ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Економічна теорія

Валовий національний продукт. Обмеженість показників ВВП і ВНП. Показники суспільного добробуту
Валовий внутрішній і валовий національний продукти по своїй суті дуже близькі. У закритій економіці, де відсутні зовнішні потоки товарів і капіталу, їх величини співпадають. Але в умовах відкритості реальних економік вони відрізняються кількісно.
Валовий національний продукт (ВНП) – це сумарна ринкова вартість поточного виробництва кінцевих товарів і послуг, створених факторами виробництва, які належать даній країні, незалежно від того, в якій країні закордону вона створена; це сукупна оцінка доходу, отриманого жителями країни за певний період. Якщо обчислення ВВП базується на територіальному принципі, то визначення ВНП базується на принципі власності.
Різниця між сумарними обсягами доходів, отриманих жителями даної країни з решти країн світу, і сумою доходів, виплачених країною іноземцям, становить чистий доход факторів виробництва . Відповідно . Якщо жителі країни отримують від інших країн більше доходів, ніж іноземці вивозять з даної країни, то , а ВНП країни більший за її ВВП, і навпаки за
В усіх країнах для аналізу рівня економічного розвитку, а також для міжнародних зіставлень широко застосовується показник ВВП (ВНП) на одну особу. Вважають, що в країнах, де більший показник середньодушового ВВП (ВНП), рівень добробуту населення вищий. Проте показники ВВП і ВНП на одну особу мають в цьому плані значну обмеженість.
Насамперед національні рахунки не включають частини виробленого продукту, що відноситься до тіньової економіки. Не включаються також продукти і затрати праці, які не продаються на ринку (домашні роботи), бартерний обмін, тощо. Отже, показник ВВП (ВНП) недооцінює дійсний обсяг сукупного доходу в економіці.
Другим обмеженням показника ВВП (ВНП) на одну особу є те, що рівень добробуту в кожній країні залежить не лише від отриманого доходу, але й від системи ринкових цін на різні товари. Відтак за однакового розміру середньодушового ВВП можна купити різну кількість продуктів харчування чи послуг.
Третя неточність показника середньодушового ВВП (ВНП) у тому, що він не враховує ступеня нерівності доходів у країні.
Ще одна проблема використання показника середньодушового ВВП (ВНП) полягає у тому, що він оцінює лише матеріальні джерела добробуту. Проте коли порівнювати життя по регіонах і в часі, то важливо врахувати і нематеріальні джерела добробуту. Одним з основних нематеріальних елементів добробуту є якість оточуючого середовища. Другим нематеріальним компонентом і джерелом добробуту є стан здоров’я нації.
Більш досконалим, але лише теоретичним показником рівня життя є чистий економічний добробут (ЧЕД). Для його обчислення потрібно від ВВП відняти негативні екологічні ефекти, результати кримінальної тіньової економіки, яка виробляє антиблага, негативні наслідки монополізації економіки та урбанізації і додати результати позаринкової діяльності підприємств, в тому числі і тіньової, що виробляє нормальні блага, додати ефекти збільшення дозвілля та підвищення якості життя.
Новими макроекономічними показниками, які характеризують якість життя є:
індекс людського розвитку – інтегральний показник тривалості життя, рівня грамотності і охоплення навчанням та обсягу ВВП на одну особу за паритетами валют; загальносвітовий рейтинг країни визначається за порядком його зменшення від 1 до 0;
індекс економічної свободи – агрегований показник рівня урядового втручання в економіку; враховує вплив 10 чинників, які охоплюють майже 50 змінних; за відповідним значенням індексу всі країни поділяються на 4 групи: вільні (1,99 і нижче); переважно вільні (2,0 – 2,99); переважно невільні (3,0 – 3,99); репресивні (4,00 – 5,00);
індекс глобалізації – агрегований показник ступеня залученості країни у світову економіку; включає показники рівнів економічної інтеграції; персональних контактів; технологій; участі у світовій політиці; (ступінь участі країни у міжнародних зв’язках, міжнародних організаціях); у країнах з вищим рівнем глобалізації спостерігається вищий рівень доходів на одну особу.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Валовий національний продукт. Обмеженість показників ВВП і ВНП. Показники суспільного добробуту» з дисципліни «Економічна теорія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит розрахунків з постачальниками та підрядниками
Поняття про інвестиційний проект
Українські слова та слова запозичені з інших мов
Аудит податків. Мета і завдання аудиту
ПОНЯТТЯ, ПРИЗНАЧЕННЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ


Категорія: Економічна теорія | Додав: koljan (26.05.2012)
Переглядів: 1643 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП