ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Колективні сільськогосподарські підприємства
Колективні сільськогосподарські підприємства — це добровільні об'єднання громадян для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів. Вони діють на засадах підприємництва і самоврядування.
Економічною основою цієї форми господарювання є колективна власність на землю, інші основні та оборотні засоби виробництва, грошові та майнові внески його членів, вироблена ними продукція, одержані доходи, майно, придбані на законних підставах.
Майно в колективному підприємстві належить на правах спільної часткової власності його членам. Якщо будь-який член виходить з підприємства, він одержує частину свого майна (тобто свій пай). Пай може успадковуватися відповідно до чинного законодавства.
Отже, на кожному підприємстві є пайовий фонд майна членів підприємства. Він містить вартість основних виробничих і оборотних фондів, створених за рахунок діяльності підприємства, цінні папери, акції, грошові засоби і відповідну частку від участі в діяльності інших підприємств і організацій.
Право членів підприємства на пайовий фонд майна залежить від їхнього трудового внеску.
Члену підприємства щорічно нараховується частина прибутку залежно від частки у пайовому фонді, яку за його бажанням може бути виплачено або зараховано на збільшення частки в пайовому фонді.
Колективне сільськогосподарське підприємство як землевласник і землекористувач має право:
самостійно господарювати на землі на засадах підприємництва;
власності на посіви та посадки сільськогосподарських культур і насаджень, на одержані результати праці;
зводити у встановленому порядку житлові, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі й споруди;
передавати окремим працівникам та орендним колективам землю з урахуванням проектів внутрішньогосподарського землеустрою;
використовувати у встановленому порядку для потреб підприємств наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові угіддя, водні об'єкти, а також експлуатувати інші корисні властивості землі згідно з законодавством України;
передавати або додатково одержувати земельні ділянки у тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди.
Колективне сільськогосподарське підприємство самостійно визначає напрями виробництва, його структуру і обсяг, самостійно
317

розпоряджається виробленою продукцією та доходами і здійснює будь-яку діяльність, що не суперечить законодавству України.
Підприємство має право кооперуватися з промисловими підприємствами і установами при переробці сільськогосподарської продукції, виготовленні промислових та інших товарів, розширенні сфери соціально-культурного, комунально-побутового обслуговування сільського населення, підготовки і перепідготовки кадрів.
Оплата праці здійснюється залежно від кількості та якості трудового внеску кожного члена підприємства і зумовлюється кінцевими результатами. Розмір доходу не обмежується Оплатою праці, може виплачуватися як грішми, так і продукцією.
Управління колективними сільськогосподарськими підприємствами здійснюється на основі самоврядування, що забезпечує членам підприємства можливість вбрати участь у вирішенні всіх питань його діяльності.
Вищим органом самоврядування у підприємстві є загальні збори його членів або збори уповноважених. У період між зборами справами підприємства .керує правління. Повноваження загальних зборів (зборів уповноважених) і правління визначаються статутом підприємства.
Загальні збори (збори уповноважених) приймають статут підприємства, вносять до нього зміни і доповнення; вирішують питання про обрання правління, його голови та ревізійної комісії підприємства; приймають рішення про реалізацію і ліквідацію підприємства, про його участь в акціонерних товариствах, корпораціях, асоціаціях, концернах та інших об'єднаннях; вирішують .інші важливі питання діяльності підприємств.
Як використовується продукція колективних сільськогосподарських підприємств? На відміну від переважної більшості промислових підприємств колективні сільськогосподарські підприємства не перетворюють всю натуральну продукцію в грошову форму. Частина продукції використовується на підприємстві. Це насіння, корми, частина худоби (племінна, робоча), частина продукції може використовуватись як натуральний фонд оплати праці тощо.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Колективні сільськогосподарські підприємства» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Поточний стан об'єкту «Укриття» на ЧАЕС
Способи передачі повідомлення
Справочная таблица по механике
ІНВЕСТОРСЬКІ КОШТОРИСИ
ОСНОВНІ НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 738 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП