ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Біологія » Біологія клітин

Рівні організації живої природи
Жива природа – цілісна, проте неоднорідна система, якій властива ієрархічна організація. Під системою, у науці розуміють єдність, чи цілісність, складену з безлічі елементів, що перебувають у закономірних відносинах і зв'язках один з одним.
Ієрархічною називається система, у якій частини, чи елементи, розташовані в порядку від нижчого до вищого. Так, у живій природі біосфера складається з біогеоценозів, представлених популяціями організмів різних видів, а тіла організмів мають клітинну будову. Ієрархічний принцип організації дає змогу виділити у живій природі окремі рівні, що зручно з погляду вивчення життя як складного природного явища.
Зазвичай виділяють пўять рівнів організації живих систем: молекулярно-генетичний; клітинний; організмовий, або онтогенетичний; популяційно-видовий; біогеоценотичний.
Рівень організації живої природи – функціональне місце біологічної структури певного ступеня складності в загальній системі живої матерії.
Очевидний зв’язок цих рівнів із типовими розмірами досліджуваних біологічних об’єктів наведено у табл. 1.
Таблиця 1
Рівні організації (вивчення), що виділяються в багатоклітинному організмі (за Е. Дс. Робертсом )
Розміри об’єкта Об’єкт вивчення Рівень організації об’єкті вивчення)
0,1 мм (100 мкм) і більше Організм, органи Організмовий, органний
100—10 мкм Тканини Тканинний
20—0,2 мкм (200 нм) Клітини (еукаріотичніі прокаріотичні) Клітинний
200—1 нм Клітинні компоненти Субклітинний
Менше 1 нм Молекули Макромолекулярний
Особливість даної класифікації полягає в тому, що окремі рівні ієрархічної системи життя визначаються в ній на загальній основі виділення для кожного рівня елементарної одиниці та елементарного явища.
Елементарна одиниця — це структура чи об’єкт, закономірні зміни яких, що позначаються як елементарне явище, і складають специфічний для відповідного рівня внесок у процес збереження і розвитку життя.
Молекулярно-генетичний рівень – це специфічні для живих організмів види біологічних сполук (білки, вуглеводи, нуклеїнові кислоти), їх взаємодія між собою і з неорганічними компонентами і роль в обміні речовин та енергії в організмі. Має окремі, хоча і істотні ознаки життя. Елементарною одиницею служить ген — фрагмент молекули нуклеїнової кислоти, у якому записаний певний об’єм біологічної (генетичної) інформації.
Елементарне явище полягає насамперед у процесі конваріантної редуплікації – самовідтворенні з можливістю деяких змін у змісті закодованої в гені інформації, а також реакції матричного синтезу інформаційних макромолекул
Клітинний рівень. Клітина, куди молекули входять як компоненти системи, доповнює розглянуті ознаки живого іншими, інтегрує та пов’язує їх.
Елементарною одиницею служить клітина.
Елементарне явище представлене реакціями клітинного метаболізму, що складають основу потоків енергії, речовин та інформації.
Організмовий рівень визначається тим, що будь-який вид складається з окремих особин, відносно незалежних одна від одної.
Елементарною одиницею є особина у її розвитку від моменту зародження до припинення існування як живої системи, що дає змогу також назвати цей рівень і онтогенетичним.
Елементарне явище полягає у закономірних змінах організму в індивідуальному розвитку.
Популяційно-видовий рівень визначається взаємовідносинами організмів одного виду між собою всередині популяції. Тут діють закони внутрішньовидових та внутрішньопопуляційних відносин.
Елементарною одиницею служить популяція — сукупність особин одного виду.
Елементарне явище – еволюційно значущі зміни генофонду.
Біоценотичний рівень. У процесі спільного історичного розвитку на певній території з організмів різних систематичних груп утворюються динамічні, стійкі в часі співтовариства — біогеоценози, що служать елементарною одиницею біогеоценотичного (екосистемного) рівня.
Елементарне явище представлено потоками енергії та кругообігами речовин.
Біогеоценози, розрізняючись за видовим складом і характеристиками абіотичної своєї частини, об’єднані на планеті в єдиний комплекс — простір поширення життя, або біосферу.
Закони, які характерні для більш високих рівнів організації живого світу, не виключають дії законів, властивих більш низьким рівням.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Рівні організації живої природи» з дисципліни «Біологія клітин»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ РИНКОВИХ ПЕРСПЕКТИВ ІННОВАЦІЙНОГО ПРОДУКТУ
Методика розрахунку витрат
ЕКОНОМІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ НАСЛІДКИ ІНФЛЯЦІЇ
Формування звітних фінансових документів
Типи проектного фінансування


Категорія: Біологія клітин | Додав: koljan (06.01.2013)
Переглядів: 1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП