ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Сутність і багатогранність процесу відтворення
На всіх етапах економічного розвитку об'єктивна необхідність відтворення зумовлюється процесом виробництва матеріальних благ—економічної основи життя суспільства. Для того, щоб жити, треба споживати матеріальні блага, а для того щоб споживати їх, треба виробляти суспільний продукт.
Отже, якщо споживання є безперервним, то і виробництво в його постійному зв'язку і безперервному відновленні є відтворенням. Іншими словами, відтворення є не що інше, як безперервність, повторюваність виробництва.
Відтворення можна розглядати на рівні мікроекономіки, коли безперервність, повторюваність реалізується в межах окремого підприємства, господарства (співвідношення між виробленою підприємством закінченою продукцією і використаними сировиною, матеріалами,. устаткуванням, між вартістю і собівартістю продукції підприємства тощо).
Відтворення можна розглядати і на рівні макроекономіки. Тут безперервний процес виробництва відображає взаємозв'язки між важливими структурними пропорціями, узагальнюючими показниками господарства, між виробництвом засобів виробництва і виробництвом предметів споживання, які охоплюють усі галузі національної економіки. У цій темі мова йде про відтворення на рівні макроекономіки.
Процес розширеного відтворення в умовах ринкової економіки має такі особливості:
грунтується на багатоманітності форм власності;
визначається дією всієї системи об'єктивних економічних законів і передусім законів ринкової економіки;
299

підпорядкований економічним інтересам товаровиробників;
діє на основі органічного поєднання ринкових відносин і планомірного розвитку господарства.
Сьогодні, коли здійснюється перехід до ринкових відносин, дехто вважає, що планування непотрібне. Так, воно непотрібне у тому вигляді, в якому воно існувало в умовах адміністративно-командної економіки. Старий порядок планування в показниках конкретної продукції без урахування реальних потреб часто створював дефіцит багатьох видів продукції. Попит населення фактично не мав прямого відношення до складання плану. Багато показників залежало від міністерств, відомств, окремих чиновників. Особливо негативним було планування “від досягнутого”, тобто зростання виробництва залежно від досягнутого обсягу, який був наприкінці року. Це привчало керівників підприємств приховувати резерви виробництва, призводило до прийняття занижених планів.
Ринкова економіка не заперечує планового господарства. Про це переконливо свідчить досвід західних країн.
Стратегічне планування забезпечує для підприємств основу для всіх управлінських рішень, спрямованих на організацію, мотивацію і контроль, що орієнтовані на розробку стратегічних планів.
Стратегічне планування є набором дій і рішень, які здійснюють керівники підприємств. Вони спрямовані на досягнення таких цілей: розподіл ресурсів, адаптація до зовнішнього середовища, внутрішня координація, засвоєння організаційних стратегій.
Процес відтворення передбачає розширене відтворення сукупного суспільного продукту, робочої сили, виробничих відносин, а також відтворення природних умов економічного зростання. У процесі відтворення сукупного суспільного продукту і робочої сили відбувається відтворення продуктивних сил.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Сутність і багатогранність процесу відтворення» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит орендованих необоротних активів
Сдвинуть земной шар
Види банківських ризиків та їх характеристика
АУДИТ ОКРЕМИХ СПЕЦИФІЧНИХ ЦИКЛІВ ТА РАХУНКІВ
Формати повідомлень і прикладні програми роботи з електронною пош...


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 1160 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП