ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Економічна теорія

Закон вартості та закон спадної граничної корисності
На всіх етапах розвитку товарного виробництва діє закон вартості.
Закон вартості – це об’єктивний економічний закон, згідно з яким виробництво та обмін товарів здійснюються на основі суспільної вартості, величина якої визначається витратами суспільно-необхідної праці.
Закон вартості виконує наступні функції:
стихійно регулює пропорції товарного виробництва, розподіл ресурсів між сферами виробництва; в реальній дійсності закон вартості проявляється як закон цін. Кожен вироблений товар надходить в обмін з певною ціною виробництва. Якщо пропозиція даного товару менша за існуючий на нього попит, ціна на цей товар почне підвищуватись. Його виробники отримають високі доходи. Як наслідок, в дану галузь почнуть вкладати ресурси, вилучені з інших, менш прибуткових галузей. Виробництво товару розшириться. Якщо ж пропозиція перевищує попит, ціна, а разом з нею і доходи виробників, падають, ресурси ж перерозподіляються у більш прибуткові галузі;
стимулює розвиток продуктивних сил; товаровиробники, у яких індивідуальні затрати виробництва нижчі від суспільно-необхідних, отримують додатковий дохід, тому між товаровиробниками відбувається змагання за зниження індивідуальних затрат. Цього можна досягнути шляхом вдосконалення техніки, технології, підвищення рівня кваліфікації працівників. Як наслідок – прискорюється прогрес у розвитку продуктивних сил.
диференціює товаровиробників – постійне коливання цін, зміни у ринковій кон’юнктурі призводять до диференціації (розшарування) виробників – одні процвітають, а інші несуть збитки і розорюються.
Обґрунтування обміну товарів і рівня ціни суспільно необхідними витратами праці (закон вартості) складає сутність класичної теорії трудової вартості. За теорією трудової вартості еквівалентний обмін товарів означає, що в якісно різних благах міститься однакова кількість суспільної праці, витраченої на виробництво кожного з цих благ. Отже, ціна – це грошова форма вартості. Як поверхнева форма вартості ціна на ринку коливається навколо своєї основи (вартості) під впливом взаємодії покупця і продавця, в залежності від співвідношення обсягів ринкового попиту і пропонування. Вважають, що закон вартості в повну силу діяв у простому товарному виробництві.
Однак у 70-80 рр. ХІХ ст. поширилась протилежна позиція обґрунтування ринкової ціни. Представники австрійської школи (К. Менгер, Ф. Візер, О.Бьом-Баверк) зосередили увагу на корисності товару як визначальному чинникові обміну. Основою ціноутворення вони вважали суб’єктивно-психологічну оцінку корисності блага кожним покупцем. Гроші також розглядались як благо, яка має корисність. Еквівалентність обміну означала однакову сукупну корисність товару і грошей для кожного з учасників обміну, яка проявлялась на ринку в цінності (і ціні) товару.
Ці ідеї були розвинуті за допомогою методу граничного аналізу економістами, які створили школу маржиналізму (від marginal – граничний). Був сформульований закон спадної граничної корисності, згідно з яким величина корисності блага залежить від запасу його у споживача – чим більший запас, тим меншу корисність (а відповідно і ціну) матиме для покупця кожна наступна одиниця блага. Цим пояснювали спадний характер кривої попиту. Детально сучасні погляди на закономірності ринкового ціноутворення вивчаємо в розділах мікроекономіки.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Закон вартості та закон спадної граничної корисності» з дисципліни «Економічна теорія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ОРГАНІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ
АО "МММ" Історія, наслідки та реклама
Аудит збереження запасів
Формування банківського портфеля цінних паперів та управління ним
Джерела формування власного капіталу


Категорія: Економічна теорія | Додав: koljan (26.05.2012)
Переглядів: 1004 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП