ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Сутність інфляції. Фактори, що впливають на її розвиток
Інфляція як специфічна властивість паперових грошей відома вже кілька століть. Однак, не зважаючи на це, в економічній теорії не існує єдиного погляду на сутність цього надзвичайно складного за своєю природою економічного явища, а також підходу до визначення факторів, що впливають на його розвиток.
Для кожного з нас очевидним є те, що інфляція пов'язана з зростанням цін. Разом з тим виникає цілком природне питання: чи будь-яке зростання цін є інфляційним за своєю природою? Економісти монетаристської школи дають на це запитання ствердну відповідь. Однак існує й Інша точка зору, згідно з якою інфляційним є лише таке зростання цін, що породжене суто монетарними факторами—розбалансуванням грошової системи, надмірною грошово-кредитною емісією, чинниками, які лежать на боці валютних відносин. І тут дійсно є проблема. Одна справа, коли ціни зросли під впливом диктату монополії чи збільшення вартості товарів критичного імпорту—енергоносіїв, сировинних матеріалів, і зовсім інша, коли це сталося через порушення закону грошового обігу.
Як же у такому випадку можна визначити інфляцію і що є визначальним у характеристиці цього економічного поняття?
Якщо розглядати цю проблему з суто монетарних позицій, то інфляція може бути представлена як процес обезцінення грошей.
407

Йдеться про визначення цього поняття у вузькому смислі. Коли ж говориться, що інфляція — це зростання цін взагалі, то мається на увазі трактовка цього поняття не у вузькомонетарному, а в широкому загальноекономічному смислі. Можна сказати й так: інфляція є обезцінення грошей, що виявляє себе через зростання цін. Таке визначення найточніше відображає зміст цього поняття.
Інфляція не лише відбиває в своєму розвитку динаміку цін, а й вимірюється останньою. Вона є обернено пропорційною величиною до цінової динаміки. Якщо протягом року ціни виросли на 20 відсотків, то можна сказати, що на такий же відсоток знецінилися гроші. У принциповому плані таке визначення буде правильним. Однак у .цьому випадку слід ураховувати те, що інфляція може бути відкритою і подавленою (open and hidden inflation).
Знецінення грошей може відбуватися і за умов відсутності відкритого зростання цін. Йдеться про утримання їх на відносно фіксованому рівні за допомогою адміністративних важелів. Якщо попит в 2 рази перевищує товарооборот, то це означає, що ступінь отоварювання грошової одиниці не перевищує 50 відсотків. У цьому виявляється реальне її знецінення. У другій половині 80-х років у колишньому СРСР при відносно стабільній динаміці цін товарне забезпечення кожного рубля отриманої платні коливалося в межах 40—60 коп., а в 1991 p. товарна конвертованість грошової одиниці знизилась до 28 відсотків.
Слід зазначити, що подавлена інфляція є найбільш деструктивною. Вона позбавляє виробників економічних стимулів, вимагає державних дотацій, руйнує ринкові відносини, породжує тіньову економіку, спекуляцію, хабарництво. У .кінцевому підсумку все зводиться до того, що утримані на офіційно регульованому рівні ціни прориваються на чорному ринку. Динаміка таких цін і є відносним вираженням подавленої інфляції. У зв'язку з цим подавлену інфляцію називають адміністративною інфляцією (administrative inflation.) — інфляцією, що породжена “адміністративними” (регульованими) цінами.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Сутність інфляції. Фактори, що впливають на її розвиток» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ДИЗАЙН, ЙОГО ОБ’ЄКТИ ТА ПРОГРАМИ
Контроль за дотриманням розрахункової дисципліни
Справочная таблица по механике
Аудит прибуткового податку з доходів громадян
Програмне забезпечення для захисту інформації персональних комп’ю...


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 1264 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП