ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Економічна теорія

Моделі кругопотоку продуктів і доходів у закритій і відкритій економіці та похідні показники національного виробництва
Процес виробництва і споживання суспільного продукту (ВВП) представляє собою безперервні потоки товарів і послуг, опосередковані зустрічними потоками грошей. Моделі цих сукупних кругопотоків пояснюють утворення первинних і вторинних доходів різних макроекономічних суб’єктів і дозволяють виділити ряд похідних (пов’язаних з ВВП) показників, що вимірюють основні пропорції в економічній системі.
Найпростішою є модель кругопотоку продуктів і доходів для закритої приватної економіки, що функціонує без втручання держави і зовнішньоекономічних зв’язків (рис. 8.1). У ній взаємодіють два суб’єкти – домогосподарства (споживчий сектор) та фірми (підприємницький сектор). Вони пов’язані двома групами ринків – товарів і послуг та ресурсів. На ринку ресурсів домогосподарства – власники факторів виробництва їх продають, а фірми – виробники купують. Видатки фірм перетворюються на доходи домогосподарств. На ринку товарів і послуг домогосподарства витрачають отримані доходи на споживчі товари, їх видатки перетворюються на доходи фірм від реалізації, які вони витрачають на виробництво національного продукту. Сукупні доходи всіх власників утворюють національний доход. Коли всі суб’єкти витрачають повністю свої доходи на споживання і виробництво – в економічній системі встановлюється рівність вартості національного продукту і національного доходу.

Проте домогосподарства частину доходів спрямовують на заощадження – це вилучення з потоку видатків, яке порушує рівновагу (рис. 8.2). В той же час фірми потребують для розширення виробництва більше коштів, ніж заробляють. Заощадження домогосподарств стають джерелом видатків фірм на інвестиції – відбувається впорскування (ін’єкції) у потік видатків. Якщо всі заощадження перетворюються на інвестиції, рівність національного продукту і національного доходу не порушується. Перетворення потоку заощаджень у потік інвестицій забезпечується спеціальними установами, які утворюють фінансові ринки.
Модель кругопотоку продуктів і доходів ускладнюється у закритій змішаній економіці, де з’являється третій суб’єкт (рис. 8.2) – держава (уряд). Держава пов’язана з елементами господарської системи трьома ланками – це податки, державні закупівлі, державні запозичення. Тепер два потоки коштів від домогосподарств – чисті податки (різниця між податковими надходженнями і трансфертними платежами) і заощадження – утворюють вилучення. Водночас два види видатків на товари і послуги – інвестиції фірм і державні закупівлі - стають ін’єкціями у кругопотік. Якщо уряду не вдається збалансувати бюджет і виникає його дефіцит (перевищення видатків над податковими надходженнями), він покривається за рахунок позик на фінансових ринках шляхом продажу урядових облігацій та інших цінних паперів. Включення держави у кругопотік доходів і продуктів не порушує його рівноваги: національний продукт завжди рівний національному доходу. Модель закритої змішаної економіки також виявляє, що держава може суттєво впливати на величину загального кругопотоку через вплив на обсяги державних закупівель та ставки податків.
У моделі відкритої змішаної економіки (рис. 8.2) з’являється четвертий суб’єкт – зовнішньоекономічний сектор (закордон), пов’язаний з національною економічною системою трьома потоками – це імпорт товарів і послуг, експорт та міжнародні фінансові операції. Імпорт – частина доходів, яку домогосподарства, фірми і уряд витрачають на купівлю іноземних товарів і послуг, доповнює суму вилучень з національного кругопотоку. Експорт, навпаки, сприяє збільшенню сукупного попиту на вітчизняну продукцію, і є ін’єкцією. Різниця між величиною платежів по експорту і платежів по імпорту є чистим експортом. Фінансові операції включають отримання іноземних позик і надання кредитів іноземним державам, міжнародні угоди з купівлі-продажу акцій, облігацій і нерухомості. Різниця між потоками капіталу називається чистим припливом (відпливом) капіталу на фінансові ринки. Чистий експорт супроводжується чистим відпливом капіталу, а чистий імпорт – чистим припливом капіталу, зовнішньоекономічні потоки коштів зрівноважуються. Включення закордону у кругопотік доходів і продуктів не порушує його рівноваги: в економічній системі національний продукт рівний національному доходу.
Моделі кругопотоку продуктів і доходів дозволяють встановити основні пропорції в економічній системі та пояснити формування багатьох важливих похідних від ВВП або ВНП показників економічної діяльності. У моделях частіше використовують показник ВНП.
У процесі кругопотоку утворюються первинні та вторинні доходи різних економічних суб’єктів. Статистичні методи обчислення сукупного обсягу виробництва дозволяють визначити не тільки величини ВВП і ВНП, але й ряд похідних показників національного виробництва, які важливі для розуміння поведінки домогосподарств, фірм і уряду.
Похідними показниками національного виробництва є наступні.
Чистий національний продукт – це ВНП, зменшений на величину амортизаційних відрахувань: (8.9)
Національний доход – це сума факторних доходів, які отримують власники національних факторів виробництва, незалежно від того, були вони залучені у виробництво в даній країні чи у будь-якій з країн закордону; обчислюється шляхом зменшення ВНП на величину амортизаційних відрахувань та чистих непрямих податків на бізнес : або вилученням з ЧНП чистих непрямих податків на бізнес: (8.10)
Особистий доход – це доход, одержаний домогосподарствами до сплати податків; обчислюється як національний доход, зменшений на величину внесків на соціальне страхування , податків на прибуток корпорацій , нерозподілених прибутків корпорацій , чистого проценту з державного боргу і збільшений на суму трансфертів : ; (8.11)
його також можна обчислити за доходами – як суму заробітної плати, ренти, процентів, доходів некорпоративного сектора, дивідендів та трансфертів уряду домогосподарствам за мінусом внесків на соціальне страхування.
Використовуваний доход – це доход кінцевого використання, який залишається у домогосподарств після сплати індивідуальних прибуткових податків : (8.12)
Домогосподарства використовують свій кінцевий доход на споживання та заощадження : . (8.13)

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Моделі кругопотоку продуктів і доходів у закритій і відкритій економіці та похідні показники національного виробництва» з дисципліни «Економічна теорія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Розряди іменників за значенням
Інструменти забезпечення повернення банківських кредитів
Підключення та основні сервіси Internet
Фонетика, звуки і мовні органи
ЗАОЩАДЖЕННЯ ТА ІНВЕСТИЦІЇ В МЕХАНІЗМІ ГРОШОВОГО РИНКУ


Категорія: Економічна теорія | Додав: koljan (26.05.2012)
Переглядів: 1387 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП