ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Сутність фонду життєвих засобів
Як нам уже відомо, сукупний суспільний продукт у натуральній формі складається з засобів виробництва (засобів і
предметів праці) та життєвих засобів. Засоби виробництва спрямовуються на виробниче, життєві засоби—на особисте споживання.
За своїм матеріально-речовим складом фонд життєвих засобів є сукупністю предметів споживання і послуг, які об'єктивно необхідні для задоволення особистих потреб людини, забезпечують відтворення і розвиток її здібностей до праці, утримання непрацездатних членів сім'ї.
Розглядаючи розподіл необхідного продукту, не слід ототожнювати фонд життєвих засобів і необхідний продукт.
У системі суспільного відтворення необхідний продукт формується у процесі відтворення, проходить через фази розподілу, обміну і споживання. Функціональним призначенням необхідного продукту є відтворення робочої сили. Однак тільки на фазі споживання необхідний продукт набуває завершеної форми як фонд життєвих засобів, тобто виступає у вигляді предметів споживання і послуг, які безпосередньо забезпечують особисте споживання.
Отже, відбувається процес трансформації необхідного продукту в фонд життєвих засобів. Це можна показати на такому прикладі. Припустимо, завод виробляє верстати. Частина з них піде на заміщення спожитих засобів виробництва, друга складає необхідний продукт, решта — додатковий продукт.
Зрозуміло, верстати, за допомогою яких створюється необхідний продукт, це тільки матеріальна передумова останнього. Заперечувати це означає, що підприємство, яке виробляє засоби виробництва, не створює необхідного продукту. Насправді воно створює матеріальний еквівалент необхідного продукту, який потім трансформується через обмін у життєві засоби.
Після реалізації продукції необхідний продукт набуває грошової форми, яка надходить працівникові у вигляді заробітної плати, грошових виплат з суспільних фондів споживання. Працівник свої грошові доходи на ринку (тобто через обмін) перетворює на предмети споживання і платні послуги. Крім. того, він отримує через суспільні фонди споживання безплатні послуги. І тільки після цього, на стадії споживання необхідний продукт набуває форми фонду життєвих засобів.
Як бачимо, необхідний продукт послідовно набуває різних форм, виступає у вигляді натуральної продукції, грошових доходів, товарів і послуг. Фонд життєвих засобів виступає тільки у ви-
331

гляді предметів споживання і послуг, які безпосередньо споживають працівники і члени їхніх сімей. Іншими словами, це необхідний продукт на стадії споживання.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Сутність фонду життєвих засобів» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит інвестицій. Мета, завдання та джерела перевірки
СТАНОВЛЕННЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ В УКРАЇНІ
Критерії класифікації кредитних операцій
МЕТОДИ ПРОГНОСТИКИ
Якість управління матеріально-технічними ресурсами


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 977 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП