ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Підприємницький доход
До останнього часу в економічній літературі підприємницький доход розглядався як частина прибутку, яка залишається у розпорядженні капіталіста-функціонера після сплати процента на позиковий капітал. Спочатку поділ прибутку на процент і підприємницький доход поширювався лише на позиковий капітал, який використовувався промисловими капіталістами у процесі нагромадження. З розвитком капіталістичного кредиту поділ прибутку на процент і підприємницький доход набуває всезагального характеру: весь прибуток незалежно від того, отриманий він від використання власного чи позикового капіталу, поділяється на зазначені складові частини.
3 переходом від адміністративно-командної економіки до ринкових відносин змінюються погляди на підприємця і його доход.
Раніше підприємця ототожнювали з капіталістом, експлуататором. Вважалось, що останній ніякої користі суспільству не приносить, іншими словами, не має права на винагороду своєї економічної діяльності.
Сьогодні слід визнати, що підприємець—це необхідний суб'єкт ринкових відносин. І тут треба згадати Адама Сміта, який вважав, що підприємець, який має на меті свої власні інтереси, “часто більш дієво служить інтересам суспільства, ніж тоді, коли свідомо намагається служити їм” *.
Підприємці, мають право на певну винагороду у вигляді підприємницького доходу. Джерелом його повинен бути в основному прибуток. Така практика існує в усіх країнах з розвиненими ринковими відносинами.
Підприємницький талант має бути заохочений за рахунок нормального прибутку. Він є елементом внутрішніх витрат поряд з внутрішньою заробітною платою. “Якщо ця мінімальна або нормальна винагорода не забезпечується, підприємець переорієнтує свої зусилля з цього напряму діяльності на інший, більш привабливий, або навіть відмовиться від ролі підприємця заради одержання зарплати або платні *. Отже, розуміння терміну “прибуток” зовсім інше, ніж у минулому. Те, що ми раніше тлумачили як прибуток (грошова виручка від продукції мінус витрати виробництва і реалізації), на Заході розуміють як бухгалтерський прибуток. Поряд з ним визнають економічний прибуток—загальну виручку з відрахуванням усіх витрат (зовнішніх і внутрішніх, включаючи в останні нормальний прибуток підприємця).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Підприємницький доход» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Звіт про прибутки та збитки
Формати повідомлень і прикладні програми роботи з електронною пош...
БАНКІВСЬКІ ПОСЛУГИ
. Аудит калькуляції собівартості продукції рослинництва
Аудит товарів


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 1109 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП