ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Вплив землетрусів на біоту
Землетруси великої інтенсивності є катастрофічними явищами, що супроводжуються численними жертвами і колосальними мате­ ріальними втратами. За всю історію людства зафіксовано багато сильних землетрусів, які завдавали величезного лиха.

Землетрус у Китаї в 1556 р. забрав життя 830 тис. людей. Земле­ трус 1923 р. в Токіо заподіяв 142 тис. жертв, повністю була зруйно­ вана столиця Японії. Під час Ашгабатського землетрусу в 1948 р. силою в 10 балів вся територія Ашгабата перемістилась у північно­ му напрямку на 180 см, 130 тис. людей загинуло. Під час Таншанського землетрусу (Китай, 100 км на схід від Пекіна) у 1976 р. заги­ нуло 650 тис. людей і біля 1 млн отримали поранення. 15-тисячне м. Спітак (Вірменія, грудень 1988 р.; М=6,7) за декілька хвилин було вщент зруйноване, загинули тисячі людей. Один із недавніх руйнів­ них землетрусів (літо 1999 р.) охопив північні райони Туреччини, було зруйновано декілька міст. Дещо пізніше ще більш руйнівний землетрус стався на Тайвані, а зимою 2001 р. - на західному узбе­ режжі Індії та в Сальвадорі. 26 грудня 2003 р. сильний землетрус зруйнував м. Вам в Ірані. Було пошкоджено біля 90 % житлових будинків, збудованих із дрібної, часто саморобної цегли, порушено комунікації, госпіталі, частково аеропорт, що ускладнювало прибуття допомоги. У лік­ відації наслідків землетрусу приймали участь рятівники з 28 країн світу. Загинуло біля 40 тис. людей, а понад 50 тис. осіб отримали поранення. Найсильніший на території України Ялтинський землетрус у 1927 р. досягав 6...9 балів. Було зруйновано багато будинків, де­ кілька людей загинуло. Вказуючи в першу чергу число людських жертв при сильних зем­ летрусах, що зрозуміло з морально-етичних міркувань, варто за­ значити, що паралельно з цим мають місце ще більш чисельні по­ ранення, травмування людей. Наприклад, під час землетрусу в Перу (1970 р.) загинуло 70 тис. людей, 170 тис. осіб було поранено, а понад 800 тис. місцевих жителів захворіли через нервові збуджен­ ня, паніку, переохолодження. При землетрусах співвідношення загиблих і поранених коли­ вається в широких межах (від 1:0,35 до 1:15,3), а в середньому воно становить 1:3 (Келлер, 1998). Серед поранених переважають діти і жінки. Часто після землетрусів різко зростає захворюваність лю­ дей інфекційними хворобами і їх смертність, що пов’язане з ма­ совим руйнуванням жилих будинків, об’єктів комунально-побу­ тового обслуговування, в т.ч. водопостачання і каналізації, та наступною концентрацією контингенту рятівників, військових. Велика кількість жертв і колосальні матеріальні збитки від земиструсів мають місце в густонаселених районах країн, що розвинаються. Слабка економічна база цих країн зумовлює погану якість будівель, що руйнуються навіть при слабких поштовхах земної

кори, ховаючи під уламками тисячі людей, домашніх тварин, ускладнюючи і так важку економічну ситуацію країн сейсмонебез­ печних зон. У результаті вертикальних та горизонтальних зміщень ділянок земної поверхні, змін рельєфу гинуть посіви сільськогосподарсь­ ких культур, лісові та декоративні насадження, руйнується трав’я­ ний покрив. Іноді при землетрусах утворюються деформації типу складчастих порушень. Так, під час землетрусу в Японії в 1891 р. на земній поверхні утворилися хвилі висотою до ЗО см. Тому після сильних землетрусів утруднюється обробіток сільськогосподарсь­ ких угідь, а частина їх відчужується з обороту. Обвали, зсуви, осипні шлейфи, що супроводжують землетруси, засипають значні площі, руйнують ландшафти, порушують умови природного розселення птахів, звірів, комах, завдають великої шкоди рибогосподарським підприємствам. Наприклад, у резуль­ таті Алма-Атинського землетрусу в 1911 р. на північному схилі Заілійського Алатау осипи зайняли площу понад 400 км2, руйнуючи біоценози прилеглих територій. Всі ці явища справляють негативний вплив на біорізноманіття, викликаючи його пошкодження, загибель, ускладнюючи процеси природного відтворення.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Вплив землетрусів на біоту» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит пайового капіталу
Віднесення грошових потоків до інвестиційного проекту
СТАДІЇ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ РУХУ КРЕДИТУ. ПРИНЦИПИ КРЕДИТУВАННЯ
ІНВЕСТОРСЬКІ КОШТОРИСИ
Стратегічні міркування


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 666 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП