ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Нарис історії України

КОНОНОВИЧ-ГОРБАЦЬКИЙ
КОНОНОВИЧ-ГОРБАЦЬКИЙ (Горбацький) Осип (чернече ім’я — Йосиф; р. н. невід. — п. у лют. 1653) — єпископ Білорус., вчений, культ. діяч, філософ, ректор. Походив з міщан. Освіту здобув за кордоном. 1635 був запрошений зі Львова до Київ. колегіуму (див. Києво-Могилянська академія) для викладання риторики й філософії, 1642—46 — ректор, 1646—50 — ігумен Київського Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. Висвячений на єпископа Мстиславського, Оршанського і Могильовського (Білорус.), затверджений привілеєм короля Яна ІІ Казимира Ваза 2 трав. 1650. Разом із митрополитом Петром (Могилою) та ін. підготував до друку «Требник» (див. «Требник» Петра Могили 1646), брав участь у створенні «Православного сповідання віри», схваленого на Київському православному церковному соборі 1640, прийнятого на правосл. соборі церков правосл. Сходу в Яссах (1642; нині місто в Румунії) і затвердженого чотирма правосл. патріархами (1643). Автор першого відомого курсу риторики в Україні «Orator Mohileas» (1635), низки праць філос. та богослов-

34
КОНОТОП

Замок і ключ від фортеці Конотоп.

ського змісту, насамперед латиномовного підручника з логіки «Subsidium Logicae» (1639—40). Філос. праці, а також вчення про мову К.-Г. мали вплив на його послідовників — Йоасафа (Кроковського), Стефана (Яворського), Феофана (Прокоповича), Георгія (Кониського), на поширення освіти, наукових знань, мовної досконалості, поетичної майстерності. П. у м. Могильов (нині місто в Білорусі). Похований у Могильовському Спасо-Преображенському соборі.
Літ.: Петров Н.И. Киевская академия во второй половине ХVII века. К., 1895; Конончук С.В., Хижняк З.І. Кононович-Горбацький. В кн.: Києво-Могилянська академія в іменах. XVII—XVIII ст. Енциклопедичне видання. К., 2001. З.І. Хижняк.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «КОНОНОВИЧ-ГОРБАЦЬКИЙ» з дисципліни «Нарис історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Роторно-поршневий двигун
Аудит загальновиробничих витрат
GSM
Аудит Звіту про фінансові результати
Адресація повідомлень в системах електронної пошти


Категорія: Нарис історії України | Додав: koljan (02.03.2013)
Переглядів: 534 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП