ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Історія України

Визволення України
Процес визволення України від німецької окупації можна розділити на декілька етапів:
1. Грудень 1942 р. — червень 1943 р.: у ході розгрому німецьких військ під Сталінградом було звільнено частину Ворошшювградської, Сталінської й Харківської областей. 18 грудня 1942 р. було звільнено перший населений пункт української території — с Півнівка Міловського району Луганської обл. 14 лютого 1943 р. першим з обласних центрів було визволено Ворошиловград (Луганськ). Цього ж місяця звільнено було й Харків, але в березні 1943 р. його знову захопили німці.
2. Липень 1943р. — листопад 1943р.: після Курської битви радянські війська звільняють Харків (23 серпня 1943 p.), а згодом — Київ (6 листопада 1943 р.). За подвиги, здійснені в ході битви за Дніпро, 2438 воїнам надано звання Героя Радянського Союзу (понад 20 % від усіх, хто одержав це звання за період війни). За визволення Києва віддали своє життя близько 260 тис. осіб.
3. Грудень 1943р. — травень 1944р.: цей період пов'язаний з бойовими діями 4-их Українських фронтів за визволення Правобережної України. Успішне досягнення цієї мети в основному було забезпечено перемогою в січні-лютому під Корсунь-Шев-ченківським (німці втратили 55 тис. солдатів). 25 березня 1944 р. на 1003 день війни війська 2-го Українського фронту вийшли на державний кордон з Румунією, а 8 квітня — з Чехословаччи-ною, у травні 1944 р. було визволено Крим.

318

Модуль 3. Новітня історія України
4. Червень — жовтень 1944 p.: завершальний етап звільнення України. Львівсько-Сандомирська операція забезпечила визволення західних областей України. 28 жовтня 1944 р. остаточним вигнанням німецьких військ із Закарпаття було завершено визволення України.
Битва за визволення України тривала 22 місяці й складалася з низки великих операцій (Корсунь-Шевченківська, Львівська, Карпато-Ужгородська), в яких брало участь до половини живої сили й бойової техніки всієї радянської армії. Вона стала одним із найважливіших етапів на шляху до Перемоги.
Кожний десятий житель України (4,5 мли) воював у лавах Червоної Армії, а 2070 українців були удостоєні звання Героя Радянського Союзу. З 15 фронтів, що діяли в період війни, більше половини очолювалися маршалами й генералами, які були за походженням українцями. Солдати та офіцери, жителі України, які виявили масовий героїзм, отримали 2,5 млн орденів і медалей із загальної кількості 7 млн нагород, вручених воїнам Збройних сил. Мільйони трудівників України кували зброю перемоги в тилу. 120 тис. українців брали участь у війні у складі військ США, Канади, Франції, польських та чехословацьких формувань. Водночас 250 тис. служили у сформованих німцями українській поліції та допоміжних військових частинах вермахту. Українська еміграція США й Канади в 1944-1945 pp. надала допомогу для лікарень і дитбудинків України на суму 600 тис. доларів.
Разом радянські війська втратили на Східному фронті понад 12 млн убитих, померлих від ран і зниклих без вісти (німці - 4 млн), 120 тис. танків (німці - 50 тис), 50 тис. бойових літаків (німці - 25 тис). Понад 6 млн. радянських воїнів опинилася в полоні, дві третини з них загинули від нелюдських умов утримання в концтаборах і примусової роботи на шахтах і промислових підприємствах.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Визволення України» з дисципліни «Історія України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ISDN в Україні
Аудит Звіту про власний капітал
Українські слова та слова запозичені з інших мов
ЗМІСТ ТА МЕТА МАРКЕТИНГОВОЇ ПРОДУКТОВОЇ ТА ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ІННОВАЦІ...
Аудит пайового капіталу


Категорія: Історія України | Додав: koljan (20.01.2013)
Переглядів: 993 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП