ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Розподіл і використання рентного доходу
Рентний доход розподіляється між державою і тими, хто користується землею.
Користування землею в Україні є платним. Відповідно до Земельного кодексу України і Закону України “Про плату за землю” власники землі та землекористувачі щорічно сплачують плату за землю у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від якості та місцезнаходження земельної "ділянки, виходячи з кадастрової оцінки земель. Отже, земельний податок і орендна плата містять частину рентного доходу. Якщо він надходить власнику землі, то відбувається перетворення рентного доходу в ренту. Слово “рента” у перекладі з французької мови означає “віддана”.
Орендну плату сплачує орендар. У результаті підвищення продуктивності землі завдяки використанню більш ефективних засобів виробництва надлишковий доход збільшується. До закінчення строку договору він надходить орендарям у вигляді рентного доходу. При укладанні нового договору він може бути зарахований в орендну плату і надходити вже власнику землі. Для стимулювання інтенсифікації сільського господарства доцільно оптимально здійснювати розподіл рентного доходу другої форми між власником землі та орендарем. Орендар має бути зацікавлений у додаткових вкладеннях у землю, а для цього залишати собі певну частину рентного доходу.
Порядок оподаткування, середні ставки земельного податку і граничні розміри орендної плати за землю встановлює Верховна Рада України.
Рентний доход, що міститься у платежах за землю, надходить до бюджетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, на території яких знаходяться земельні ділянки. Частина коштів від, плати за землю централізується у державному і обласних бюджетах у порядку і розмірах, встановлених законодавством України.
Від плати за землю, а отже, і вилучення рентного доходу звільняються заповідники, національні та дендрологічні парки, ботанічні сади, заказники (крім мисливських), дослідні господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю тощо.
Заново створені селянські (фермерські) господарства звільняються від плати за землю, а отже, і рентного доходу (протягом трьох років з часу передачі у їх власність або надання в користування земельної ділянки).
Рентний доход, як правило, використовують на фінансування заходів раціонального використання та охорони земель, підвищення родючості грунтів; виконання робіт з землеустрою, ведення
324

земельного кадастру; відшкодування витрат власників землі та землекористувачів, пов'язаних з господарюванням на землях гіршої якості; економічного стимулювання власників землі та землекористувачів, у тому числі орендарів, за поліпшення якості земель, підвищення родючості грунтів і продуктивності земель.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Розподіл і використання рентного доходу» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Протоколи супутникових мереж
Технічні засоби для організації локальних мереж типу ETHERNET. Пр...
Планування діяльності аудиторських фірм
Аудит розрахунків з оплати праці
Аудит фіксованого сільськогосподарського податку


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 1095 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП