ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Історія України

ОБМЕЖЕННЯ Й ЛІКВІДАЦІЯ АВТОНОМІЇ УКРАЇНИ У СКЛАДІ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ
Обмеження та ліквідація державності й автономії України у складі Росії пройшли кілька етапів:
Етапи обмеження
номію;
1) 1654-1708 pp. — перехід від протекторату Д° автономії України, поступове, але постійне обмеження її прав; 2) 1708-1727 pp. — форсований наступ на українську авто-
120

Модуль 2. Нова історія України
3) 1727-1764 pp. — чергування двох тенденцій у російсько-му уряді щодо України, а відтак то повернення гетьманської влади, то посилення імперського тиску;
4) 1764-1781 pp. — остаточна ліквідація української автономії.
Після Полтавської битви гетьман І. Скоропадський звернувся до царя з проханням підтвердити права й вольності Гетьманщини. Але Петро І не тільки не підтвердив 'їх, але й видав «Рішучий указ» 1709 р., за яким козацькі війська, як і раніше, повинні були підкорятися московським генералам, а московським воєводам дозволялося втручатися в українські справи. Значним обмеженням влади гетьмана стало призначення в Україну царських резидентів. Українські землі почали роздавати царським вельможам. Резиденція гетьмана була перенесена до м. Глухів, ближче до російського кордону. Тут «квартирувало» два царських полки.
Наступним актом обмеження влади гетьмана стало створення в 1722 р. Малоросійської колегії з шести офіцерів на чолі з бригадиром С. Вельяміновим. Це аргументували тим, що в Україні немає порядків у судах, збиранні податків, наявне хабарництво. Фактично це означало, що Малоросійська колегія стає вищим контролюючим органом Гетьманщини. На посади полковників почали призначати неукраїнців. Після смерті в 1722 р. Скоропадського імператор не дозволив обирати нового гетьмана. Наказним гетьманом став Павло Полуботок (1722-1724), який разом зі старшиною звернувся до царя з проханням ліквідувати Малоросійську колегію, дозволити обрати нового гетьмана. Але цар відповів, що від Богдана Хмельницького До Скоропадського «всі гетьмани виявилися зрадниками», і не дозволив цього. Полуботка заарештували, і він помер у в'язниці в Петербурзі 1724 р.
Згодом помер Петро І, а його внук Петро II дозволив обрати гетьмана. На цю посаду обрали авторитетного 73-річного Данила Апостола, який походив із сім'ї полковника і сам у 28 років став полковником, обіймаючи цю посаду 45 років. Д. Апостол був досить заможною людиною. В 1724 р. йому належало 4 містечка, 16 сіл, 3 селища, 1 слобідку, 10 хуторів, де було всього 2678 дворів; він також мав замок, пасіки, млини, цегельні, сукняні, килимові, винокурні, пивоварний заводи.
Він звернувся до царя з проханням відновити автономію України, як за Б. Хмельницького. Йому відповіли «Рішитель-нилш пунктами»-1728 p., зміст яких свідчив, що йдеться не про Договір між двома сторонами, а про указ царя щодо порядків на геть-манщині. Царський уряд поступово уніфікував посади колької старшини, прирівнявши їх до чинів «Табелю про ранги»,

121

Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

введеного Петром І. Гетьман прирівнювався до генерал-аншефа (повного генерала), генеральний обозний — до генерал-майора, інша генеральська старшина — до російських полковників, тобто українські чини в цілому знижувалися (український полковник не дорівнював російському полковнику). Та й то полковники в Україні тепер призначалися тільки російським урядом. При Д. Апостолі з 9 полковників 6 були іноземцями.
При гетьмані Апостолі почалася кодифікація українського права. Після 15-річної роботи комісія підготувала кодекс: «Права, за якими судиться малоросійський народ». Але оскільки він передбачав автономність України, Сенат не затвердив його.
Після смерті Д. Апостола у 1734 р. цариця Анна Іванівна не дозволила обрання нового гетьмана. За її наказом правління Лівобережною і Слобідською Україною передавали Правлінню гетьманського уряду з 6 чол., з яких три — українські старшини. Але головував у ньому царський резидент. У 1735 р. Правління провело реформу, розділивши козаків на дві категорії: багаті, боєздатні (виборні) - й не здатні придбати військове спорядження — підпомічники. У 1754 р. у реєстрі нарахувалося 175 тис. виборних і 190 тис. підпомічників.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ОБМЕЖЕННЯ Й ЛІКВІДАЦІЯ АВТОНОМІЇ УКРАЇНИ У СКЛАДІ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ» з дисципліни «Історія України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: МАКРОЕКОНОМІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ
Мотивація інвестиційної діяльності
Еволюція стандартів стільникового зв'язку
Економічні нормативи, що регулюють діяльність комерційного банку
Формати повідомлень і прикладні програми роботи з електронною пош...


Категорія: Історія України | Додав: koljan (20.01.2013)
Переглядів: 1135 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП