ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Маркетинг та торгівля » Економіка торгівлі

Фактори, що впливають на попит і пропозицію
Під впливом різних явищ і процесів соціально-економічного та неекономічного характеру попит і пропозиція товарів постійно змінюються. Для визначення тенденцій і змін у попиті та пропозиції слід здійснити факторний аналіз і передусім кількісно встановити дію тих чи інших факторів.
Фактори, що впливають на зміну у попиті й пропозиції, можна поділити на загальні та часткові. До загальних факторів, що зумовлюють попит на товари, належать такі, що змінюють попит населення незалежно від виду товару і його особливостей.
Часткові фактори змінюють попит і споживання населення на конкретні види товарів та їх різновиди. Вплив та взаємозв'язок цих факторів пов'язаний із особливостями споживчих властивостей окремих предметів споживання.
Серед загальних факторів найважливішими є обсяг та структура виробництва товарів, які характеризують товарну пропозицію. Узгодження товарних ресурсів із платоспроможним попитом населення є важливою проблемою, яку постійно слід вирішувати. У вирішенні цих питань треба зважати на відповідну пропорційність. Тільки в тому випадку, коли збільшення виробництва супроводжується відповідним зростанням попиту, створюються реальні умови, за яких виробництво задовольняє попит і реалізація здійснюється ритмічніше. З цією метою слід активно використовувати різноманітні важелі регулювання попиту та пропозиції у розрізі певних товарів. До таких заходів належать передусім дії, які впливають на промисловість і сільське господарство щодо збільшення кількості продукції, розширення її асортименту, підвищення якості, а також щодо додаткового залучення імпортних товарів.
Першочерговим завданням галузей промисловості, сільського господарства є збільшення обсягів випуску продукції, докорінне поліпшення якості та асортименту виробів, підвищення їх технологічного та естетичного рівня та надійності в експлуатації.
До загальних факторів, що визначають розмір попиту, відносять величину та співвідношення грошових доходів окремих соціальних груп населення, рівень і співвідношення роздрібних цін на товари, чисельність населення, статевий склад, кількість та віковий склад сімей, розміри сукупних фондів споживання, надходження продуктів з особистих підсобних господарств, кліматичні, національні та інші особливості праці й побуту.
Слід відзначити, що деякі фактори впливають на придбання окремих товарних груп. Наприклад, попит на одяг та взуття значною мірою, крім інших параметрів, визначається ще й модою, на телевізори — радіусом зони стійкого прийому телевізійного сигналу, на меблі—темпами житлового будівництва та створенням нових сімей, на електропобутові машини та обладнання—рівнем електрифікації побуту.
В умовах ринку держава має відповідні важелі свідомого регулювання співвідношення між попитом і пропозицією. Це досягається, головним чином, забезпеченням пропорційності між обсягом купівельних фондів щодо товарів у вартісному вимірі.
Важливим є також регулювання співвідношення за товарним складом у натуральних показниках. Однак, при загальній відповідності між попитом і пропозицією можуть спостерігатися невідповідності між ними за певними періодами і територіями.
Відповідність між попитом і пропозицією має першочергове значення для розвитку економіки в цілому, для здійснення принципу розподілу за працею, для забезпечення стійкості та довіри до грошової одиниці.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Фактори, що впливають на попит і пропозицію» з дисципліни «Економіка торгівлі»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Орфоепія і українська вимова
Аудит нематеріальних активів. Мета і завдання аудиту
Аудит товарів
Ризики, властиві банківським інвестиціям
Аудит Звіту про рух грошових коштів


Категорія: Економіка торгівлі | Додав: koljan (01.11.2011)
Переглядів: 2452 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП