ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

«АЗБУЧНА ВІЙНА» 1859
«АЗБУЧНА ВІЙНА» 1859 — громад.-культ. рух українців Галичини, спричинений спробою австрійс. неоабсолютистського уряду перевести укр. письменство на лат. алфавіт. Галицький намісник граф А.Голуховський, спекулюючи на проявах русофільства серед частини тогочасної галицької інтелігенції, намагався зобразити українців ворогами Австрії та існуючого сусп. ладу й протиставити їх полякам як єдиній опорі цього ладу й заслону перед наступом панславізму. Виставляючи латинізацію укр. азбуки як рятівний засіб проти уявної русифікації, він насправді вбачав у ній шлях до прискорення полонізації укр. нас. провінції. Урядовий проект заміни укр. азбуки латинкою був викладений у брошурі секретаря мін-ва освіти у Відні Й.Їречка, виданій на поч. трав. 1859. Для його обговорення й затвердження ухвалою мін-ва освіти від 8 черв. 1859 ств. комісія у складі визначних укр. діячів, кількох урядовців, А.Голуховського та Й.Їречка. Під час її засідань більшість укр. чл., однак, висловились проти латинки (Я.Головацький, М.Куземський, Й.Лозинський, М.Малиновський). Проти проекту також виступили міністерський радник Г.Шашкевич, ін. представники укр. громадськості. Відомі славісти П.Шафарик (чех) та Ф.Міклошич висловилися проти проекту, і його було відкликано. Після ще кількох спроб намісництва втручатися в укр. шкільні та церк. справи і відповідних скарг митрополита Г.Яхимовича на ім’я імп. Франца-

44
АЗЕРБАЙДЖАН

Йосифа I, 24 берез. 1861 видано міністерський декрет, за яким українцям в питаннях мови і літ. в дусі нових конституційних віянь залишено повну свободу дій. На цьому «А. в.» закінчилася.
Літ.: Франко І. Азбучна війна в Галичині 1859 р. Нові матеріали. «Українсько-руський архів», 1912, т. 8; Трусевич С.М. Суспільно-політичний рух у Східній Галичині в 50—70-х роках ХIХ ст. К., 1978; Франко І. Азбучна війна в Галичині 1859 р. В кн.: Франко І. Зібрання творів, т. 47. К., 1986; Мойсеєнко В. Про одну спробу латинізації українського письма. «Австрія після Австрії: Середня Європа», 1997, № 9. Ф.І. Стеблій.

Ви переглядаєте статтю (реферат): ««АЗБУЧНА ВІЙНА» 1859» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Постаудит
Особливості надання та погашення окремих видів кредиту
Створення і перегляд Web-сторінок, броузери
Аудит руху необоротних активів
Все про стандарт CDMA


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (23.01.2013)
Переглядів: 1101 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП