ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Основні причини необхідності соціального захисту
Ринкова економіка діє на основі жорстких економічних законів. Підприємство в умовах ринкової економіки не буде тримати зайвих працівників. Так само і підприємство, якщо воно не рентабельне, не має права розраховувати (як це було в умовах адміністративно-командної системи) на дотації з боку держави. Воно неминуче стає банкрутом, його працівники залишаються без роботи.
В умовах ринкової економіки можливі значні коливання цін. Будь-які дотації, пов'язані з цінами, які не покривають витрат виробництва, скасовуються. Вільні ціни, з одного боку, можуть бути вигідними (коли вони в умовах конкуренції знижуються), а з іншого,— невигідними, коли зростають і, отже, негативно впливають на реальні доходи.
Розвиток ринкової економіки передбачає створення специфічної системи соціального захисту громадян. Вона має забезпечувати максимальну нейтралізацію багатьох негативних наслідків переходу до ринкової економіки (поява безробітних, поглиблення диференціації в доходах населення, розвиток інфляції тощо).
Соціальний захист—дуже складна проблема. Вона не відбиває прямих інтересів приватних власників, підприємців. Соціальним захистом може керувати суспільство в особі спеціальних державних органів, профспілок, громадських організацій, споживчих товариств. Без відповідної уваги до соціального захисту в суспільстві виникатиме соціальна напруженість.
350

Рис. 20. Механізм соціального захисту населення

351

В умовах адміністративно-командної системи, панування монополії державної власності добробут людей найбільше залежав від розподільчої політики держави: регулювалась заробітна плата, встановлювалась верхня межа її, проводився курс на стабілізацію цін, тарифів, здійснювались перерозподільчі операції для утримання нерентабельних підприємств за рахунок тих, які добре працювали.
Іншими словами, добробут людей мало залежав від їхніх власних трудових зусиль та ініціативи. Панувала зрівнялівка, вкорінювалось утриманство.
Ринкова економіка усуває соціальний комфорт у вигляді широкої спини держави, яка захищає робоче місце і певну (хоча й мізерну) частку засобів існування незалежно від ставлення людини до праці, до її результатів.
Необхідна значна робота з подолання звичного психологічного бар'єру, а також з створення нового механізму соціального захисту, що адекватний умовам ринкової економіки.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Основні причини необхідності соціального захисту» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Фінансові ресурси інвестування
Поняття і класифікація модемів
Стандартизація в галузі телекомунікацій. Організації — розробники...
Врахування матеріальних і нематеріальних грошових потоків
Кредитний договір — основа кредитних взаємовідносин


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 879 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП