ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Ландшафтна екологія

Геофізичні та геохімічні методи
Геофізичні методи в ландшафтознавстві – це су-купність прийомів, за допомогою яких вивчають фізичні властивості геосистем: процеси обміну речовиною, ене-ргією та інформацією геосистем з довкіллям і всередині себе (метаболізм).
Для опису фізичної сторони взаємодії компонен-тів геосистем, потоків речовини та енергії із зовнішньо-го середовища в геосистему, сезонних і річних станів геосистем використовують два самостійні підходи.
Перший базується на зв’язаному аналізі-синтезі чотирьох основних балансів геосистем: радіаційного, теплового, водного і балансу речовини. Для геофізики ландшафту балансовий метод – один з основних, але його, як правило, використовують разом з порівняльним географічним.
Другий підхід базується на зв’язаному описі за-собами фізики станів аеро-, фіто-, літо-, гідро- і маси органічних рештків ПТК (опалого листя та ін.), типіза-ції станів у розрізі сезонів року.
Одні із сучасних методів дослідження Землі – ге-охімічні методи, які дають змогу вивчати розподіл, процеси міграції і концентрації хімічних елементів і їх-ніх сполук у різних геосферах.
Приклади найбільш поширених напрямів геохімії ландшафтів.
У багатьох країнах світу, у тому числі і в Україні, проводяться широкі міждисциплінарні екологічні дослі-дження, або екологічний моніторинг, тобто контроль стану і змін природних систем під впливом антропоген-них навантажень (спостереження, вивчення екологічної ситуації та її прогноз). Традиційно екологічний моніто-ринг ділиться на два основні види – фоновий, що поля-гає у спостереженні за біологічними, геохімічними і геофізичними параметрами довкілля в районах, розта-шованих поза сферою впливу локальних джерел забру-днення, і імпактний, спрямований на оцінку ступеня за-бруднення і трансформації середовища в промислових, урбанізованих і сільськогосподарських районах.
Серед геохімічних методів, що використовуються у фоновому моніторингу довкілля, можна вирізнити три основних:
1. Метод кларків.
2. Вивчення геохімічної структури ландшафту.
3. Метод біогеохімічних циклів.
Метод кларків – дослідження, пов’язані з оцінкою поширеності хімічних елементів у різних природних середо-вищах, – від глобальних геосфер до локального рівня ланд-шафтів або екосистем.
Розрізняють глобальні, регіональні і локальні кларки елементів. Нині встановлено низку глобальних кларків літо-сфери і основних типів гірських порід.
Вміст хімічних елементів у різних типах гірських по-рід, як правило, відрізняється від кларка літосфери. Кількісно цю відмінність Вернадський запропонував виражати кларком концентрації (КК), що є відношенням вагового вмісту певно-го елемента в природному об’єкті Сі до кларка літосфери К:
>1.
Ця величина завжди більше 0. Якщо КК = 1, то і вміст елемента в об’єкті дорівнює його вмісту в літосфері. У тому разі, коли Сі набагато менше К, для отримання цілих чисел і більшої контрастності показника доцільно розраховувати зво-ротні величини – кларки розсіювання (КР), що показують, у скільки разів кларк більше вмісту елемента в певному об’єкті:

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Геофізичні та геохімічні методи» з дисципліни «Ландшафтна екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит пайового капіталу
ДИЗАЙН, ЙОГО ОБ’ЄКТИ ТА ПРОГРАМИ
Використання стільникових мереж для передачі даних
ОСОБЛИВОСТІ ІНФЛЯЦІЇ В УКРАЇНІ
СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА КРЕДИТУ


Категорія: Ландшафтна екологія | Додав: koljan (19.04.2013)
Переглядів: 941 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП