ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічний аналіз » Організація і методика економічного аналізу

Аналіз руху грошових коштів від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності
Аналіз руху грошових коштів передбачає розрахунок передусім суми надходжень та витрат у розрізі окремих видів діяльності, визначення загального залишку коштів на підприємстві за звітний період, порівняння даних звітного періоду з попереднім, виявлення причин зменшення надходжень і збільшення витрат. Аналіз руху грошових коштів починається з визначення суми коштів, одержаних у результаті операційної діяльності. Принципова схема руху грошових потоків за операційною діяльністю наведена на рис. 8.3.
Закупівельні платежі Фінансові інвестиції Запаси готової продукції

Податкові платежі

Грошові ресурси

Факторингові операції та вексельний обіг

Кредиторська заборгованість

Оплата праці

Заборгованість дебіторів

Рис. 8.3. Рух грошових потоків у рамках операційної діяльності

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, що характеризується рухом коштів від реалізації продукції (товарів, послуг), надання права користування активами, сплати постачальникам, виплат працівникам тощо. Інформація про рух грошових коштів від операційної діяльності може бути одержана із застосуванням прямого або непрямого методів. Прямий метод – для визначення суми чистого надходження (чистої витрати) коштів у звіті послідовно наводяться основні статті надходжень та витрат, різниця яких показує збільшення або зменшення коштів.

180 Для розрахунку чистого грошового потоку за операційною діяльністю (ЧГПод) прямим методом додають: від суми виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) (ВРрп ), одержаних авансів від покупців і замовників (Одав) і суми інших надходжень грошових коштів (Інод) віднімають видатки на придбання матеріальних ресурсів (Вмрод ), видатки на виплату заробітної плати (ЗП), податкові платежі у бюджет і позабюджетні фонди (ПП), інші видатки операційної діяльності (ІВод): ЧГПод = ВРрп + Одав + Інод – Вмрод – ЗП – ПП – ІВод. (8.6)

Прямий метод показує загальні суми надходжень і платежів і зосереджує увагу на тих статтях, що генерують найбільший приплив і відтік коштів. Непрямий метод – для визначення суми чистого надходження (чистої витрати) коштів здійснюється послідовне коригування показника прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування, наведеного у звіті про фінансові результати. Для розрахунку чистого грошового потоку за операційною діяльністю (ЧГПод ) непрямим методом додають: чистий прибуток від операційної діяльності (ЧПод), суму амортизації основних засобів і нематеріальних активів (А), абсолютну зміну суми дебіторської заборгованості (∆ДЗ), абсолютну зміну виробничих запасів (∆З), абсолютну зміну суми кредиторської заборгованості (∆КЗ), абсолютну зміну доходів майбутніх періодів (∆ДМП), абсолютну зміну резерву майбутніх витрат і платежів (∆Р), абсолютну зміну одержаних авансів (∆ОДав ) та абсолютну зміну виданих авансів (∆Вав ): ЧГПод = ЧПод + ∆ ДЗ +∆З + ∆ КЗ + ∆ ДМП + ∆ Р + ∆ ОДав + ∆Вав. (8.7)

Непрямий метод дає змогу пояснити причини розбіжностей між фінансовим результатом і вільними залишками готівки.

Інвестиційна діяльність – придбання та реалізація тих необоротних
активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів

181 грошових коштів. Схема руху грошових потоків за інвестиційної діяльності наведена на рисунку 8.4.
Запаси сировини і матеріалів

Запаси готової продукції

Виробнича сфера

Дебіторська заборгованість

Інші витрати на виробництво продукції

Залишкова вартість поза оборотними активами

Закупівельні платежі

Продаж

Фінансові інвестиції

Рис. 8.4. Рух грошових потоків за інвестиційної діяльності

Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу змін у статтях розділу балансу “Необоротні активи” та в статті “Поточні фінансові інвестиції”. Результати такого аналізу відображаються на відповідних статтях 2-го розділу звіту про рух грошових коштів. За інвестиційною діяльністю сума чистого грошового потоку визначається як різниця між сумою реалізації окремих видів необоротних активів і вартістю їх придбання. Так, від суми реалізації окремих видів необоротних активів (основних засобів, нематеріальних активів, довгострокових фінансових інвестицій, повторної реалізації власних акцій, дивідендів, отриманих підприємством за довгостроковими фінансовими інвестиціями) віднімають вартість придбання: основних засобів, нематеріальних активів, незавершеного будівництва, довгострокових фінансових інвестицій, викуплених власних акцій підприємства.

Купівля

Факторингові операції та вексельний обіг

Безнадійні зобов’язання

Грошові ресурси

182 У статті «Реалізація фінансових інвестицій» відображають суми грошових надходжень від продажу акцій або боргових зобов'язань інших підприємств, а також часток у капіталі інших підприємств (відмінних від надходжень за такими інструментами, що визнаються як еквіваленти грошових коштів, або за такими, що утримуються для дилерських або торговельних цілей). Стаття «Реалізація необоротних активів» відображає надходження грошових коштів від продажу основних засобів нематеріальних активів, а також інших довгострокових необоротних активів (крім фінансових інвестицій). У статті «Реалізація майнових комплексів» показується надходження грошових коштів від продажу дочірніх підприємств та інших господарських одиниць (за вирахуванням грошових коштів, які були реалізовані у складі майнового комплексу). «Отримані проценти» – це стаття, де подаються надходження грошових коштів у вигляді процентів за аванси грошовими коштами та позик, наданих іншим сторонам (відмінні від авансів і позик, здійснених фінансовою установою). У статті «Отримані дивіденди» відображаються суми грошових надходжень у вигляді дивідендів як результат придбання акцій або боргових зобов'язань інших підприємств, а також часток участі у спільних підприємствах (крім виплат за такими інструментами, які визнаються еквівалентами грошових коштів, або за такими, що утримуються для дилерських або торговельних цілей). Стаття «Інші надходження» показує надходження грошових коштів від повернення авансів (крім авансів, пов'язаних з операційною діяльністю) та позик, наданих іншим сторонам (інші надходження ніж аванси та позики фінансової установи), надходження грошових коштів ф'ючерсних, форвардних контрактів, опціонів тощо (за винятком тих контрактів, які укладаються для основної діяльності підприємства, або коли надходження класифікуються

183 як фінансова діяльність) та інші надходження, які не передбачені у вищезазначених статтях. У статті «Придбання фінансових інвестицій» відображаються виплати грошових коштів для придбання акцій або боргових зобов'язань інших підприємств, а також часток участі у спільних підприємствах (відмінні від виплат за такими інструментами, що визнаються еквівалентами грошових коштів, або за такими, що утримуються для дилерських або торговельних цілей). У статті «Придбання необоротних активів» показуються виплати грошових коштів для придбання основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних активів (крім фінансових інвестицій). Стаття «Придбання майнових комплексів» відображає грошові кошти, сплачені за придбані дочірні підприємства та інші господарські одиниці (за вирахуванням грошових коштів, придбаних у складі майнового комплексу). У статті «Інші платежі» показуються аванси (крім пов'язаних з операційною діяльністю) і позики грошовими коштами, надані іншим сторонам (крім авансів і позик фінансових установ); виплати грошових коштів за ф'ючерсними, форвардними контрактами, опціонами тощо (за винятком випадків, коли такі контракти укладаються для операційної діяльності підприємства або виплати класифікуються як фінансова діяльність); інші платежі, що не передбачені у вищезазначених статтях. Стаття «Чистий рух коштів від надзвичайних подій» показує різницю між сумами грошових надходжень та видатків, відображених відповідно до п. 31-40 стандарту 4. У статті «Рух коштів від надзвичайних подій» відображаються надходження або видатки коштів, пов'язаних із надзвичайними подіями у процесі інвестиційної діяльності. У статті «Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності» відображається результат руху коштів від інвестиційної діяльності з урахуванням руху коштів від надзвичайних подій.

184

Фінансова діяльність зумовлює зміни у статтях балансу розділу «Власний капітал» та статтях, наведених у 2 розділі балансу «Забезпечення наступних витрат і платежів», розділі 3 «Довгострокові зобов’язання», розділі 4 «Поточні зобов’язання». Зокрема статті: «Короткострокові кредити банків» (р.500); «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями» (р.510); «Поточні зобов’язання за розрахунками з учасниками» (р.590). Схема руху грошових потоків за фінансової діяльності наведена на рис. 8.5.

Кредити

Дивіденди Продаж акцій

Кредиторська заборгованість

Грошові кошти

Зобов’язання акціонерам

Повернення позик

Викуп акцій

Рис. 8.5. Рух грошових потоків у рамках фінансової діяльності За фінансовою діяльністю сума чистого грошового потоку визначається як різниця між сумою фінансових ресурсів, залучених із зовнішніх джерел, сумою виплаченого основного боргу і сумою виплачених дивідендів власникам підприємства. Розрахувавши суми чистого грошового потоку за операційною, інвестиційною та фінансовою діяльність, можна обчислити загальний обсяг чистого грошового потоку як: ЧГПзаг = ЧГПод +ЧГПід + ЧГПфд. (8.8) Таким чином, аналізуючи грошові потоки, потрібно застосовувати прямий і непрямий методи визначення чистого грошового потоку в комплексі, оскільки перший дозволяє одержати більш точні дані про склад і обсяг гро-

185 шових потоків, а другий дає змогу дослідити динаміку впливу всіх факторів на зміну величини чистого грошового потоку.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Аналіз руху грошових коштів від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності» з дисципліни «Організація і методика економічного аналізу»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит орендованих необоротних активів
ЛОГІЧНІ МЕТОДИ
Основні види систем комп’ютерної телефонії
Управління ресурсами комерційного банку
ІНСТИТУЦІЙНА МОДЕЛЬ ГРОШОВОГО РИНКУ


Категорія: Організація і методика економічного аналізу | Додав: koljan (28.08.2012)
Переглядів: 2182 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП