ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Проблема безробіття в умовах переходу до ринку
Ринкова економіка створює загрозу безробіття. Виникає питання, чому раніше, в умовах монополії державної власності на засоби виробництва ця проблема не була такою гострою?
В умовах екстенсивної економіки і низької заробітної плати попит на робочу силу значно перевищував дійсну потребу в ній. На підприємствах свідомо тримали зайву робочу силу. Вона була потрібна для виконання різних робіт за вимогою місцевої влади:
направлення на роботу в колгоспи і радгоспи, на овочеві бази, будівельні об'єкти тощо. В умовах відсутності конкуренції, повної самоокупності підприємств, коли збитки одного підприємства покривались за рахунок доходів іншого, така практика вважалась нормальною.
Перехід до ринкових відносин” економічних методів управління, виникнення конкуренції об'єктивно примушують підприємства позбуватися зайвої робочої сили.
Крім того, науково-технічний прогрес, зростання органічної будови виробництва призводять до відмирання ряду професій, економії живої праці, збільшення виробництва продукції з меншою кількістю працюючих. У сільському господарстві виникатиме так зване приховане перенаселення.
На зайнятість населення будуть також впливати такі причини, як великі структурні зрушення, пов'язані з конверсією оборонних галузей; скорочення виробництва; скорочення штатів управління
352

у зв'язку з ліквідацією міністерств і відомчих структур управління; звільнення з армії (значне її скорочення); ліквідація збиткових підприємств.
В умовах монопольного становища державної власності існувала специфічна система державних гарантій права на працю.
Дехто вважає, що в умовах роздержавлення таких гарантій не буде. Стверджують, що перехід до ринку праці примушує відмовитися від конституційного права на працю як на одержання гарантованого робочого місця відповідно до покликання, професійної підготовки і освіти. Вважають, що ринок праці такої гарантії надати не може. Зайнятість в таких умовах буде забезпечуватись згідно з суспільними потребами, попитом на робочу силу певної професії та кваліфікації. Внаслідок цього, можлива ситуація, коли працевлаштування вимагає від людини певних втрат, включаючи зниження рівня кваліфікації виконуваної роботи, зменшення заробітку, зміну професії тощо.
Особливістю соціальне орієнтованої економіки є те,, що існування багатьох форм власності не повинно призводити до усунення державних гарантій щодо зайнятості: Однак ці гарантії треба модернізувати.
Закон України “Про зайнятість населення” визначає правові, економічні та організаційні засади зайнятості населення, захист його від безробіття, а також соціальні гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Проблема безробіття в умовах переходу до ринку» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Розвиток пейджингового зв’язку
Якість створення продукту
Інвестиційна стратегія
Поточний стан об'єкту «Укриття» на ЧАЕС
Аудит загальновиробничих витрат


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 1055 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП