ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Філософські науки » Енциклопедія постмодернізму

Салекл, Рената
Салекл, Рената (Salecl, Renata)
Нар. 9 січня 1962 p., Словен Градец,
Словенія.
Філософ і соціолог
Рената Салекл — одна з провідних учасниць Словенської лаканівської школи, куди входять також Младен Долар, Славой Жижек та Аленка Жупанчич. її праці передусім визначаються шістьма спрямуваннями теоретичного інтересу: це психоаналіз Лакана, німецький ідеалізм, критика ідеології, право, гендер та естетика.
Визнаючи, що існує проблемний зв'язок між ідеологією та політикою, Салекл поставила перед собою завдання дослідити низку взаємопов'язаних проблем, що стали головними для західної теорії після краху соціалізму у Східній Європі наприкінці 1980-х pp. її перша книжка, опублікована в англійському перекладі, "Трофеї свободи", розглядає зв'язок фемінізму з демократією, правами, націоналізмом та суб'єктивністю. Зокрема, Салекл використовує психоаналітичне поняття фантазії Жака Лакана як
основу для нової критичної концепції політичного суб'єкта.
Всупереч багатьом теоретикам, що розглядають саму суб'єктивність як проблему для де-мократичнішої політики, Салекл твердить, що основою націоналістичних, расистських або патріархальних ідеологій є не cogilo як таке, а радше той спосіб, у який cogilo розуміється. Методом від протилежного Салекл показує, що суб'єкт розколотий, внаслідок чого він існує в конфліктному стосунку до себе як до суб'єкта. Далі вона вказує на розроблене Лаканом поняття фантазії, як на агентство, через яке фільтруються суб'єктивні фантазії, відзначаючи, що фантазія вибудовує сценарій, де приховується той факт, що за всякою ідеологією ховається елемент втіхи. А що це ядро не дозволяє повністю інтегрувати себе в ідеологічний світ, то коли хтось ототожнює себе з політичним дискурсом, він співвідносить себе з фантазією, що перебуває поза ідеологічним значенням політичного дискурсу.
Для аналізу Салекл, який вона далі розвиває в "(Пер)версії любові й ненависті', можна вважати вирішальним той спосіб, у який суб'єкт бере собі щось від об'єкта, що його він (або вона) любить/ненавидить. Зосереджуючи свою увагу на обрисах любові й ненависті, вона відзначає, що в постмодерністському суспільстві відбувається радикальне зміщення в ототожненні суб'єкта з символічним порядком. Проте радше ніж принести визволення, ця невіра у великого "Іншого" зумовлює повернення до різних форм насильства. Це повернення до насильства показує, як сучасний суб'єкт дає раду своїй нестачі, а також нестачі Іншого. Новим словом Салекл тут є твердження, що свобода і солідарність неможливі без фантазії і що уявлення про політику без фантазії — це ілюзія. Врешті-решт, твердить Салекл, найдієвіший спосіб уникнути сексистських, расистських та націоналістичних конфліктів — це зберігати відстань між ідеологічним значенням політичного дискурсу та здогадним уявленням про нього.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Салекл, Рената» з дисципліни «Енциклопедія постмодернізму»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Повседневный опыт и научное знание
Маятник в воде
Планування діяльності аудиторських фірм
Етапи процесу кредитування
Аудит витрат на виробництво продукції рослинництва


Категорія: Енциклопедія постмодернізму | Додав: koljan (11.12.2011)
Переглядів: 699 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП