ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Новітня історія України

Комуністичний рух
У Західній Україні 20-ті роки були часом зростання прорадянських симпатій. Причинами цього були неп та українізація в УСРР. Прорадянські настрої сприяли поширенню комуністичних ідей. Певна частина найбідніших прошарків населення повязувала свої надії саме з комуністичним рухом. Він, спекулюючи на злиднях, пропонував радикальне й швидке "вирішення" наболілих питань.
З 1919р. в Галичині діяла Комуністична партія Східної Галичини, яка 1923р. поширила вплив на Західну Волинь і була перейменована в Комуністичну партію Західної України (КПЗУ). Комуністи вважали, що єдиний шлях до соціалістичного та національного визволення - це соціалістична революція, яку робітники й селяни Польщі й Західної України здійснять спільно. КПЗУ була складовою частиною Компартії Польщі, але мала широку автономію. Важливим гаслом партії було приєднання Західної України до УСРР. Очолювали партію Й.Крілик і Р.Кузьма.
Поширення прорадянських настроїв у 20-х роках сприяло проникнення КПЗУ до "легального сектора" українського громадсько-політичного життя. Зокрема, комуністи на певний час повністю перебрали у свої руки керівництво УСДП. Але найбільшим їхнім успіхом на цьому терені стало утворення у 1928р. легального Українського селянсько-робітничого об’єднання - "Сельробу". Об’єднуючи головним чином селянську бідноту, воно зайняло провідні позиції серед українських партій, особливо на Волині. Проте у 1932р. польський уряд заборонив діяльність "Сельробу", змусивши його перейти у підпілля.
Події в СРСР кінця 20 - початку 30-х років -колективізація, початок масових репресій, голод 1933р. - завдали відчутного удару по радянофінських настроях і популярності КПЗУ. Керівники партії (Й.Крілик, Р.Кузьма, Г.Іваненко, М.Заячківський) були викликані в СРСР і знищені за сфабрикованими звинуваченнями. Українці почали виходити з КПЗУ, в результаті чого її чисельність скоротилася з 4 300 до 2 600 членів, переважно поляків і євреїв. Остаточно комуністичний рух у Польщі був розгромлений 1938р., коли Виконком Комінтерну розпустив компартію Польщі, а разом з нею і КПЗУ під тим приводом, що нібито керівництво в них захопила фашистська агентура.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Комуністичний рух» з дисципліни «Новітня історія України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Доходи, витрати і прибуток банку
Розвиток пейджингового зв’язку
РОЗВИТОК КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ В ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД
Теорія інвестиційного портфеля
Аудит оподаткування суб’єктів малого підприємства за спрощеною си...


Категорія: Новітня історія України | Додав: koljan (21.01.2013)
Переглядів: 800 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП