ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Методи дослідження геофізичних полів і геосфер
За допомогою сучасних геофізичних приладів, що забезпечують високу точність вимірювань, можливе вивчення та детальне карту­ вання будь-яких фізичних полів і концентрацій хімічних елементів. Геофізичні методи дають змогу здійснювати об’єктивну кількісну оцінку стану геологічного середовища найбільш економічно і ефек­ тивно, в реальному масштабі часу, з будь-якою детальністю та інформативністю. З позицій технічного забезпечення геофізичні методи, як ніякі інші, придатні для проведення моніторингу, тобто здійснення системи спостережень за змінами в часі і прогнозуван­ ня будь-яких геофізичних, геохімічних чи інших параметрів у гео­ сферах Землі.

Основними методами дослідження геофізичних полів, величин і явищ є наступні. Метод стаціонарних спостережень передбачає проведення інстру­ ментальних вимірювань геофізичних величин (температури, тиску, вологості, іонізуючого випромінювання і т. д.) у різних геосферах. Вимірювання і спостереження проводять на геофізичних станціях, охоплюючи окремими дослідженнями повітряну, водну і тверду обо­ лонки Землі. Сітка геофізичних спостережень включає іоносферні, метеорологічні, гравіметричні, сейсмічні, магнітні, радіометричні, електрометричні та інші станції, пости, пункти. Мережа метеорологічних, гідрологічних, аерологічних, іоно­ сферних станцій і постів забезпечує вимірювання основних гео­ фізичних величин і явищ атмосфери та гідросфери. На сейсмічних і гравіметричних станціях здійснюються інструментальні вимірюван­ ня пружних хвиль у земній корі, які викликаються землетрусами чи штучними вибухами, а також прискорення вільного падіння. Магнітні, електро- і радіометричні станції проводять відповідно спостереження за параметрами магнітного і електричного полів Землі та за умовами поширення радіохвиль. Дослідження на цих станціях координуються міжнародними науковими організаціями. На однотипних станціях роботи проводяться за єдиними про­ грамами і методиками, що полегшує міжнародну співпрацю та до­ зволяє більш ефективно досліджувати геофізичні закономірності в планетарному масштабі. Доволі значна тривалість робіт (на деяких станціях - багато де­ сятків і навіть сотні років), строга періодичність вимірів чи спосте­ режень дозволяють виявити основні закономірності просторовочасових змін параметрів геофізичних полів, величин і явищ. Слід відмітити, що мережа геофізичних станцій розташована на земній кулі нерівномірно: у Північній півкулі вони розміщені знач­ но густіше, ніж у Південній. Особливо рідка сітка геофізичних станцій у Світовому океані, що не дозволяє охопити масовими до­ слідженнями океанські глибини, зокрема понад 3000 м і більше. Експедиційний метод служить важливою основою для виявлен­ ня кількісних залежностей і зв’язків між геофізичними полями та явищами різних геосфер. Роботи виконуються на великих терито­ ріях (акваторіях) у ході різних експедицій: океанологічних, поляр­ них, гідрометеорологічних. Часто у таких експедиціях приймають участь вчені різних країн. Експедиційні дослідження також прово­ дяться в ході геофізичних зйомок (гравіметричних, магнітних, гео­ логічних тощо), що дозволяє оцінити зміни у просторі тієї чи іншої геофізичної величини.

Експериментальний метод досліджень полягає у вивченні гео­ фізичних процесів та явищ шляхом моделювання їх у лаборатор­ них умовах. У наш час такі дослідження широко застосовуються при вивченні фізики атмосфери та гідросфери. В цих галузях у ре­ зультаті лабораторних робіт одержано важливі дані щодо процесів виникнення хмар, туманів, опадів, формування річкового стоку, про­ сочування атмосферних опадів через ґрунти, деформації русел річок, поширення хвиль у воді та гірських породах. Такі дослідження ма­ ють і прикладне значення, зокрема по запобіганню утворення граду та захисту від нього, по радіолокаційному виявленню зародження і розвитку снігових лавин, грозових хмар, збільшенню штучним шля­ хом кількості опадів (снігу чи дощу) на окремих територіях. Є пев­ ний досвід по створенню штучних хмар над великими містами з ме­ тою зменшення випромінювання земною поверхнею тепла у косміч­ ний простір. Незважаючи на величезні труднощі і складності у фізиці Землі експериментально відтворюються термодинамічні умови внутрішніх геосфер, горотвірні процеси, хід кристалізації при над­ високих температурах і тискові. Метод теоретичного аналізу базується на даних, отриманих пер­ шими трьома методами, і найчастіше полягає в узагальненні, об­ робці цифрової інформації та отриманні логічних характеристик змін геофізичних полів і величин у просторі та часі. При вивченні кожної із геосфер Землі, дані про їх хімічний склад, фізичний стан і властивості отримують шляхом прямого і побічно­ го зондування. При прямому зондуваннівимірювальні прилади за­ силають в оболонки Землі за допомогою технічних засобів - т. зв. зондів. Найчастіше зонди використовують при дослідженні атмо­ сфери, частково гідросфери. Так, при вивченні повітряної оболон­ ки Землі підняття вимірювальних приладів на певну висоту прово­ дять за допомогою куль-зондів, куль-пілотів, літаків, аеростатів, стратостатів, метеорологічних і геофізичних ракет. За даними пря­ мого зондування визначають склад атмосферного повітря, його тиск, температуру, вологість, напрямок і швидкість вітру, висоту хмар, іонізацію, параметри сонячного вітру по всій трасі польоту зонда. Літаки-лабораторії, обладнані вимірювальною, реєструючою і аналітичною апаратурою, дають можливість отримувати при по­ льоті відомості про тиск, вологість, температуру повітря, швидкість вітру, коротко- та довгохвильову радіацію, хімічний склад крап­ лин опадів і т. п.

Лазерне зондування атмосфери, що набуло широкого розвитку і 60-х років XX ст., дозволяє оперативно отримувати широкий пе­ релік даних про стан атмосфери на будь-якій висоті (газовий склад, наявність домішок у повітрі, оптичні та мікрофізичні параметри атмосферних аерозолів тощо). Пряме зондування гідросфери здійснюють з використанням ехо­ лотів, різних зондів, підводних радіолокаторів, гідролокаційних приладів, підводних батискафів та інших пілотних чи безпілотних технічних засобів. За даними прямого зондування визначають склад вод Світового океану, солоність, температуру і тиск води на різних глибинах, швидкість і напрямок течій, фізико-хімічні властивості донних відкладів. Складніше застосувати пряме зондування для дослідження надр Землі. Шляхом буріння на материках і океанічному дні можна одер­ жати зразки порід для лабораторних досліджень, провести вимі­ рювання тиску, температури лише самих верхніх шарів літосфери. Оскільки пряме зондування літосфери до глибини двох десятків кілометрів не може забезпечити отримання ученими всіх вкрай не­ обхідних даних про земні надра, то для вивчення будови земних товщ широко застосовують методи побічного зондування. Ці ме­ тоди у поєднанні з комплексом інших методів (фізичні, хімічні, ізо­ топні тощо) і даними теоретичного аналізу дозволяють отримува­ ти доволі повне уявлення про земні надра. Побічне зондування земних надр базується на досліджені гео­ фізичних явищ і полів, пов’язаних із хімічним складом, фізичним станом і структурою внутрішніх шарів Землі. Фізична природа гео­ фізичних йолів і явищ різноманітна. Вона може бути електричною, магнітною, радіоактивною і т. д. Виділяють різні методи побічно­ го зондування земних надр (методи геофізичних розвідок): сейсміч­ ний, гравіметричний, магнітометричний, електричний, радіоактив­ ний і тепловий. Застосування їх у комплексі з прямим зондуванням дає змогу з’ясувати сукупність різних фізичних властивостей внут­ рішніх геосфер, їх будову, особливості залягання тощо. Більш детальний розгляд геофізичних методів дослідження гео­ сфер виходить за межі цього посібника. У останні десятиріччя набув розвитку метод космічного зонду­ вання Землі, за допомогою якого отримують дані про будову, склад, динаміку і ритміку геосфер та їх взаємодію. Дослідження викону­ ють шляхом реєстрації і дешифрування даних зображення та спектрів електромагнітного випромінювання Сонця і об’єктів гео­ сфер чи відбиття електромагнітного випромінювання від джерела,

встановленого на борту носія. Реєстрацію геофізичних полів, вели­ чин і явищ, будови і складу оболонок Землі ведуть різними дистан­ ційними методами зйомки - фотографічної, телевізійної, спектромет­ ричної, багатозональної, лазерної, радіолокаційної, радіотеплової. Космічне зондування володіє цілим рядом переваг. Якщо тра­ диційні прямі та побічні методи зондування геосфер дозволяють отримати дані про склад, будову і властивості кожної окремо взятої геосфери, то космічне зондування дозволяє охоплювати досліджен­ нями одночасно всі оболонки Землі, виявляти причинно-наслідкову взаємодію між геофізичними процесами, явищами, що протікають у всіх геосферах. Космічне зондування дозволяє інтегрувати (об’єдна­ ти) на одному знімку всю Землю чи її частини одночасно. Метод характеризується оперативністю, ефективністю, економічністю. Діапазон космічного зондування геосфер дуже широкий: від роз­ ломів земної кори, аномальних структур у літосфері, вивержень вул­ канів, проявів землетрусів і аж до розв’язання практичних народно­ господарських завдань. Метод дозволяє отримати дуже важливі дані про Світовий океан, води суші, погоду і клімат, рельєф, аномальні природні явища і катастрофи, забруднення атмосфери, гідросфери, стан сільськогосподарських посівів та розвиток їх шкідників і хво­ роб, запаси вологи у грунті, інші дані, необхідні для охорони при­ родного середовища від забруднення та виснаження, забезпечення екологічного захисту людей. Загалом космічне зондування спря­ моване на вивчення природних ресурсів Землі та Світового океа­ ну, на пізнання процесів і явищ у всіх геосферах з метою їх раціо­ нального використання. *

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Методи дослідження геофізичних полів і геосфер» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ЦІНОУТВОРЕННЯ В ІНВЕСТИЦІЙНІЙ СФЕРІ
Технічні засоби захисту інформації
ЯКІСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРОШЕЙ
Настройка параметрів модемів
Інвестиції у виробничі фонди


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (19.04.2013)
Переглядів: 983 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП