ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Розривні (диз’юнктивні) тектонічні порушення
Цей вид тектонічних порушень змінює первинне залягання гірських порід, призводить до розриву їх суцільності і утворення окремих частин (блоків). Розривні порушення проявляються за умови, коли напруження, які виникають у земній корі, перевищу­ ють межу міцності гірських порід. Виділяють дві групи диз’юнк­ тивних порушень: без зміщення гірських порід; зі зміщенням гірських порід. Розривні порушення без зміщення за виглядом найчастіше яв­ ляють собою різноманітні тріщини. Зазвичай вони утворюють цілі системи. Тріщини зустрічаються повсюдно в гірських породах і різняться за рядом ознак: лінійними розмірами, кутом нахилу, про­ сторовим положенням, глибиною, механізмом утворення та ін. Лінійні розміри тріщин суттєво різняться. Довжина тріщин змінюється від декількох сантиметрів до десятків і сотень кілометрів. Шириною тріщини бувають від декількох міліметрів і навіть менші (часто непомітні неозброєним оком) до декількох метрів (рідко де­ сятків метрів). За шириною розкриття тектонічні тріщини поділя­ ють на відкриті, закриті(у яких розрив спостерігається, але стінки дуже зближені) і приховані (які невидимі неозброєним оком, але добре спостерігаються при розколюванні гірської породи). Глибина тріщин може бути різною - від декількох сантиметрів до десятків метрів (екзогенні тріщини) та до сотень метрів - десятків кілометрів (ендогенні тріщини).

а

б

В

г

д

Рис. 11.5. Типи складок за формою склепіння та співвідношен­ ням крил: а - округлі; б - гострі; в - ізоклінальні; г - віяло­ подібні; д - сундучні

За співвідношенням розмірів (довжини й ширини) у плані склад­ ки поділяють на лінійні, брахіскладки та ізометричні. В лінійних складках довжина набагато перевищує їхню ширину. Брахісклад­ ки - це овальні складки, довжина яких у два-три рази перевищує ширину; серед них виділяють брахіантикліналі (випуклі складки) і брахісинкліналі (ввігнуті складки). В ізометричних складках дов­ жина і ширина приблизно однакові. Випуклі складки такої форми називають куполами, а ввігнуті - мульдами. Такі складки харак­ терні для платформенних областей (Свинко, 2003). Проявляються складки в різних структурах земної кори неодна­ ково. Співвідношення їх у складчастих зонах одне, а на платфор­ мах - інше. Сукупність складок, притаманну певним структурам земної кори, називають складчастістю. За розмірами, особливостями за­ лягання розрізняють повну, переривчастуі проміжну форми склад­ частості, а також діапір - особливий вид куполоподібних складок.

За кутом нахилу їх поділяють на слабопохилені (кут нахилу від 0° до 10°), пологоспадні (від 10° до 45°), крутоспадні (від 45° до 80°) і вертикальні (80...90°). Системи тектонічних тріщин мають великий вплив на форму­ вання рельєфу і гідрографічної сітки. Розривні порушення зі зміщенням характеризуються зміщенням гірських порід уздовж тріщини розриву. За своїми розмірами ці розриви суцільності гірських порід більші, ніж порушення без змі­ щення. Пов’язані вони головним чином з дією ендогенних сил, що викликають стиснення чи розтягування гірських порід. У розривах зі зміщенням виділяють структурні елементи: зміщувач- тріщину, якою відбувається зміщення, і крила - зміщені бло­ ки гірських порід, розташовані по обидва боки від змішувача. Кри­ ло, розташоване вище площини зміщувача, називають висячим, а протилежне - лежачим. В разі горизонтального зміщення вздовж розриву крила носять назву правого і лівого. Відстань між вися­ чим і лежачим крилами називають амплітудою зміщення. До розривних тектонічних порушень зі зміщенням належать ски­ ди, підкиди, насуви (рис. 11.6) та складніші порушення - скидо-зсуви, східчасті скиди, грабени й горсти (рис. 11.7). Скид- розрив з вертикальним або нахиленим зміщувачем в бік опущеного крила. Скиди утворюються внаслідок розтягування зем­ ної кори.

Рис. 11.6. Типи розривних порушень: а - скид; б - підкид; в насув; 1 - лежаче та 2 - висяче крило

Рис. 11.7. Системи розвинутих порушень: a - східчастий скид; б - горст; в - грабен

Підкид - розрив із круто спадним (>45°) зміщувачем, по якому висяче крило підняте відносно лежачого, а змішувач нахилений у бік піднятого крила. Виникає за тектонічного стиснення. Насув-розривне порушення з пологим (45...60°) нахилом зміщу­ вача, уздовж якого висяче крило підняте відносно лежачого і насу­ нуте на нього. Причиною виникнення насуву також є тектонічне стиснення. Горизонтальні або пологі насуви з переміщенням гірських порід на відстань у кілька десятків кілометрів називають шар 'яжами, або тектонічними покривами. Зсув - розрив із вертикальним або нахиленим зміщувачем, уз­ довж якого крила зміщені одне відносно одного. Коли ж при зсу­ вах має місце переміщення не лише у горизонтальному, але й вер­ тикальному напрямку, то такі розриви називають скидо-зсувами. Східчастіскиди представляють собою систему скидів, у якій кож­ не наступне крило є опущеним відносно попереднього. Грабен- опущена ділянка земної кори, відділена скидами, іноді підкидами, від суміжних, відносно піднятих ділянок. Горст- піднята ділянка земної кори, відділена скидами або підки­ дами від суміжних ділянок. Витягнуті лінійно на сотні або й тисячі кілометрів складні системи грабенів, часто поєднані з горстами, на­ зивають рифтами. Ширина рифтів коливається в межах від 5...20 до 200...400 км. Типовим прикладом сучасних великих рифтових систем є Східно-Африканська, Байкальська. Подібні структури ви­ явлено і в океанах (Атлантичному, Індійському). З рифтовими зо­ нами пов’язані землетруси і вулканічні процеси. Особливу категорію розривних тектонічних структур становлять глибинні розломи. Вони розчленовують літосферу на окремі бло­ ки, зв’язують земну поверхню з підкоровими глибинами і служать вивідними каналами для вогняно-рідкої магми, а разом із нею для різних металів, що утворюють родовища у земній корі. Як і ннутрікорові, глибинні розломи у залежності від напрямку віднос­ них зміщень розділених ними блоків земної кори поділяють на ски­ ди, підкиди, накиди, зсуви, розсуви. В останні десятиріччя за допомогою методів аерокосмічного ди­ станційного зондування на всіх материках виявлено багато розрив­ них структур концентричної в плані будови (,кільцеві структури). іазвичай вони заповненні магматичним, експлозивно-брекчійованнм туфолавовимматеріалом. Існують різні версії щодо походжен­ ня цих структур. Аналогічні кільцеві структури дуже поширені на Місяці та деяких планетах. Характерно, що на Землі кільцеві струк­

тури розташовані на одній лінії з великими розломами земної кори, що певною мірою вказує на їхню ендогенну природу. Таким чином, розривні тектонічні порушення є одним із про­ явів саморозвитку земної кулі. Видозмінюючи первинне заляган­ ня гірських порід, диз’юнктивні порушення призводять до роз­ ривів суцільності шарів, утворення різних деформацій в товщі верхніх частин земної кори, виникнення окремих блоків, суттє­ вих змін рельєфу земної поверхні. Ці порушення повсюдні, од­ нак найбільше поширення вони мають у геосинклінальних зо­ нах. Вивчення тектонічних деформацій має велике практичне значен­ ня, оскільки з ними пов’язані деякі родовища корисних копалин (нафти, газу, підземних вод і руд металів).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Розривні (диз’юнктивні) тектонічні порушення» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит збереження запасів
Ліцензування банківської діяльності
ЯКІСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРОШЕЙ
Синоніми (ідеографічні, стилістичні, контекстуальні, перифраза, е...
ПРИЧИНИ ІНФЛЯЦІЇ


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 2127 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП