ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Нарис історії України

Конецпольський Олександр
КОНЕЦПОЛЬСЬКИЙ Олександр (1620—30.03.1659) — один із найбагатших магнатів Речі Посполитої, коронний хорунжий (1641—56), сандомирський воєвода (1652—59), також староста переяслав. (з 1637), корсунський і канів., проскурівський (з 1643), чигиринський (з 1643), кам’янкострумилівський (з 1652; див. Староство), князь (з поч. 1640-х рр.). Син С.Конецпольського та його другої дружини Кристини Любомирської. Вчився в Новодворському колегіумі в Кракові, потім — у Падуанському та Болонському ун-тах в Італії (1641), в 1630—40-х рр. чимало подорожував по Зх. та Центр. Європі зі своїми вихователями й учителями — відомими польс. істориками та мемуаристами С.Освенцімом та Ш.Старовольським. На поч. 1640-х рр. служив у війську герм. імп. Фердинанда III Габсбурга, отримав титул князя «Священної Римської імперії германської нації», набував також військ. досвіду під наглядом батька. 1642 одружився з Яною-Барбарою Замойською — донькою Т.Замойського. На відміну від батька був прихильником безоглядного придушення запороз. козацтва, переслідував Б.Хмельницького, підтримав чигиринського підстаросту Д.Чаплинського в його нападі на Суботів. Після того, як під Корсунем (нині м. КорсуньШевченківський) війська гетьмана Б.Хмельницького полонили коронних гетьманів (див. Корсунська битва 1648), став одним із трьох (разом з кн. В.-Д.Заславським та М.Остророгом) регіментарів коронними військами Речі Посполитої. Виявився недостатньо зрілим для такої посади (Б.Хмельницький назвав його «дитиною»), що стало однією з причин поразки польс. військ від українських повстанців у Пиля-

С. Конецпольський.

В’їзна брама до замку у с. Підгірці (нині село Бродівського р-ну Львівської обл.), прикрашена гербом «Побуг». Фото 2008.

вецькій битві 1648. Пізніше був одним з організаторів і активних учасників каральних операцій в Україні, зокрема, брав участь у Берестецькій битві 1651.
Літ.: Документы об Освободительной войне украинского народа 1648—1654 гг. К., 1965. Ю.А. Мицик.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Конецпольський Олександр» з дисципліни «Нарис історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Формування звітних фінансових документів
Держава як суб’єкт інвестування
Аудит документального оформлення операцій з обліку витрат і виход...
Умови виникнення кредитної угоди
НЕОКЛАСИЧНИЙ ВАРІАНТ КІЛЬКІСНОЇ ТЕОРІЇ ГРОШЕЙ


Категорія: Нарис історії України | Додав: koljan (02.03.2013)
Переглядів: 708 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП