ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Біологія » Біологія клітин

Хромосоми
Хромосоми – видовжені щільні тільця, які складаються з двох закручених у спіраль ниток (молекул) ДНК – хроматид, або дочірніх хромосом. Нитки молекул ДНК наче накручені на білкові глобули. Отже, хромосома – ланцюжок білкових глобул з ниткою ДНК, яка обвиває і з’єднує ці глобули. Характерна наявність однієї або двох перетяжок. Первинна перетяжка – центромера, положення якої визначає форму хромосоми (рівноплечі, нерівноплечі). Може бути ще одна перетяжка – ділянка хромосоми, під впливом якої формуються ядерця.
У період між поділами ядра кожна хромосома містить по одній молекулі ДНК. Перед початком поділу поруч з цієї молекулою утворюється її точна копія, так що хромосома перетворюється на парну структуру, з двох ідентичних молекул ДНК. Ці нитки хромосоми називають хроматидами. Хроматида містить одну з двох ідентичних молекул ДНК.
У період між поділами, який називається інтерфазою, хромосоми практично не видимі у світловому мікроскопі як відокремлені структури, хоча матеріал, з якого вони складаються, забарвлюється деякими барвниками і тому названий хроматином. На цій стадії хромосоми являють собою клубок довгих тонких ниток. Безпосередньо перед поділом ядра вони закручуються у набагато компактніші й більш забарвлювані структури. Хроматиди з’єднані одна з іншою в точці, яка має назву центромера. Вона може бути розташована у будь-якому місці по довжині хромосоми. (рис. 59)
Рис. 59. Структура хромосоми:
1 – ідентичні хроматиди, кожна містить по одній молекулі ДНК; 2 – гени, що зумовлюють різіні ознаки і займають певні місця (локуси) у хромосомі; 3 – центромера – ділянка, що з’єднує хроматиди.
Кожна жива клітина містить визначену кількість хромосом, характерну для даного виду. У соматичних (нестатевих) клітинах кожна хромосома має ідентичну собі пару; їх називають гомологічними хромосомами, тому що вони мають однакову структуру. Весь набір хромосом — каріотип. Клітини які містять по два набори хромосом, називають диплоїдними. Більшість тварин і приблизно половина рослин — диплоїдні, тобто містять по два набори хромосом. Клітини деяких примітивних організмів містять лише по одному набору хромосом, і їх називають гаплоїдними. Крім того, гаплоїдні всі гамети. Деякі організми, у тому числі багато рослин, містять по три і більше наборів хромосом; такі організми називають поліплоїдними.
Наявність двох наборів хромосом дає дві переваги: по-перше, зростає генетична мінливість, оскільки кожен індивідуум несе ознаки обох батьків, по-друге, у разі неповноцінності якогось гена в одній із двох хромосом, ген, що міститься в гомологічній хромосомі, може компенсувати дефект.
Алельні гени – гени, що відповідають за альтернативний розвиток однієї і тієї ж ознаки й розташовані в ідентичних ділянках гомологічних хромосом. Будь-який диплоїдний організм містить у кожній клітині два алелі будь-якого гена (за винятком статевих клітин).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Хромосоми» з дисципліни «Біологія клітин»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Характеристика цінних паперів, що обертаються на фондовому ринку ...
Посередництво комерційних банків при операціях з іноземною валюто...
Інші моделі протоколів
ФОРМИ ФІНАНСУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ
ДИЗАЙН, ЙОГО ОБ’ЄКТИ ТА ПРОГРАМИ


Категорія: Біологія клітин | Додав: koljan (06.01.2013)
Переглядів: 1027 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП