ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Міжнародні відносини » Європейський Союз: політика, економіка, право

УКРАЇНА - ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ
1 грудня 1991 р. Україна постала перед світовою спільнотою як незалежна демократична держава. «Повернення до Європи» було проголошено ключовим напрямом політики України. Європейська інтеграція і членство в Європейському Союзі стали стратегічною метою України як найкращий спосіб реалізації національних інтересів - побудови економічно розвиненої і демократичної держави, зміцнення позицій у світовій системі міжнародних відносин.
Для України європейська інтеграція - це шлях до модернізації економіки, подолання технічної відсталості, залучення іноземних інвестицій і новітніх технологій, створення нових робочих місць, підвищення конкурентної спроможності вітчизняного виробника, вихід на світові ринки, насамперед, на ринок ЄС.
Водночас було б помилкою замовчувати або применшувати складність процесу європейської інтеграції. Зрозуміло, що він буде тривалим та непростим. Серед іншого, інтеграція в Європу означає зростання відкритості національної економіки та конкуренції з боку фірм країн-членів ЄС. Для окремих секторів, виробництв і навіть регіонів це може мати досить болючі наслідки, проте потенційні здобутки і переваги європейської інтеграції перевищують можливі втрати та ризики. Це доведено досвідом усіх європейських країн, у тому числі тих, рівень економічного розвитку яких був нижчим від середнього. Економічно-торговельні відносини з ЄС - це потенційний шанс, яким треба вміти скористатися, розрізняючи наявні можливості і виправдану обережність від невиправданого оптимізму і популістських страхів.
143
Для України основними політичними вигодами послідовної європейської інтеграції є зміцнення стабільності демократичної політичної системи та її інститутів, модернізація правового поля і забезпечення прозорості національного законодавства, поглиблення культури демократії і поваги до прав людини тощо.
Соціальні вигоди інтеграції полягають у підвищенні рівня життя і добробуту, наближенні до високих європейських стандартів особистої безпеки, освіти, охорони здоров'я, якості інформації, екології, вільного руху праці.
У культурно-цивілізаційному аспекті європейська інтеграція - це входження до єдиної сім'ї європейських народів, повернення до європейських політичних і культурних традицій. Як свідомий суспільний вибір перспектива європейської інтеграції - вагомий стимул для успіху економічної і політичної трансформації, що може стати основою національної консолідації. Європейська інтеграція стає сполучною ланкою між Україною і світом, сприяє переходу від закритого тоталітарного до відкритого демократичного суспільства.
У цьому контексті доцільно пригадати історію розвитку відносин між Україною та Європейським Союзом (див. додаток «Україна- ЄС: хронологія двосторонніх відносин 1991-2004»). Першим кроком на шляху налагодження партнерства стала Декларація щодо України 2 грудня 1991 р. (відразу після референдуму 1 грудня). Євросоюз відзначив демократичний характер Всеукраїнського референдуму і закликав Україну підтримувати з ЄС відкритий і конструктивний діалог. 1 вже у вересні 1992 р. в Києві відбулася перша зустріч Україна - ЄС на найвищому рівні між Президентом України Л.Кравчуком та Головою Комісії Європейських Співтовариств Ж.Делором.
У 1993 р. Верховна Рада України прийняла постанову «Про основні напрями зовнішньої політики України», в якій вперше сформульована позиція України щодо ЄС на законодавчому рівні: «Перспективною метою зовнішньої політики є членство України у Європейських Співтовариствах...». І як наслідок, у жовтні 1993 р. в Києві відкрито Представництво Комісії Європейських Співтовариств в Україні.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «УКРАЇНА - ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ» з дисципліни «Європейський Союз: політика, економіка, право»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: БАНКІВСЬКА СИСТЕМА: СУТНІСТЬ, ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ ТА ФУНКЦІЇ. ОСОБЛ...
ВАЛЮТНИЙ КУРС
Задача о железном пруте
Аудит тварин на вирощуванні та відгодівлі. Мета і завдання аудиту
Коперник и Птолемей


Категорія: Європейський Союз: політика, економіка, право | Додав: koljan (02.06.2013)
Переглядів: 571 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП