ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Економіка підприємства

Типи виробництва та їх техніко-економічна характеристика
Виробничий потреби окремих споживачів і ринку в цілому. процес і принципи Виробничий процес – процес, в якому його організації люди, знаходячись в певних виробничих відносинах і використовуючи знаряддя і предмети праці, створюють необхідні суспільству товари (роботи, послуги) виробничого і особистого споживання. В цілому виробничі процеси поділяються на взаємопов'язані основні, допоміжні та обслуговуючі процеси. Основні процеси – це технологічні процеси, в результаті яких відбуваються зміни геометричних форм, розмірів і фізико-хімічних властивостей продукції. Допоміжні процеси – це процеси, що забезпечують безперебійне протікання основних процесів (виготовлення та ремонт інструментів; ремонт устаткування; забезпечення виробництва електроенергією, теплом, парою, водою, стислим повітрям тощо). Обслуговуючі процеси – це процеси, пов'язані з обслуговуванням основних і допоміжних процесів, які забезпечують їх нормальний перебіг. До них відносять збереження продукції, складські операції, внутрішньозаводське транспортування, технічний контроль тощо. В умовах автоматизованого, автоматичного і гнучкого інтегрованого виробництв допоміжні й обслуговуючі процеси в певній мірі поєднуються з основними і стають невід'ємною частиною процесів виробництва продукції. Структура виробничих процесів представлена на рис. 12.1. Будь-який виробничий процес ґрунтується на складових технологічних процесів. Технологічні процеси, у свою чергу, поділяються на фази. Фаза – комплекс робіт, виконання яких характеризує завершення певної частини технологічного процесу і пов'язане з переходом предмета праці з одного якісного стану в інший. Наприклад, у машинобудуванні і приладобудуванні технологічні процеси в основному поділяються на три фази: - заготівельна; - обробна; - складальна. Фазна структура технологічних процесів представлена на рис. 12.2. Технологічний процес складається з послідовно виконуваних над визначеним предметом праці технологічних дій – операцій. Під операцією слід розуміти частину технологічного процесу, здійснювану на одному робочому місці, яка полягає у виконанні спеціальних дій над кожним предметом праці чи групою оброблюваних предметів.
414

ВИРОБНИЧИЙ ПРОЦЕС

ОБСЛУГОВУЮЧИЙ ПРОЦЕС

ДОПОМІЖНИЙ ПРОЦЕС

ОСНОВНИЙ ВИРОБНИЧИЙ ПРОЦЕС

Заготівельна стадія

Обробна стадія

Складальна стадія

ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ ТЕХНОЛОГІЧНІ ОПЕРАЦІЇ Рис. 12.1. Структура виробничого процесу ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС

Заготівельна фаза
Процеси отримання заготівель методами: - лиття; - штампування; - пресування; - висадки; - прирізки металу; - розкроювання листового і рулонного матеріалів тощо. -

Обробна фаза
Процеси перетворення заготівель на деталі: механічна обробка; штампування; термообробка; хімічна обробка; хіміко-термічна обробка; плазмова обробка; покриття; зварювання тощо. -

Складальна фаза
Процеси: збірки складальних одиниць і виробів з готових деталей та комплектуючих виробів; регулюючоналагоджувальні; випробувальні тощо.

-

Рис. 12.2. Фазна структура технологічних процесів Операції, що не ведуть до зміни геометричних форм, розмірів, фізико-хімічних властивостей предметів праці, не відносяться до технологічних операцій (транспортні, завантажувально-розвантажувальні, контрольні, випробувальні, комплектувальні). Залежно від застосовуваних засобів праці розрізняють такі операції: - ручні, виконувані працівниками власноруч без застосування машин, механізмів і механізованого інструмента; - машинно-ручні, виконувані за допомогою машин чи ручного інструмента під наглядом працівника; - машинні, виконувані на верстатах, установках, агрегатах при обмеженій участі робітника; - автоматизовані, виконувані на автоматичному устаткуванні чи автоматичних лініях.
415

Основні принципи організації виробничого процесу Принципи – це вихідні положення, на основі яких здійснюється побудова, функціонування і розвиток виробничого процесу. Дотримання принципів організації виробничого процесу є однією з основних умов ефективної діяльності підприємства. Основні принципи організації виробничого процесу наведений в табл. 12.1. Таблиця 12.1 Основні принципи організації виробничого процесу Зміст принципів Пропорційна продуктивність в одиницю часу усіх виробни1. Принцип чих підрозділів підприємства (цехів, дільниць) і окремих пропорційності робочих місць Поділ виробничого процесу виготовлення однойменних 2. Принцип виробів між окремими підрозділами підприємства (напридиференціації клад, створення виробничих дільниць чи цехів за технологічною чи предметною ознакою) Об'єднання усіх чи частини різнохарактерних процесів з 3. Принцип виготовлення певного виду виробів в межах однієї дільникомбінування ці, цеху, виробництва Зосередження виконання визначених виробничих опера4. Принцип цій з виготовлення технологічно однорідної продукції чи концентрації виконання функціонально однорідних робіт на окремих дільницях, робочих місцях, в цехах Форма поділу праці на підприємстві, в цеху, яка полягає в 5. Принцип закріпленні за кожним підрозділом підприємства виконанспеціалізації ня обмеженої номенклатури робіт, операцій чи виробів Протилежний принципу спеціалізації, який передбачає, що 6. Принцип на кожному робочому місці (у виробничому підрозділі) виуніверсалізації готовляються вироби і деталі різного асортименту чи виконуються різні виробничі операції 7. Принцип Розробка, встановлення і застосування однакових умов стандартизації протікання виробничого процесу Одночасне виконання окремих технологічних процесів чи 8. Принцип операцій, що призводить до істотного скорочення виробпаралельності ничого циклу виготовлення виробів і, як наслідок, до скорочення потреби в оборотних коштах Вимога прямолінійного руху предметів праці в ході техно9. Принцип логічного процесу, тобто забезпечення найкоротшого прямоточності шляху проходження виробом усіх фаз виробничого процесу без перебоїв у його русі 10. Принцип Зведення до мінімуму різних перерв у процесі виробництбезперервності ва конкретного виробу 11. Принцип ритмічності Рівномірний випуск продукції у рівні проміжки часу Максимально можливе й економічно доцільне звільнення 12. Принцип робітника від витрат ручної праці на основі застосування автоматичності автоматичного устаткування 13. Принцип відповідності Формування виробничої структури підприємства з урахуформ виробничого про- ванням особливостей виробництва та умов протікання тецесу його технікохнологічних процесів, що є передумовою отримання найекономічному змісту кращих економічних показників
416

Принципи

Ще однією умовою ефективного протікання виробничих процесів є гнучкість їх організації, яка полягає у спроможності швидко пристосовуватися до змін зовнішнього середовища. Економічна ефективність раціональної організації виробничого процесу виражається в скороченні тривалості виробничого циклу виробів, у зниженні витрат на виробництво продукції, поліпшенні використання основних виробничих фондів і збільшенні оборотності обігових коштів. Під типом виробництва слід розуміти сукупність його організаційних, технічних та економічних особливостей, тобто комплексну характеристику організації і технічного рівня підприємства, обумовлену ступенем його спеціалізації, складністю та стійкістю товарної номенклатури, розмірами і повторюваністю випуску виробів, а також масштабами виробництва.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Типи виробництва та їх техніко-економічна характеристика» з дисципліни «Економіка підприємства»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит формування фінансових результатів
Історизми, архаїзми, неологізми і фразеологізми
МАСА ГРОШЕЙ В ОБОРОТІ. ГРОШОВІ АГРЕГАТИ ТА ГРОШОВА БАЗА
Синоніми (ідеографічні, стилістичні, контекстуальні, перифраза, е...
Ознайомлення з об’єктом аудиту


Категорія: Економіка підприємства | Додав: koljan (02.05.2012)
Переглядів: 1674 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП