ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Вплив кредиту на розвиток макроекономічних процесів
Як кредитні відносини впливають на розвиток макроекономічних процесів? Виділимо основні напрями такого впливу.
1. Капіталізація всієї системи економічних відносин. Як уже зазначалося, кредитні відносини зародилися ще на ранніх етапах простого товарного виробництва. Однак у своїх зрілих формах вони дістали всебічний розвиток лише за умов капіталізму. Існує взаємний зв'язок між капіталізацією товарного виробництва і розвитком кредиту. Специфічною особливістю такого виробництва є те, що воно грунтується на підприємницькому кредиті. Останній є не лише результатом, а й умовою капіталізації всієї системи товарних відносин.
У вирішенні завдань такої трансформації особлива роль належить банкам. Виникнувши ще на початку XVII ст. (один з перших в Європі Амстердамський банк був заснований в 1609 p., Гамбурзький—в 1619 p.), банківські установи тривалий час зосереджували свою діяльність на здійсненні переважно .лихварських операцій. У зв'язку з цим критика, що спрямовувалася .в ті часи проти лихварства, адресувалася і банкам. Євреї, ломбардники, лихварі та кровопивці були першими банкірами, ремесло яких слід таврувати ганьбою,—писав з цього приводу англійський економіст Д. Хардкасл у книзі “Банки і банкіри”, що вийшла друком у Лондоні в 1843 p. В цілому перші банкіри, на його думку, являли собою надзвичайно погану компанію, вони були жалюгідними лихварями, безсердечними кровопивцями.
Однак згодом економічна роль банківських установ докорінно змінилася. Перетворюючи вільні кошти у позиковий капітал, що почав все більше спрямовуватися у сферу виробничої діяльності та підприємництва, банки створили підґрунтя для якісної перебудови і системи кредитних відносин. Притаманний докапіталістичній економіці “споживчий” (лихварський) кредит почав трансформуватися у кредит підприємницький, що розглядається економічною теорією як специфічна форма капіталістичного кредиту. Надання саме такого кредиту стало визначальною функцією банків. Йдеться про органічне поєднання кредиту з виробництвом, комерцією, іншими сферами підприємництва, що на ділі забезпечує реалізацію принципу “гроші роблять гроші”, їхнє самозростання та реальний розвиток на цій основі капіталізації економічних процесів. Реалізація останнього поза системою банківського кредитування є немислимою. У результаті кредитні відносини почали пронизувати всі пори економіки, надаючи їм функціональних ознак, притаманних капіталістичним методам господарювання.
400

З огляду на це докорінно змінилася і економічна думка з приводу функціональної ролі банківських установ. Банківська система, як посилаючись на слова одного з своїх попередників, писав у третьому томі “Капіталу” К. Маркс, являє собою найвитонченіше і найдосконаліше творіння, до якого взагалі призводить капіталістичний спосіб виробництва. За словами Й. Шумпетера, лише банкір, виступаючи від імені всього господарства країни і видаючи відповідні повноваження підприємцю, робить можливим здійснення нових комбінацій, що забезпечують економічний розвиток.
Зазначена трансформація функціонального призначення банків має враховуватися при розгляді діяльності банків постсоціалістичних країн. У них поки що має місце лихварська стадія у розвитку банківської справи. Тому необхідне якнайшвидше подолання цієї стадії і вихід на рівень діяльності, який відповідає дійсній ролі банківської системи у розвитку економічного прогресу.
2. Другим напрямом, що органічно випливає з попереднього, є вплив кредиту на перетворення грошей в капітал і капіталізацію на цій основі всієї системи грошових відносин. Докладно це питання розглядається у наступному параграфі теми.
3. Трансформація на основі кредиту. лихварського капіталу у позиковий та перетворення останнього в суспільний капітал. Зміст цього процесу розглянуто раніше. Тут же зазначимо, що однією з якісних ознак позикового капіталу є те, що він реалізує себе не як певна сума індивідуальних капіталів, а як цілісна система, як суспільний капітал. Кожний окремий капітал реалізувати себе індивідуально не може. Він функціонує як відокремлена частка цілісної системи суспільного капіталу. Отже, на основі грошово-кредитних відносин індивідуальні капітали об'єднуються в органічно цілісну систему, що діє в тому чи іншому суспільстві. На основі цих самих процесів формується і цілісна система суспільного багатства. Багатство окремих осіб реалізує себе як складова загального багатства суспільства.
4. Кредит є основою формування акціонерної (корпоративної) форми власності, яка в процесі розвитку капіталістичної системи економічних відносин перетворюється у провідну найбільш прогресивну форму власності.
Отже, розглядаючи функціональний вплив кредиту на розвиток макроекономічних процесів, можна зробити висновок, що головним в ньому є капіталізація всієї системи економічних відносин суспільства і відповідна трансформація їхніх основних системоутворюючих ланок—грошей, капіталу, власності.
Виходячи з цього можна внести відповідні уточнення у періодизацію економічного розвитку. Йдеться про виділення трьох етапів і відповідно трьох типів розвитку господарської структури суспільства. Це натуральне, грошове і кредитно-грошове господарство.
401

Сутність і специфіка останнього полягає не лише в тому, що система грошових відносин доповнюється кредитними. Важливо враховувати, що на цьому етапі докорінних якісних змін зазнає й сама система грошових відносин.
Зазначимо і те, що за своєю сутністю соціалізм є безгрошовим і безкредитним господарством. Розвиток як суто грошових, так і кредитних відносин передбачає багатоманітність форм власності та атономізацію суб'єктів ринку. Панівне становище єдиної державної власності позбавило суспільство необхідних економічних передумов функціонування та розвитку реального кредиту. Не можна надавати кредит самому собі. У цьому відношенні в умовах соціалізму зберігалися не реальні, а суто формальні грошові та кредитні відносини. Це був залишок попереднього розвитку, що прогресуючи звужував своє функціональне застосування. Вразливість економіки соціалізму значною мірою пояснювалася саме цим фактором.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Вплив кредиту на розвиток макроекономічних процесів» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Неоінституційна теорія фінансування
Спростована теорія Ейнштейна
Аналізатори протоколів
МІЖНАРОДНІ РИНКИ ГРОШЕЙ ТА КАПІТАЛІВ
Технологічний процес виготовлення ДСП


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 1486 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП