ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Продукти вулканічної діяльності
Серед продуктів виверження вулканів виділяють три типи: рідкі, газоподібні і тверді. Газоподібні продукти виверження. Виверження вулканів завж­ ди супроводжується виділенням газів різноманітного складу. Про­ те визначення їх складу безпосередньо в момент виверження прак­ тично неможливе. Тому проводиться воно з тріщин, утворених на схилах вулканів, або із лавового потоку. Вивчаються також стру­ мені газів, які виділяються тривалий час після виверження. Стру­ мені гарячих вулканічних газів називають фумаролами (від італ. fumare - димитися). Хімічний склад вулканічних газів залежить від стадії вивержен­ ня і температури. Серед газів розрізняють: сухі фумароли (650... 1000 °С), складені в основному гідроґен хлоридом і гідроген фто­ ридом без водяної пари; кислі фумароли (400...650 °С), представ­ лені HCl, S02 H2 парою води; лужні фумароли (200...400 °С), або , S, аміачні, в яких переважають гази аміачних солей, пара води, амі­ ак; сірчистіфумароли, або сольфатари(100... 300 °С), до складу яких входять переважно S02 H2 С02, Н2 N2, СН4; вуглекислі фума­ , S, 0, роли, або мофети (до 100 °С), складені переважно С02, меншою мірою H,S, Н20. Мофети виділяються на стадії затухання вулка­ нічної діяльності. Стінки кратерів вулканів внаслідок сублімації га­ зових виділень вкриваються скупченнями сульфуру, борної кисло­ ти, бури тощо. Рідкі продукти вулканічної діяльності представляють собою лави різного складу, який визначає їх фізичні властивості. Лава у порівнянні з магмою збіднена газами, оскільки останні виділяють­ ся з магми при її виверженні. У залежності від вмісту Si02лави, як і гірські породи, поділяють на кислі (Si02 >65 %), середні (65...52 %), основні (52...45 %). Найбільш поширені основні (базальтові) лави, які поступають із верхньої мантії Землі в рифтові зони серединно-океанічних хребтів, а також в тріщинні зони глибоководних впадин. Ці лави переваж­ но складають океанічне дно (понад 66 %), проте спостерігаються і

на материках у місцях глибинних розломів і рифтових зон. Основні лави важкі, майже позбавлені газів, високотемпературні (до 1200... 1300 °С), збагачені Са, Mg, Fe, відзначаються малою в’язкістю і великок? текучістю (2...8, іноді - до 15 м/с). Кислі і середні лави, збагачені Na і К, їм властива висока в’язкість і мала рухливість. Температура середніх і кислих лав нижча, ніж основних, на 200... 300 °С. Переважну частину всіх продуктів вулканічних вивержень скла­ дають твердіпродукти. Викинуті в атмосферу дрібні краплини лави та подрібнені частини порід жерла і конуса вулкана охолоджують­ ся, твердіють і утворюють різного розміру твердий вулканічний матеріал - пірокласти. За розмірами частинок і уламків тверді про­ дукти вивержень поділяються на: вулканічний попіл, вулканічний пісок, лапілі, вулканічні бомби. Вулканічний попіл - найдрібніші (до 0,1 мм) частинки лави, які розсіюються у результаті швидкого розширення газів. Це основна маса вулканічних продуктів. Частинки мають неправильну форму і складаються найчастіше із кристалів польового шпату, рогової обманки і вулканічного скла. Піднятий на значні висоти (до 10 км і більше) попіл повітряними потоками розноситься на величезні відстані (до 1000 км і далі) від місця виверження і згодом перетво­ рюється на компоненти осадових порід. Осідаючи на поверхні Землі, ущільнюючись, попіл утворює гірську породу - вулканічний туф. Попелом іноді засипає цілі поселення, посіви сільськогоспо­ дарських культур. Особливо згубними для флори і фауни є хмари палаючих частинок попелу, пилу з домішками водяної пари. Ос­ тання, конденсуючись у атмосфері, випадає у вигляді дощу і, стіка­ ючи по схилах вулкану, утворює потужні руйнівні грязеві потоки (лахарі). Вулканічний пісок - мінеральні частинки розміром 0,1...2,0 мм. Поширюється на менші відстані від вулкану, ніж попіл. Складаєть­ ся вулканічний пісок із кристалів авгіту, польового шпату, рогдвої обманки, слюди, уламків вулканічного скла. У місцевостях, де вул­ канічні попіл і пісок випадають невеликим шаром, ці продукти справляють позитивний вплив на грунтоутворення та підвищення родючості грунтів, оскільки самі вони є високородючими. Невеликі шматки лави чи уламків гірських порід розміром 3... 30 мм називають лапілі (від італ. lapilli - камінці). Випадають вони переважно на прилеглих до кратера вулкану територіях. За фор­ мою лапілі нагадують веретено. Складаються в основному із вул­ канічного скла, іноді із кристалів польового шпату, авгіту.

Вулканічні бомби представляють собою гострокутні уламки стінок жерла і кратера вулкана або ж застиглі своєрідні форми (вере­ теноподібні, грушовидні, витягнуто-овальні) викинутої в атмосфе­ ру лави. Розміри їх різні ідосягають у поперечнику 0,03...3,0 м, іноді до 15 м (рис. 12.3). Піднімаючись в атмосферу на висоту до 1000 м, великі бомби падають в радіусі 5...7 км від кратера, а дрібніші - в радіусі до декількох десятків кілометрів.

Рис. 12.3. Вулканічна бомба

Іноді до різновидностей вулканічних бомб відносять т. зв. воюсся Пеле. Це тонкі скляні нитки, що розлітаються від поривів вітру і виносяться ним із лавових фонтанів. До твердих продуктів вулканічних вивержень відносять також пемзу - пористу породу, яка утворюється з кислих лав із високим «містом розчинених газів. Наближаючись до земної поверхні, така пава спінюється та швидко охолоджується. Завдяки низькій питомій шгіі пемза плаває у воді.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Продукти вулканічної діяльності» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит звітності з податку на прибуток
Врахування матеріальних і нематеріальних грошових потоків
Графіка
Загадка пешехода и паровоза
МІЖНАРОДНІ РИНКИ ГРОШЕЙ ТА КАПІТАЛІВ


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 2046 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП