ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Валютні операції

Порядок продажу дорожніх чеків
Банк провадить продаж дорожніх чеків за вільно конвертовану та національну валюти. За виконання операцій з продажу дорожніх чеків банк утримує комісійний збір згідно з тарифами банку.
Дорожні чеки можуть бути продані фізичним та юридичним особам. Фізичні особи сплачують вартість чека в касі банку шляхом готівкового розрахунку. Юридичні особи можуть зробити сплату як шляхом готівкового, так і безготівкового розрахунку.
Операцію з продажу дорожніх чеків здійснюють: працівник, уповноважений на здійснення даної операції, та касир.
Обов’язки операційного працівника
Продаж чеків здійснюється на підставі заяви клієнта, яка одночасно виступає інформаційним застереженням, а після цього використовується для подальшої звітності. Операційний працівник стежить за правильним заповненням заяви.
Оформлює квитанцію про продаж дорожніх чеків.
Нагадує клієнтові правила та умови купівлі дорожніх чеків, а також інформує про його дії у разі втрати чеків.
Внутрішнім шляхом передає оформлені документи в касу банку разом з паспортом клієнта.
Обов’язки касира
Касир закріплює дорожні чеки в обкладинці і після отримання сплати від клієнта виконує таке:
Просить клієнта розписатися на кожному чеку чорнилом або кульковою ручкою в місці, поміченому «Підпис клієнта» («Signature of holder»), у лівому нижньому куті чека. Клієнтів слід попередити, що підписувати чек вдруге потрібно лише в присутності касира, що приймає чек.
Передає клієнту жовту копію квитанції, дозвіл на вивезення валюти, паспорт.
Оригінал квитанції та копію синього кольору в кінці операційного дня касир передає в управління або департамент іноземної валюти банку особі, яка відповідає за роботу з дорожніми чеками. Копія зеленого кольору залишається в касового працівника для подальшої звітності.
Радить клієнту зберігати свою копію квитанції в надійному місці, окремо від чеків.
Просить клієнта розписатися в заяві-аpplication про отримання дозволу на вивезення валюти та продані дорожні чеки у графі «отримав».
На дорожніх чеках, пошкоджених у процесі оформлення продажу, касир ставить штамп або пише від руки «cancelled» (анульовано) поперек місця для контрольних підписів. Оформлює нові чеки та заповнює нову квитанцію про продаж, а первісну квитанцію ліквідує, про що інформує відповідальну особу. Анульовані чеки повинні бути повернені емітентові.
Контрольні матеріали по дорожніх чеках касир зберігає в окремому досьє.
Контроль за надходженням коштів на рахунок банку для розрахунків за дорожніми чеками в банку найчастіше здійснює управління бухгалтерського обліку та звітності. При цьому відповідальний працівник управління робить відмітку про зарахування відповідної суми на рахунок банку в заяві-application у графі «сальдо рахунку дозволяє», завіряє її своїм підписом та особистим штампом. Подальша процедура продажу дорожніх чеків така сама, як і при готівковій формі сплати. Касовий працівник видає чеки з каси банку лише на підставі заяви клієнта, в якій стоїть відмітка управління.
На основі отриманих квитанцій від касового працівника робітник управління іноземної валюти заповнює реєстр резидентів, які придбали дорожні чеки, та оформлює розрахункове авізо. Оригінал квитанції відправляється в компанію-емітент, а копія синього кольору залишається в досьє банку.
При втраті дорожніх чеків власник, що бажає отримати його вартість, повинен якнайшвидше зв’язатись з відповідною службою компенсації відповідної компанії або звернутися до банку. Компенсація вартості втрачених дорожніх чеків іноземних банків провадиться відповідними банками-емітентами у встановленому ними порядку. На прохання клієнта банк направляє банку-емітенту інформацію про втрату чека.
Дорожні чеки можуть бути продані через філії банку. Для цього філія передає в головну контору банку (факсом або телексом) заяву про суму та номінал чеків, які він бажає придбати, а також дебетове авізо на списання цієї суми з його субкореспондентського рахунку.
Нормативні та інші контрольні матеріали стосовно здійснення операцій з дорожніми чеками іноземних банків (зразки дорожніх чеків, правила здійснення операцій з ними та інші довідкові матеріали) зберігаються в окремому досьє банку.
Операції з продажу та купівлі дорожніх чеків іноземних банків можуть провадитися лише за наявності в банку або його філіях уповноважених на здійснення даних операцій відповідних нормативних і контрольних матеріалів.
Нормативні, контрольні та довідкові матеріали по дорожніх чеках зберігаються у спеціальних папках по країнах або банках-емітентах протягом трьох років.
Філії банку здійснюють операції з купівлі-продажу дорожніх чеків за наявності дозволу головної контори банку.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Порядок продажу дорожніх чеків» з дисципліни «Валютні операції»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери п...
Отдача огнестрельного оружия
Поняття телекомунікаційної системи. Етапи розвитку телекомунікаці...
ЗАГАЛЬНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА ЕКОНОМІЧНІ ЧИННИКИ, ЩО ОБУМОВЛЮЮТЬ НЕОБХІД...
ФУНКЦІЇ ГРОШЕЙ


Категорія: Валютні операції | Додав: koljan (09.04.2012)
Переглядів: 940 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП