ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Поствулканічні явища
Припинення виверження вулкана не означає остаточного закінйого діяльності. Вплив магматичного осередку проявляєтьі и у виході газових струменів (фумарол, сольфатар, мофет) і гаря­ чих джерел по тріщинах на схилах вулкану, утворення гейзерів і
•ір н н я

грязевих вулканів. Всі ці прояви об’єднуються під назвою поствул­ канічні (від лат. post - після) явища. Гейзери - це періодично фонтануючі пароводяні джерела. Свою назву вони отримали в Ісландії, де вперше були виявлені. Поши­ рені в США, Новій Зеландії, на Камчатці (рис. 12.4).

Рис. 12.4. Долина Гейзерів на Камчатці

години. Температура води біля поверхні становить 93 °С. Через високу мінералізацію води з неї осаджуються специфічні породи гейзерити, які й складають конуси гейзерів. Гідротерми. Крім гейзерів в областях сучасного вулканізму (на Курильських островах, Камчатці, Кавказі та в багатьох інших ре­ гіонах) відомі постійно діючі гарячі джерела - гідротерми, або тер­ мальніджерела. Температура води в цих джерелах коливається в межах 70... 100 °С. Гарячі джерела завдяки розчиненим у них міне­ ральних сполукам мають лікувальні властивості, широко викорис­ товуються у бальнеології. На їх базі функціонують відомі в світі курорти (наприклад, Карлові Вари в Чехії, води якого зігрівають­ ся підземним теплом згаслого вулкана). Гарячі джерела виносять на поверхню багато кремнезему, який відкладається навколо дже­ рела у вигляді кремнистого туфу і може утворювати конуси. Дже­ рела, збагачені СаС03 відкладають його у вигляді вапнякового , туфу, чи травертину. У багатьох регіонах світу (Апшеронський і Керченський півост­ рови, на Сахаліні, Камчатці, в Туркменистані) діють грязевівулка­ ни (сальзи). Перегрітою водяною парою і газами через відносно невеликий вихідний отвір на поверхню виштовхується грязь. У ре­ зультаті періодичного викиду грязі формуються конуси з кратером на верху. Висота конусів зазвичай становить 1...2 м, проте відомі випадки, коли висота їх досягала 400 м. Виверження грязі відбу­ вається відносно спокійно, інколи воно супроводжується утворен­ ням невеликих фонтанчиків. При цьому формуються грязеві пото­ ки, які стікають схилами конуса (рис. 12.5).

У товщі гірських порід міститься підземний резервуар, заповне­ ний водою. Від нього до поверхні веде коліноподібний канал, що закінчується невисоким конусом з отвором у центрі - грифоном. Весь канал заповнений перегрітою водою. Її температура в гри­ фоні може бути 90...98 °С, а в глибині каналу вона значно вища і досягає 125... 150 °С й більше. Внаслідок підтоку глибинних висо­ котемпературних вод на глибині періодично відбувається інтен­ сивне пароутворення. У результаті колона води в грифоні піднімається. Оскільки нагріта вода потрапляє в умови меншого тиску, наступає кипіння й відбувається викидання води та пари. Після виверження канал поступово заповнюється підземною во­ дою, частково водою, викинутою при виверженні й стікаючою назад в грифон; на деякий час встановлюється рівновага, пору­ шення якої призводить до нового пароводяного викиду. Висота фонтанів може досягати кількох десятків метрів. Так, Великий гей­ зер в Ісландії (ісл. Geyser) фонтанує на висоту близько 30 м через кожні 24... 30 год, а гейзер Старий Служака в Йеллоустонському національному парку в США викидає воду на висоту 50 м кожної

Рис. 12.5. Грязеві мікровулкани

Грязеві вулкани виникають не лише в умовах вулканізму, але і в нафтогазоносних місцевостях. В цьому разі винос грязі на поверх­ ню здійснюють гази не магматичної, а вуглеводневої природи.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Поствулканічні явища» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит розрахункових і кредитних операцій. Мета й завдання аудитор...
ЯКІСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРОШЕЙ
Аудит визнання запасів і правильності їх оцінки
Аудит вилученого капіталу
Економічні нормативи, що регулюють діяльність комерційного банку


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 1110 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП