ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Історія України

Устрій
Більшість населення ханства складали кримські татари. Перша згадка цього етноніма зафіксована на початку XVI ст. Кримські татари складалися з
Устрій
трьох народностей: передгірних татар, південнобережних татар і нащадків ногаїв — та були мусульманського віросповідання сунітського напрямку. Ці народності сформувалися внаслідок асиміляції племен хозарів, що мігрували у Крим, кочових тюркомовних печенігів, половців, татаро-монголів і таврів, що жили здавна тут, кіммерійців, скіфів, сарматів.
До елітної частини населення належали беки, оглани — царевичі-чингізіди, мурзи — військові дворяни, магометанські священики мулли й богослови — улеми. Беки стояли на чолі родів, що об'єднувалися в аймаки — племена кримських татар.

77

Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ



Знать володіла землею, що забезпечувало її владу над тата-рами-скотарями, яких називали «чорним народом». На території Кримського ханства закріпилося кілька форм розподілу землі: ханське, султанське, мурзинське землеволодіння, бейли-ки — володіння знаті й общинні землі.
Беки мали право суду, установлювали розміри податків і панщини. Серед податків були: загальний податок, податки з урожаю, мито з купівлі-продажу, мито, подушний податок, мито від продажу винограду, плата за гумно й худобу. За наказом хана беки-васали зобов'язані були виставляти військо. Татарське дворянство — мурзи — одержувало від беків землі й дарування за службу.
Управління ханством здійснювалося ханом і державною радою-диваном, до складу якої входили хан, його заступник і спадкоємець калги — султан, старша дружина або матір хана — ханші валіде, голова мусульманського духівництва ханства — муфтіо, головні беки й оглани. Державною релігією був іслам, що робило мусульманство на чолі з муфтієм важливою політичною силою Кримського ханства. У першій половині XVII ст. Кримське ханство складалося з 24 судових повітів. Усе населення ханства поділялося на три групи: мусульмани, православні (есір), раїя (піддані різних релігійно-етнічних спільнот).
Центром кримської торгівлі були Перекоп, Кафа й Гезлев (Євпаторія). На півострів завозилися хутра, тканини, шкіри, залізо, зброя, тютюн, продовольство. Татари продавали сап'ян, смушки, шовк, вино. З Криму вивозилося багато солі, щорічно до півтори тисяч возів.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Устрій» з дисципліни «Історія України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит податків. Мета і завдання аудиту
ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД У СВІТЛІ МО...
ІНВЕСТИЦІЙНІ РИЗИКИ. Концепція і вимірювання ризиків
Комп’ютерна телефонія — поняття і застосування
Формати файлів і протоколи передачі електронної пошти


Категорія: Історія України | Додав: koljan (20.01.2013)
Переглядів: 522 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП