ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Менеджмент » Менеджмент: прийняття рішень і ризик

ОКРЕСЛЕННЯ ПРОФІЛЮ РИЗИКУ
Сільськогосподарське виробництво — це ризиковане виробниц-тво, однією з умов ефективного функціонування якого є успішне здійснення менеджменту ризику. Ця умова реалізується завдяки роз-робці обгрунтованої стратегії менеджменту ризику. Таку розробку потрібно здійснювати послідовно, крок за кроком. Насамперед не-обхідно окреслити профіль ризику, тобто визначити контури аналітичного рисунка ризику, перед яким стоїть підприємство, а та-кож вибрати альтернативні методи менеджменту ризику. Аналізуючи та порівнюючи крок за кроком інформацію, менеджери можуть у певному системному порядку розглянути всі наявні аль-тернативні варіанти своїх дій та рішень. Виділяють чотири етапи (кроки) цього процесу (рис. 15.1).


Рис. 15.1. Окреслення профілю ризику
Вибір фермером тієї чи іншої стратегії менеджменту ризику мо-же залежати від його ставлення до ризику. Зрештою, буде чи не бу-де певний рівень ризику прийнятний для фермера — це справа його особистого вибору. Але за всіх обставин профіль ризику треба ба-чити саме тому, щоб можна було визначити та вибрати прийнятну для менеджера стратегію менеджменту ризику.
Наше завдання полягає в тому, щоб окреслити профіль ризику для досліджуваної ферми і визначитись із стратегією менеджменту ризику, враховуючи при цьому той факт, що для даного підприємст-ва характерний високий рівень фінансового ризику в зв’язку з великою заборгованістю його перед банком.
Етап 1. Визначення цілей. При окресленні профілю ризику ва-жливо якомога чіткіше описати цілі бізнесу. Насамперед слід точно і ясно сформулювати напрями виробничої діяльності підприємства. Якщо, наприклад, провідною галуззю ферми є свинарство, то, опи-суючи виробничий процес як «вирощування свиней», менеджер неспроможний буде побудувати повний профіль ризику для свого підприємства через розпливчастість формулювання цієї мети. Точ-ніше було б описати виробничий процес як «вирощування і відгодівля молодняка до здавальної ваги» або «розведення поросят на продаж».
Крім виробничих, потрібно визначити і фінансові цілі, а також методи та засоби маркетингу. Припустімо, що досліджувана нами ферма поставила перед собою таку мету: отримувати виручку від реалізації продукції в сумі, достатній для своєчасного погашення боргових зобов’язань, відшкодування виробничих витрат і отриман-ня прибутку, необхідного для подальшого розвитку господарства.
Етап 2. Оцінка вразливості до ризику. Здійснений у поперед-ньому розділі аналіз прибутковості активів та власного капіталу дає змогу оцінити рівень ризику, перед яким стоїть ферма, або, іншими словами, виявити ступінь уразливості бізнесу до ризику. Набуті знання з проблеми ризику дають нам підстави стверджувати, що уразливість ферми до ризику виражається в тому, якими великими є її боргові зобов’язання та чи достатньо надходитиме коштів для їх погашення, а відтак, і ймовірність невиконання цих зобов’язань, що ставить під загрозу виживання ферми в бізнесі.
Етап 3. Визначення джерела ризику. Здійснюється на основі аналізу і оцінки різних можливих комбінацій несприятливих для біз-несу подій (в нашому прикладі це низька урожайність і низька ціна). Результати такого аналізу дають змогу побачити, якими будуть нас-лідки несприятливих подій для підприємства. Враховуючи, що досліджувана ферма має досить великі боргові зобов’язання (по-винна вже почати погашати кредит і щорічно сплачує проценти за нього), загрозливим для неї є те, що виручка від реалізації продукції і прибуток можуть істотно коливатися із року в рік.
Етап 4. Розробка стратегії менеджменту ризику. Існують чотири загальних складових (напрями) стратегії менеджменту ризи-ку. Можна погодитися на ризик, тобто взяти його на себе, можна контролювати ризик, можна передати ризик іншим, тобто застраху-вати, і можна уникати ризику, не вдаючись до ризикованих дій і рі-шень.
Наприклад, фермер контролює ризик можливих збитків, коли використовує пестициди. Якщо він вирощує культуру, на посівах якої не поширюються шкідники, він уникає ризику псування вро-жаю. Якщо менеджер захищає аграрне підприємство від зниження ціни на продукцію за допомогою ф’ючерсних контрактів, він пере-дає іншим ризик зниження ціни. Підприємство, що розглянуло усі можливі варіанти вибору засобів менеджменту ризику і вирішило вирощувати культуру, не застосовуючи засобів захисту рослин, і не укладати ф’ючерсні контракти і не вдаватись до інших дій проти ризику, приймає ризик на себе, тобто погоджується ризикувати.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ОКРЕСЛЕННЯ ПРОФІЛЮ РИЗИКУ» з дисципліни «Менеджмент: прийняття рішень і ризик»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Модель оцінки дохідності капітальних активів (САРМ)
Інструменти забезпечення повернення банківських кредитів
ОРГАНІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ
СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА КРЕДИТУ
Технологічний процес кування


Категорія: Менеджмент: прийняття рішень і ризик | Додав: koljan (13.06.2011)
Переглядів: 776 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП