ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Банківський нагляд

Нормативи капіталу банку
Фундаментом надійної та довготривалої роботи будь-якого банку є його капітал. У сучасній банківській практиці вирізняють кілька видів капіталу, серед яких найважливішим для вирішення завдань банківського нагляду є показник регулятивного капіталу.
Регулятивний капітал (НІ) призначений для покриття негативних наслідків різноманітних ризиків, які банки беруть на себе в процесі своєї діяльності, та забезпечення захисту вкладів, фінансової стійкості й стабільної діяльності банків (додаток Б).
З 14.09.2006 р. мінімальний розмір статутного капіталу на момент реєстрації банку не може бути меншим від 10 млн евро. Діючим банкам необхідно впродовж трьох років (тобто до 14.09.2009 р.) довести свій статутний капітал до встановленого рівня. У зв'язку з цим міні-

Банківський нагляд

75

мальний розмір регулятивного капіталу (НІ) діючих банків переглядається щорічно в бік підвищення. Так, починаючи із 01.01.2007 р. для банків, які здійснюють свою діяльність на території всієї України (міжрегіональних), регулятивний капітал має бути не менше, ніж 8 000 000 євро.
Контроль за дотриманням банками мінімального розміру регулятивного капіталу здійснюється Національним банком за нормативними значеннями, що зафіксовані в гривнях. Для цього затверджена величина регулятивного капіталу у євро перераховується за більшим із двох курсів: або встановленим Національним банком курсом євро на перше січня, або середньоарифметичною величиною курсу євро за четвертий квартал звітного року.
На сьогодні чинною є постанова Національного банку України №91 від 29.03.2005 p., якою затверджені нормативи регулятивного капіталу у гривнях для різних видів банків. Зокрема, до банків, що поширюють свою діяльність на всю Україну, мінімальний розмір регулятивного капіталу встановлений у розмірі 57740 тис. грн. Протягом року (щоденно) нормативне значення мінімального розміру регулятивного капіталу банків у гривнях не може бути меншим, ніж установлене Національним банком на перше січня цього ж року. Як свідчить практика, недотримання нормативу регулятивного капіталу майже не зустрічається.
У Базелі-ІІ запропоновано виділяти три рівні капіталу — складові регулятивного капіталу (додаток Г). Увагу привертає виділення капіталу третього рівня, до якого віднесено короткостроковий субординований борг. Ця складова регулятивного капіталу передбачена винятково для покриття ринкового ризику і в жодному разі не може слугувати покриттям кредитного та операційного ризиків. Капітал третього рівня не є обов'язковою компонентою, оскільки у разі його відсутності чи нестачі ринкові ризики покриваються основним та додатковим

76

Т.П.Гудзь

капіталом у частині, що не бере участі в покритті кредитного та операційного ризиків.
Аналітичні дані щодо складу регулятивного капіталу українських банків свідчать, що його основними джерелами формування є фактично сплачений статутний капітал, субординований борг, резервні фонди та загальні резерви, результати переоцінки основних засобів, нерозподілений прибуток.
Норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2 — норматив платоспроможності) відображає здатність банку своєчасно і в повному обсязі розрахуватися за своїми зобов'язаннями, що випливають із торговельних, кредитних або інших операцій грошового характеру. Чим вище значення показника адекватності регулятивного капіталу, тим більшу частку ризику беруть на себе власники банку, і, водночас, ризик менший для креди-торів-вкладників банку.
Отже, норматив адекватності регулятивного капіталу встановлюється для запобігання надмірному перекладанню банком кредитного ризику та ризику неповернення банківських активів на кредиторів банку. Н2 розраховується як співвідношення регулятивного капіталу банку до сумарних активів і певних позабалансових інструментів (наприклад: гарантії, поручительства, акредитиви та акцепти надані клієнтам), зважених за ступенем кредитного ризику та зменшених: на суму створених відповідних резервів за активними операціями, на суму забезпечення кредиту (чи вкладень у боргові цінні папери) безумовним зобов'язанням або грошовим покриттям у вигляді застави майнових прав (додаток Д).
Норматив адекватності регулятивного капіталу діючих банків має бути не меншим, ніж 10%. Для банків, що розпочинають операційну діяльність, цей норматив має становити:
— протягом перших 12 місяців діяльності (з дня отримання ліцензії) — не менше 15%;

Банківський нагляд

77

— протягом наступних 12 місяців — не менше 12%;
— надалі — не менше 10%.
Контроль за дотриманням нормативу Н2 проводиться пруденційним наглядом станом на 1-ше, 11-те та 21-ше число кожного місяця на основі даних електронної звітності.
Як свідчить практика найчастіше порушується норматив Н2. Стан виконання банками України нормативу адекватності регулятивного капіталу у 2006 році поданий рис. 7.

Рис. 7. Класифікація українських банків за рівнем адекватності
регулятивного капіталу
Сучасний стан банківської системи характеризується відносним зниженням адекватності регулятивного капіталу, але не нижче його нормативу. Це відбувається внаслідок менш інтенсивного приросту регулятивного капіталу банків порівняно зі зростанням їх активів — переважно за рахунок довго- та короткострокових кредитів, наданих у поточну діяльність підприємств, довгострокового кредитування поточних потреб населення та видачі короткострокових міжбанківських кредитів.

78

Т.П.Гудзь

Норматив адекватності основного капіталу (НЗ) встановлюється з метою визначення рівня захисту кредиторів і вкладників банку від збитків, які він може понести у разі непередбачуваних ризиків.
Показник адекватності основного капіталу банку розраховується як співвідношення основного капіталу до загальних активів банку. Склад основного капіталу подано в додатку В. Загальні активи банку — це валюта балансу банку. Однак при розрахунку нормативу адекватності основного капіталу сума загальних активів зменшується на розрахункову суму резервів за всіма активними операціями банку, на суму неамортизованого дисконту за цінними паперами та суму зносу основних засобів.
Значення нормативу НЗ має бути не меншим, ніж 4 %. Контроль за дотриманням нормативу адекватності основного капіталу проводиться пруденційним наглядом за формулою середньозваженої величини за місяць.
Залежно від величини нормативів капіталу банки визначається рівень капіталізації банків (таб. 2).
Як критерій для класифікації банків за рівнем капіталізації, крім нормативів капіталу, використовується відносна величина обсягу негативно класифікованих активів, до яких належать:
— кредитні операції, що класифіковані за ступенем
ризику як «сумнівні», «безнадійні»;
— дебіторська заборгованість, що належить до III та IV
груп ризику;
— цінні папери, що обліковуються в торговому портфелі та за якими сума накопиченої уцінки перевищує 50% від вартості їх придбання, тобто їх балансової вартості без урахування накопиченої переоцінки;
— цінні папери, що обліковуються в портфелях на продаж та до погашення, значення показника ризику яких становить «0,5» та більше;
— прострочені понад 31 день та сумнівні нараховані доходи;

Банківський нагляд

79

Таблиця 2 Класифікація банків за рівнем достатності капіталу

Група банків Межі, в яких повинні знаходитися нормативи капіталу Обсягактивів знегативноюкласиці-кацією
НІ Н2 НЗ
Добре капіталізовані Вищемінімального розміру регулятивного капіталу 17% та вище 8% та вище Відсутні
Достатньо капіталізовані У межах8%-17% У межах4%-8% Відсутні
Недокапіталі-зовані У межах6%-8% У межах 3%-4% Відсутні
Значнонедокапіталі-зовані Менше мінімального розміру регулятивного капіталу, у розмірі, що не перевищує 20% У межах від 2% до 6% у межах від 1,3% доЗ% У межах від 45% до 60% регулятивного капіталу банку
Критичнонедокапіта-лізовані Менше мінімального розміру регулятивногокапіталу, у розмірі, що перевищує 20% Менше, ніж 2% Менше, ніж 1,3% Перевищує 60% регулятивного капіталу банку
— кошти, що розміщені на кореспондентських рахунках у банках-резидентах і нерезидентах, які визнані банкрутами або ліквідовуються, або зареєстровані в офшорних зонах, чи розташовані в країнах, рейтинг яких не підтверджений рейтинговим агентством України.
При виявленні недостатнього рівня капіталізації банку органи нагляду мають застосувати адекватні заходи впливу з метою попередження фінансових проблем або мінімізації їх негативних наслідків.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Нормативи капіталу банку» з дисципліни «Банківський нагляд»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ЕТАПИ ПЛАНУВАННЯ НОВОГО ПРОДУКТУ
ЗАГАЛЬНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА ЕКОНОМІЧНІ ЧИННИКИ, ЩО ОБУМОВЛЮЮТЬ НЕОБХІД...
Лексикографія і словники
Здравый смысл и механика
Кредитоспроможність позичальника та основні джерела інформації дл...


Категорія: Банківський нагляд | Додав: koljan (10.11.2011)
Переглядів: 1760 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП