ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

СУДАЦЬКИЙ ЗАПОВІДНИК
Історія охорони пам’яток Судака бере початок 1868, коли ділянку землі із Судацькою фортецею було передано у відання Одеського товариства історії і старожитностей. 1890 член т-ва О.Бертьє-Делагард на свої кошти провів ремонтні роботи. Ремонти проводилися 1894, 1895, 1907— 12. 1925 (за ін. даними, 1928) фортеця стала філією Держ. істор. музею в Москві (див. Історичний музей у Москві). У 1920— 30-х рр. пам’ятки досліджували фахівці Держ. істор. музею (М.Протасов, Є.Веймарн) та Держ. академії історії матеріальної к-ри (Ленінград; нині

888
СУДЕБНИК

В.О. Судець.

м. Санкт-Петербург); О.Скржинська). 1958 заповідник перейшов у підпорядкування УРСР і набув статусу філії (відділу) Софійського держ. архітектурно-істор. музею-заповідника (нині нац. заповідник «Софія Київська»). Археол. дослідження в 1960— 70-х рр. проводив М.Фронджуло, у 1980—90-х — І.Баранов, із 2000-х рр. — О.Джанов, В.Майко та ін. Архіт. дослідження велись із 1968 під кер-вом Є.Лопушинської, вона ж керувала розробкою проекту реставрації споруд фортеці, який було частково реалізовано до кінця 20 ст. До складу С.з., окрім фортеці, входять давня церква Святої Параскеви та кірха (19 ст., використовується як виставковий зал). Починаючи з 2003, заповідник «Софія Київська» видає «Сугдейский сборник», в якому друкуються наук. праці про Судак. Пам’ятки С.з. двічі було запропоновано внести до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: у 2007 — як «Комплекс пам’яток Судацької фортеції 6—16 ст.», а у 2010 — як осн. складову пам’ятки «Торговельні пункти та укріплення на торговельних шляхах генуезців: Від Середземного до Чорного моря». На 2012 обидві номінації перебувають у стані підготовки.
Літ.: Преловська І.М. Приєднання Судацької фортеці до Софійського державного заповідника при М.Й. Кресальному. В кн.: Сугдейский сборник, т. 3. К., 2008; Шаманаев А.В. Деятельность Одесского общества истории и древностей по сохранению Судакской крепости (вторая половина XIX — начало XX в.). Там само; Complex of the Sudak Fortress Monuments of the 6th — 16th c. Web: http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5117; Trading Posts and Fortifications on Genoese Trade Routes: From the Mediterranean to the Black Sea. Web: http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5575. М.І. Жарких.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «СУДАЦЬКИЙ ЗАПОВІДНИК» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ІНВЕСТИЦІЙНІ РИЗИКИ. Концепція і вимірювання ризиків
Визначення грошових потоків на основі прогнозних фінансових звіті...
Чергування голосних і приголосних
Організація готівкових грошових розрахунків
Аудит відпуску запасів у виробництво


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (01.04.2013)
Переглядів: 526 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП