ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

«СУД І РОЗПРАВА В ПРАВАХ МАЛОРОСІЙСЬКИХ»
«СУД І РОЗПРАВА В ПРАВАХ МАЛОРОСІЙСЬКИХ», «Суд і розправа в правах малоросійських обширно на розных местах показанная, а здесь в един краткій и ясній ексцерпт, в прекращеніе горькой в судах волокиты, собранная, в полезное же употребленіе малороссіянам списанная року от Рождества Христова 1750 18 октоврія» — визначна пам’ятка права України 18 ст., складена в результаті приватної кодифікації протягом 1750—58 кандидатом у члени Генерального військового суду Ф.Чуйкевичем. Є витягом із

польс., литов. та рос. законодавства і звичаєвого права, що діяли в Лівобережній Україні та Правобережній Україні в 15—18 ст. Збірник присвячено судовому цивільному процесові й судоустрою та частково земельному і спадковому праву. Водночас він є джерелом історії правничої думки України-Гетьманщини. Підготовлений в умовах відновлення автономії Гетьман. України та соціально-екон. змін (оформлення козацької старшини в землевласницький стан тощо). Тому в ньому систематизовано ті норми права, які закріплювали право власності феодалів на землю, маєтки та закріпачення селян. У збірнику обґрунтовувалася потреба зміни судоустрою на основі відновлення давньої судової системи за Статутами Великого князівства Литовського. Пропонувалося відновити т. зв. статутові суди й цим відокремити суди від заг. адміністрації, захистити незалежність судів Гетьманщини, скоротити кількість апеляційних інстанцій. Збірник за структурою складається з посвяти гетьманові К.Розумовському і таких розділів: 1) Про докази; 2) Про рочки і роки; 3) Про процес; 4) Про апеляції; 5) Про виконання рішення суду; 6) Про посаг, віно і привінок. У такому вигляді в травні 1752 цю книгу було передано гетьманові К.Розумовському. Згодом Ф.Чуйкевич дописав розділи: Про апеляції зі Статуту (1754); Про давність земську (1755); Про суд польовий, підкоморський і комісарський, тобто межовий (1758). «С. і р. в п.м.» поширювався в рукописних списках і не мав офіц. характеру, але в судах посилалися на нього. Мав вплив на правову думку в Україні. Так, з урахуванням рекомендацій збірника «Суд і розправа в правах малоросійських» було проведено судову реформу в Україні 1760—63 рр. Рукописна копія пам’ятки, датована 1791, зберігається у відділі рукописів Рос. нац. б-ки (м. Санкт-Петербург).
Літ.: Ткач А.П. Історія кодифікації дореволюційного права України. X., 1968; Бойко І.Й. Держава і право Гетьманщини. Львів, 2000; Юридична енциклопедія, т. 5. К., 2003. В.А. Чехович.

Ви переглядаєте статтю (реферат): ««СУД І РОЗПРАВА В ПРАВАХ МАЛОРОСІЙСЬКИХ»» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Модель протоколів INTERNET
Апаратна база комп’ютерної телефонії
Что значит «преодолеть инерцию»
Використання стільникових мереж для передачі даних
Аудит фінансових інвестицій


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (01.04.2013)
Переглядів: 1805 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП