ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Нерухомість та іпотека » Нерухомість в Україні

Державна програма забезпечення молоді житлом
На виконання Розпорядження Президента України від 6 жовтня 1999 р. №244 (244/99-рп) "Про сприяння розвитку молодіжного житлового будівництва" Постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2002 р. №1089 було затверджено Державну програму забезпечення молоді житлом на 2002-2012 рр.
Ця програма спрямована на створення додаткових умов для забезпечення житлом молоді, активізації інвестиційної діяльності у сфері житлового будівництва для молодих сімей та одиноких молодих громадян.
Протягом 1998-2001 років на довготермінове кредитування будівництва (реконструкції) житла для молоді з державного і місцевих бюджетів було спрямовано 156 млн гривень, за рахунок яких збудовано понад 200 тис. кв. метрів житла. Таким чином, за цей період свої житлові умови поліпшили понад 3 тис. молодих сімей та одиноких молодих громадян.
Останніми роками обсяги коштів, що виділяються з державного і місцевих бюджетів на фінансування молодіжного житлового кредитування, збільшуються. Так, у 2001 році ці показники відповідно становили 73,8 млн та 19,7 млн гривень, у 2002 році - 78,6 млн та 20 млн гривень.
Водночас тенденція до щорічного зменшення обсягів будівництва та введення експлуатацію житла, що склалася у попереднє десятиріччя, призвела до загострення житлової проблеми. Приблизно третина населення України проживає у незадовільних житлових умовах.
За даними Держкомстату, з 2,5 млн молодих сімей станом на 1 січня 2002 р на квартирному обліку перебували 88,5 тисячі.
Розв'язання проблеми забезпечення житлом молоді насамперед має сприяти покращанню демографічної ситуації, створити необхідні умови для поліпшення соціально-побутового та економічного становища молодих сімей і одиноких молодих громадян, їх гармонійному розвитку як одного з чинників становлення та самореалізації молоді в інтересах суспільства і держави.
Метою Державної програми забезпечення молоді житлом є реалізація державної молодіжної політики в частині розв'язання житлової проблеми черг створення сприятливих умов для розвитку молодіжного будівництва, удосконалення механізмів придбання житла і забезпечення на цій основі подальшого розвитку системи іпотечного житлового кредитування.
Основними завданнями її є:
вжиття заходів до розширення обсягів будівництва житла для молоді,
удосконалення системи пільг щодо забезпечення житлом молодих сімей,
особливо багатодітних, сімей з інвалідами, інших соціально незахищеннх
категорій;
створення ефективних фінансово-кредитних механізмів, що забезпечують
економічну доступність житла для молодих сімей, молодих спеціалістів,
підтримку незаможних молодих громадян у поліпшенні житлових умов:
запровадження додаткових економічних механізмів стимулювання
розвитку молодіжного житлового будівництва та використання
потенційних можливостей вторинного ринку житла, сприяння
здешевленню вартості житла, яке будується для молоді із залученням
коштів населення;
створення відповідних умов для придбання і спорудження житла молодими сім'ями, одинокими молодими громадянами у сільській місцевості, облаштування їх домашнього господарства;
подальший розвиток довгострокового кредитування на будівництво
(реконструкцію) та придбання житла для молодих сімей та одиноких
молодих громадян, залучення з цією метою додаткових позабюджетних
джерел фінансування;
розвиток системи молодіжних житлових комплексів, створення
соціотехнополісів, діяльність яких спрямована на максимальну реалізацію
творчого, інтелектуального та професійного потенціалу молоді.
Основними напрямами програми слід відзначити:
1. Удосконалення нормативно-правової бази з питань будівництва (реконструкції) та придбання житла для молодих сімей та одиноких молодих громадян, формування організаційних засад для забезпечення ефективного функціонування загальнодержавних та регіональних механізмів іпотечного кредитування.
2. Створення ефективних фінансово-економічних механізмів залучення у молодіжне житлове будівництво інвестицій, зокрема іноземних, інших позабюджетних джерел фінансування житлового будівництва для молодих сімей та одиноких молодих громадян.
3. Подальша співпраця із Всеукраїнською асоціацією "Укрмолодьжитло" з метою використання її виробничих підприємств і досвіду в будівництві житла для молоді.
Розвиток виробничої, соціальної бази, наявних потужностей будівельної
індустрії молодіжних житлових комплексів.
Удосконалення системи державної реєстрації права власності фізичних осіб на нерухоме майно для створення ефективних умов для іпотечного
кредитування житлового будівництва.
Удосконалення системи обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.
Для забезпечення житлом молодих сімей, які перебували на квартирному обліку, за даними Держкомстату, станом на І січня 2002 р., було потрібно близько 7 млрд гривень.
Державною програмою забезпечення молоді житлом передбачено протягом 2002-2012 років інвестувати в будівництво (реконструкцію) та придбання житла для молоді близько 5,8 млрд гривень.
У період 2002-2005 років фінансування заходів Програми передбачалося здійснювати переважно за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з поетапним залученням додаткових позабюджетних джерел фінансування.
Заплановані обсяги фінансування заходів за рахунок коштів державного бюджету встановлювалися законом про державний бюджет на відповідний рік, за рахунок коштів місцевих бюджетів — відповідними рішеннями місцевих рад чгідно з прийнятими регіональними довгостроковими програмами забезпечення житлом молоді окремо на кожний наступний рік, з урахуванням попередніх результатів їх виконання та залученнлм додаткових позабюджетних джерел згідно із законодавством.
У період 2009-2012 років фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом передбачено здійснювати переважно за рахунок позабюджетних джерел фінансуванні!, а також бюджетних коштів, що передбачені на компенсацію наданих молоді пільгових кредитів, коштів спеціальних фондів відповідних бюджетів, зокрема акумульованих за рахунок повернених раніше наданих пільгових довгострокових державних кредитів на будівництво (реконструкцію) та придбання житла для молодих сімей та одиноких молодих громадян.
Виконання цієї програми сприятиме розв'язанню житлових проблем молоді, поліпшенню демографічної ситуації, дасть змогу добудувати об'єкти незавершеного будівництва загальною площею понад 1,5 млн квадратних метрів, а отже, забезпечити житлом більш як 20 тис. молодих сімей та одиноких молодих громадян. Крім того, за умови належного фінансування планується забезпечити квартирами та індивідуальними житловими будинками ще близько 50 тис. молодих сімей та одиноких молодих громадян.
З метою досягнення відповідних показників передбачається здійснити такі заходи:
Розробити та затвердити в установленому порядку регіональні довгострокові програми забезпечення житлом молоді з урахуванням визначених Програмою завдань, з включенням до них конкретних заходів щодо розвитку молодіжного житлового кредитування, залучення для фінансування будівництва (реконструкції) та придбання житла для молоді додаткових коштів місцевих бюджетів, пільгових банківських кредитів та інших джерел, не заборонених законодавством.
Вжити відповідних заходів до вдосконалення системи пільг для фінансування будівництва соціального житла для малозабезпечених категорій молодих сімей та одиноких молодих громадян, які мають право на його отримання.
Забезпечити виконання вимог Указу Президента України від 9 квітня 2002р. №315 "Про додаткові заходи щодо підтримки молодих учених" стосовно
передбачення у проектах Державного бюджету України починаючи з 2003 року
істотного збільшення державних централізованих капітальних вкладень на
будівництво житла для молодих учених.
Вжити заходів до якнайповнішого задоволення потреб молодих сімей,
які проживають або переселилися в трудонедостатні сільські населені пункти і
зайняті у сільському господарстві, переробних та обслуговуючих галузях
агропромислового комплексу або соціальній сфері, у житлі і господарській
будівлях відповідно до Закону України "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві".
Сприяти розвитку індивідуального молодіжного житлового будівництва на
селі через надання пільгових довгострокових державних кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам, зокрема на облаштування їх домашнього господарства.
Розробити та подати пропозиції стосовно додаткових джерел фінансування
для надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім'ям та одиноким
молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла та
удосконалення механізму їх залучення і порядку використання.
7. Розглянути та у разі потреби подати пропозиції щодо порядку
відшкодування за рахунок коштів державного бюджету комерційним банкам,
небанківським фінансовим установам та кредитним спілкам різниці відсоткової
ставки за надані кредитні ресурси для молодіжного житлового будівництва.
Розробити та подати пропозиції щодо порядку залучення коштів страхових
резервів страховиків і коштів підприємств, установ та організацій для
молодіжного житлового кредитування.
Підготувати та подати пропозиції щодо економічного стимулювання банків,
які виділяють кредитні ресурси для молодіжного житлового будівництва.

Розробити та забезпечити реалізацію спільного із Світовим банком проекту фінансування довготермінового житлового іпотечного кредитування будівництва (реконструкції) та придбання житла для молоді.
Підготувати та подати пропозиції щодо порядку оформлення зобов'язань
позичальників Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву у формі цінних паперів з метою залучення додаткових коштів на молодіжне житлове будівництво.
12. Вжити заходів до поліпшення житлових умов студентських сімей, які проживають у гуртожитках, та забезпечення житлом молодих спеціалістів, які одержали направлення на роботу.
13. Організувати проведення в установленому порядку державної грошово-речової лотереї з метою залучення додаткових ресурсів у молодіжне житлове кредитування.
14. Здійснити заходи для залучення згідно із законодавством іноземних
інвестицій, зокрема кредитів, інших коштів, що надходять від міжнародних
фінансових організацій, для фінансування будівництва (реконструкції) та
придбання житла для молодих сімей та одиноких молодих громадян.
Розробити та подати пропозиції щодо запровадження механізму
накопичення та використання заощаджень громадян як додаткового джерела
фінансування молодіжного житлового будівництва.
Вивчити питання щодо можливості та механізму залучення активів
обов'язкової накопичувальної пенсійної системи та недержавних пенсійних
фондів на цільове адресне кредитування будівництва (реконструкції) і придбання житлала для молодих сімей та одиноких молодих громадян та подати в установленому порядку відповідні пропозиції.
17. Подати пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази з питань державної підтримки забезпечення молоді житлом, зокрема правовідносин у сфері довгострострокового іпотечного кредитування будівництва житла, розширення функцій Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву для забезпечення кредитування усіх категорій населення, з урахуванням позитивного досвіду Фонду у сфері пільгового кредитування молодих сімей і одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла.
Сприяти прийняттю Верховною Радою України Закону України "Про
житлове кредитування громадян України".
Розробити та подати пропозиції щодо запровадження як експерименту
механізму забезпечення житлом працівників підприємств космічної галузі та
вивчення за його результатами можливості забезпечення житлом працівників
інших пріоритетних галузей економіки (наукових, освітніх установ, охорони здоров'я тощо).
Підготувати та подати пропозиції щодо визначення правового статусу і
пріоритетних прав на забезпечення житлом молодих учених та молодих
спеціалістів, які одержали направлення на роботу.
Подати пропозиції щодо встановлення порядку кредитування житлового
будівництва для молодих сімей та одиноких молодих громадян під заставу
земельних ділянок.
Здійснити заходи для вдосконалення існуючої системи державної
реєстрації права власності фізичних осіб на нерухоме майно з метою посилення
гарантій прав власників і володільців нерухомості.
Переглянути та подати у разі потреби пропозиції щодо визначення
критеріїв забезпечення житлом соціально незахищених верств населення, зокрема багатодітних молодих сімей, молодих сімей з дітьми-інвалідами, та розробити разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади нову систему обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов.
Розробити та подати пропозиції щодо запровадження механізму
кредитування потреб молодих сімей та одиноких молодих громадян в
облаштуванні житла, зокрема домашнього господарства у сільській місцевості.
Сприяти створенню інноваційних форм територіальної інтеграції,
молодіжних житлових комплексів та соціотехнополісів з метою оптимального
використання і нарощення інтелектуального та творчого потенціалу молоді в
Україні, її соціального становлення і самореалізації.
Вивчити питання щодо проведення наукових досліджень з метою
визначення додаткових умов і шляхів забезпечення молоді житлом та розвитку
молодіжного житлового кредитування.
27. Створити єдину інформаційно-аналітичну систему для формування банку даних та оперативного обміну інформацією з питань забезпечення'житлом молоді

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Державна програма забезпечення молоді житлом» з дисципліни «Нерухомість в Україні»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Орфоепія і українська вимова
МІЖНАРОДНИЙ ВАЛЮТНИЙ ФОНД І ЙОГО ДІЯЛЬНІСТЬ В УКРАЇНІ
ЗМІСТ ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДА...
Аудит фіксованого сільськогосподарського податку
ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ В УКРАЇНІ


Категорія: Нерухомість в Україні | Додав: koljan (21.05.2012)
Переглядів: 1049 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП