ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Ландшафтна екологія

Географічні описи
Географічні описи можуть бути комплексними та проблемними. Типовий представник комплексних описів – ландшафтний опис. У разі проблемних або цільових описів принципи відбору початкової інформації, спосо-би її подачі, викладання фактів та інше підпорядковано певній науковій або практичній меті. Потрібно розріз-няти комплексний опис елементарного природно-територіального комплексу (ПТК) (географічної фації) і фізико-географічний опис території різного розміру (ландшафту).
Опис фізико-географічної точки – це опис фації. Фація є одним з елементів мікроформи рельєфу або елементом форми мезорельєфу, що утворені однорід-ними породами, характеризуються однорідним режи-мом зволоження, глибиною залягання ґрунтових вод, однорідним мікрокліматом. У межах фації формується одна рослинна асоціація на одному різновиді ґрунту. Фація генетично однорідна.
Опис ландшафту суттєво відрізняється від опису окремої фації. У характеристиці ландшафту повинна бути відображена мозаїчність території. Інша відмін-ність пов’язана з «роздільною здатністю» опису. Не-можливо так само детально, як фацію, описати ланд-шафт у всіх його подробицях і деталях. Тому у харак-теристиці ландшафту, як правило, крім його загальних властивостей, описують і його основні місцевості і уро-чища.
Форма бланка і повнота польового фізико-географічного опису повинні бути «витримані» в до-слідженнях різних колективів і бути індивідуальними в спеціальній частині залежно від характеру об’єктів, що вивчаються, і завдань наукових робіт. Уніфікація описів потрібна для подальшої коректної математичної оброб-ки матеріалу і порівнянності даних різних дослідників.
Однак тільки словесного опису вже вочевидь не-достатньо. Потрібно не просто констатувати взаємо-зв’язки, а показати, наскільки вони сильні. Використо-вуючи математичний апарат, теорію інформації, зокре-ма коефіцієнт зв’язку, явища фактора і інтегрального показника або іншого фактора можна побудувати у ви-гляді таблиці або рисунка моделі взаємодії компонентів елементарного ПТК (фації). Для цього беруть масові описи точок фацій, у кількісному вигляді виражають їхні окремі властивості; ці дані спеціально кодують і визна-чають ступінь зв’язку або зв’язаності. Якщо ступінь дуже сильний, то коефіцієнт зв’язку Kі наближається до 1. Якщо зв’язку немає, то Kі близький до 0.
Аналіз парних зв’язків характеристик ПТК з їх-нім виглядом, аналіз зв’язків усередині чотирьох осно-вних блоків – геоморфологічного, гідротермічного, біо-тичного і ґрунтового – дасть змогу побудувати модель взаємодії окремих блоків з видами ПТК (додаток А, рис.А.19).
Підрахунок коефіцієнтів зв’язку дає підстави зро-бити висновки, що хоча в природі все взаємозв’язано і взаємозумовлено, ці зв’язки не жорсткі, і спостерігається певний діапазон коливань факторів і інтегральних пока-зників. Простежуються фактори, з якими зв’язки по-стійно вищі.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Географічні описи» з дисципліни «Ландшафтна екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит оподаткування суб’єктів малого підприємства за спрощеною си...
Послуги стільникових мереж
МІЖНАРОДНИЙ ВАЛЮТНИЙ ФОНД І ЙОГО ДІЯЛЬНІСТЬ В УКРАЇНІ
ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПЛАНУВАННЯ ПРОДУКТУ
Банки в ролі андеррайтерів


Категорія: Ландшафтна екологія | Додав: koljan (19.04.2013)
Переглядів: 1014 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП