ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Центральний банк і грошово-кредитна політика

Обслуговування банків (філій) у СЕП за консолідованим кореспондентським рахунком
У СЕП впроваджено сім моделей обслуговування банків (філій) за консолідованим кореспондентським рахунком та інформаційну модель (модель 0), які враховують специфіку роботи і потреби банків (табл. 4.1). Усі моделі використовуються лише для виконання міжбанківських розрахунків у гривнях.
Модель обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку в СЕП - це сукупність механізмів і правил роботи СЕП, банку та його філій, згідно з якими здійснюються міжбанківські розрахунки за консолідованим кореспондентським рахунком через СЕП.
145

Модель 1. Консолідований кореспондентський рахунок обласної дирекції з відкриттям технічних рахунків філіям
Модель 2. Консолідований кореспондентський рахунок обласної дирекції без відкриття технічних рахунків філіям
Модель 3. Консолідований кореспондентський рахунок банку без відкриття технічних рахунків філіям
Таблиця 4.1
Моделі обслуговування консолідованих кореспондентських рахунків банків (філій) у СЕП Національного банку України
Обласна дирекція має консолідований кореспондентський рахунок у територіальному управлінні Національного банку. її філії не мають кореспондентських рахунків у територіальному управлінні Національного банку. Обласна дирекція та філії мають програмно-технічні комплекси АРМ-НБУ, засоби захисту інформації СЕП, електронні ідентифікатори та коди банків, обмінюються електронними розрахунковими документами з СЕП незалежно один від одного, і ці розрахунки відображаються на технічних рахунках філій у тій РП, де відкрито технічний рахунок обласній дирекції.
Обласна дирекція має змогу протягом операційного дня встановлювати ліміти технічних рахунків і початкових оборотів філій, а також отримувати від СЕП підсумкову технологічну інформацію про їхню роботу.
Обласна дирекція має консолідований кореспондентський рахунок у територіальному управлінні Національного банку. її філії не мають кореспондентських рахунків у територіальному управлінні НБУ. Обласна дирекція має власну ВПС для обслуговування міжбанківських розрахунків філій. Філії обласної дирекції мають електронні ідентифікатори і коди банків, але не мають програмно-технічних комплексів для виходу в СЕП. Обмін філій електронними розрахунковими документами з СЕП здійснюється засобами ВПС обласної дирекції з відображенням результатів розрахунків на її технічному рахунку.
Банк має консолідований кореспондентський рахунок у територіальному управлінні Національного банку. Філії банку можуть бути розташовані в різних адміністративно-територіальних одиницях, але не можуть мати кореспондентських рахунків у територіальних управліннях НБУ.
Банк має власну ВПС для обслуговування міжбанківських розрахунків філій. Філії банку мають електронні ідентифікатори і коди банків, але не мають програмно-технічних комплексів для виходу в СЕП. Обмін філій електронними розрахунковими документами з СЕП здійснюється засобами ВПС банку з відображенням результатів розрахунків на його технічному рахунку.
Модель 4. Консолідований кореспондентський раху-іок банку з відкриттям технічних рахунків філіям
Модель 5. Консолідований кореспондентський рахунок банку з відкриттям технічних рахунків обласним дирекціям
Продовження таблиці
Банк має консолідований кореспондентський рахунок у територіальному управлінні Національного банку. Його філії можуть бути розташовані в різних адміністративно-територіальних одиницях, але не можуть мати кореспондентських рахунків у територіальних управліннях НБУ.
Банк і філії мають програмно-технічні комплекси АРМ-НБУ, засоби захисту інформації СЕП, елект-зонні ідентифікатори і коди банків, обмінюються електронними розрахунковими документами з СЕП незалежно один від одного, і ці розрахунки відображаються на технічних рахунках філій у тій РП, де відкрито технічний рахунок банку.
Банк має змогу протягом операційного дня встановлювати ліміти технічних рахунків і початкових оборотів філій, а також отримувати від СЕП підсумкову технологічну інформацію про їхню роботу.
Банк має консолідований кореспондентський рахунок у територіальному управлінні Національного банку. Його філії можуть бути розташовані в різних адміністративно-територіальних одиницях, але не можуть мати кореспондентських рахунків у територіальних управліннях НБУ.
Обласним дирекціям відкриваються технічні рахунки в тій РП, де відкрито технічний рахунок банку, і на кожному з них відображаються розрахунки як обласної дирекції, так і її філій. Обласні дирекції мають власні ВПС для обслуговування міжбанківських розрахунків своїх філій.
Банк та обласні дирекції мають програмно-технічні комплекси АРМ-НБУ, засоби захисту інформації СЕП, електронні ідентифікатори і коди банків, обмінюються електронними розрахунковими документами з СЕП незалежно один від одного.
Філії обласної дирекції мають електронні ідентифікатори і коди банків, але не мають програмно-технічних комплексів для виходу в СЕП і обмінюються електронними розрахунковими документами з СЕП засобами ВПС обласної дирекції.
Банк має змогу протягом операційного дня встановлювати ліміти технічних рахунків і початкових оборотів для обласних дирекцій, а також отримувати від СЕП підсумкову технологічну інформацію про їхню роботу.

146
147

Модель 6. Консолідований кореспондентський рахунок банку з відкриттям технічних рахунків обласним дирекціям та їхнім філіям
Модель 7. Консолідований кореспондентський рахунок банку з відкриттям технічних рахунків філіям
148
Продовження таблиці
Банк має консолідований кореспондентський рахунок у територіальному управлінні Національного банку. Філії банку можуть бути розташовані в різних адміністративно-територіальних одиницях, але не можуть мати кореспондентських рахунків у територіальних управліннях НБУ.
Обласним дирекціям і філіям відкриваються технічні рахунки в тій РП, де відкрито технічний рахунок банку. Банк, обласні дирекції та філії ма-!ють програмно-технічні комплекси АРМ-НБУ, засоби захисту інформації СЕП, електронні ідентифікатори і коди банків, обмінюються електронними [розрахунковими документами з СЕП незалежно один від одного. Розрахунки філії відображаються на технічних рахунках філії, обласної дирекції, банку. Розрахунки обласної дирекції відображаються на її технічному рахунку і на технічному рахунку ! банку.
Банк має змогу протягом операційного дня встановлювати ліміти технічних рахунків і початкових оборотів для обласних дирекцій, а обласні дирекції -для своїх філій. Банк отримує від СЕП підсумкову технологічну інформацію про роботу обласних дирекцій та філій, а обласні дирекції - про роботу своїх філій.
Банк має консолідований кореспондентський рахунок у_ територіальному управлінні Національного банку. Його філії можуть бути розташовані в різних адміністративно-територіальних одиницях, але не можуть мати кореспондентських рахунків у територіальних управліннях НБУ.
Банк і філії мають програмно-технічні комплекси АРМ-НБУ, засоби захисту інформації СЕП, електронні ідентифікатори і коди банків, обмінюються електронними розрахунковими документами з СЕП незалежно один від одного, і ці розрахунки відображаються на технічних рахунках філій у тій РП, де відкрито технічний рахунок банку.
Банк має змогу протягом операційного дня встановлювати ліміти технічних рахунків і початкових оборотів філій, виконувати початкові платежі від їхнього імені та отримувати від СЕП підсумкову технологічну інформацію про їхню роботу.
Продовження таблиці
Модель 0. Інформаційна модель
Обслуговування в СЕП за такою моделлю виконується без злиття кореспондентських рахунків філій банку і полягає в наданні банку додаткової інформації про роботу його філій у СЕП у межах територіального управління Національного банку.
Для отримання додаткової інформації про роботу філій у СЕП із використанням інформаційної моделі банку необхідно подати клопотання до територіального управління Національного банку за місцем обслуговування філій.
Обласна дирекція - це філія банку, яка виконує спеціально обумовлені функції (залежно від моделі обслуговування в СЕП) у здійсненні міжбанківських розрахунків групою філій цього банку, що розташовані в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці.
Обласна дирекція визначається керівництвом банку, про що інформується територіальне управління Національного банку України. Відповідно до моделі обслуговування в СЕП обласній дирекції відкривається консолідований кореспондентський рахунок у територіальному управлінні Національного банку України та/або технічний рахунок у відповідній розрахунковій палаті або Центральній розрахунковій палаті. Банк також може виконувати функції обласної дирекції.
Ліміт технічного рахунку - це сума, що визначає мінімальний залишок коштів на технічному рахунку банку (філії).
Ліміт початкових оборотів - це сума, що визначає максимальний обсяг початкових платежів, що їх банк (філія) може виконати за певний період.
Для роботи в СЕП за консолідованим кореспондентським рахунком банк повинен одержати дозвіл на роботу в системі електронних платежів Національного банку України за консолідованим кореспондентським рахунком. Дозвіл на роботу в СЕП за першою моделлю обслуговування консолідованого кореспондентського рахунка надається обласній дирекції територіальним управлінням Національного банку, що її обслуговує.
Для одержання дозволу банк подає до Національного банку пакет документів, що підтверджує його організаційну, функціональну й технологічну готовність до роботи в СЕП за консолідованим кореспондентським рахунком, а також здатність програмного забезпечення до роботи з ІПС (для моделей з використанням ВПС). Рішення щодо можливості обслуговування банку в СЕП за консолідованим кореспондентським рахунком приймається Національним банком у місячний строк від дня отримання повного пакета документів. У разі при-
149
йняття позитивного рішення Національний банк надає банкові дозвіл і письмово інформує про це свої територіальні управління. У разі прийняття рішення про відмову в наданні такого дозволу Національний банк повідомляє про це банк письмово із зазначенням причин.
Банк (обласна дирекція) узгоджує з територіальними управліннями Національного банку за місцезнаходженням банку (обласної дирекції) та його філій, а також із ЦРП дату переходу на роботу в СЕП за консолідованим кореспондентським рахунком, про що територіальним управлінням Національного банку робиться відмітка у дозволі. Якщо банк протягом шести місяців од дня надання йому дозволу не перейшов на роботу в СЕП за відповідною моделлю обслуговування консолідованого кореспондентського рахунка, то дозвіл Національного банку втрачає чинність.
У разі потреби переходу з однієї моделі обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку на іншу банк подає до Національного банку пакет документів для отримання на це дозволу. У разі потреби переходу з будь-якої моделі на першу модель банк (обласна дирекція) подає до територіального управління Національного банку пакет документів, а також надсилає повідомлення про це до Національного банку. З наданням банку дозволу попередній дозвіл втрачає чинність.
З появою в банку та його філіях потреби переходу від роботи в СЕП за консолідованим кореспондентським рахунком до роботи в СЕП за окремими кореспондентськими рахунками банк узгоджує з територіальним управлінням Національного банку, яке обслуговує його консолідований кореспондентський рахунок, а також із ЦРП дату переходу та повідомляє про це Національний банк і територіальні управління Національного банку за місцезнаходженням своїх філій. Із переходом банку та його філій на роботу в СЕП за окремими кореспондентськими рахунками дозвіл на роботу за консолідованим кореспондентським рахунком втрачає чинність.
Банк (філія) - учасник СЕП має право на підставі файла-запиту через АРМ-НБУ одержувати від ІПС довідкову інформацію про проходження сформованих ним електронних розрахункових документів. Відповідь на запит надається у вигляді довідкового повідомлення ІПС протягом одного робочого дня, без урахування дня отримання запиту.
Технологія міжбанківських розрахунків у СЕП Національного банку України
Система електронних платежів складається з таких компонентів:
прикладного програмного забезпечення;
засобів електронного зв'язку;
засобів захисту інформації.
150
Прикладне програмне забезпечення складається з:
програмно-технічних комплексів АРМ СЕП, призначених для
забезпечення виконання розрахунків;
інформаційно-пошукової системи Національного банку Украї
ни, призначеної для одержання довідкової інформації про прохо
дження платежів;
системи резервування роботи СЕП, призначеної для забезпе
чення поновлення роботи СЕП у разі збоїв, відмов обладнання, інших
надзвичайних ситуацій.
Засобами системи зв'язку для задоволення транспортних потреб СЕП є система електронної пошти. Для передавання банківських електронних документів учасникам СЕП надаються програмні засоби вузла системи електронної пошти.
Система електронної пошти Національного банку України (система ЕП) - це система програмно-технічних засобів та організаційно-технологічних заходів забезпечення інформаційної взаємодії між банківськими та іншими установами в електронній формі.
Програмно-технічні комплекси АРМ СЕП відповідають трьом рівням структури СЕП.
АРМ-1 - програмно-технічний комплекс ЦРП, призначений для керування роботою розрахункових палат і забезпечення синхронізації роботи СЕП у цілому.
АРМ-2 - програмно-технічний комплекс РП, призначений для обслуговування міжбанківських розрахунків банківського (віртуального банківського) регіону та організації взаємодії з іншими РП.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Обслуговування банків (філій) у СЕП за консолідованим кореспондентським рахунком» з дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Железнодорожный вагон
Вартість облігаційної позики
Аудит збереження запасів
ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ У СИСТЕМІ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ФІНАНСОВОГО...
ОСНОВНІ НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ


Категорія: Центральний банк і грошово-кредитна політика | Додав: koljan (07.04.2012)
Переглядів: 690 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП