний аудит» (2004) та ін.
Екологічний аудит обов’язковий для екологічно не-безпечних об’єктів і підприємств (відповідно до переліку Кабінету Міністрів України); екологічно небезпечних військо-вих, оборонних об’єктів та інших приватних об’єктів, що здійснюють екологічно небезпечні види діяльності; у банк-рутстві юридичних і фізичних осіб, які здійснюють екологі-чно небезпечні види діяльності. Для інших об’єктів людсь-кої діяльності екологічний аудит є процедурою добровільною, хоча, як зазначалося вище, дає низку суттєвих вигод і переваг.
Державне управління у сфері екоаудиту здійснюють Кабінет Міністрів, місцеві ради, органи виконавчої влади, Міністерство охорони навколишнього середовища і природ-них ресурсів.
Сертифікація (визначення кваліфікації екоаудиторів) здійснює Аудиторська палата України. Термін дії сертифіката не може перевищувати п’яти років. Після цього аудитор пови-нен підтвердити свою кваліфікацію складанням іспиту спеціа-льній комісії.
У разі встановлення кількаразових фактів низькоауди-торської перевірки, систематичних чи грубих порушень чин-ного законодавства України, встановлених норм і стандартів екоаудиту дія сертифіката припиняється.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Екологічний аудит» з дисципліни «Ландшафтна екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит балансу підприємства
Сдвинуть земной шар
ПОХОДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ
Стандарти ISDN
Аудит податкової звітності з податку на додану вартість сільськог...


Категорія: Ландшафтна екологія | Додав: koljan (19.04.2013)
Переглядів: 1343 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП