ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Новітня історія України

Українська держава часів гетьмана Павла Скоропадського (29 квітня - 14 грудня 1918р.)
Новий етап українських визвольних змагань на чолі з гетьманом П.Скоропадським вивчений значно менше, ніж попередній. Досвід Гетьманату 1918р. аналізували його прибучники та нещадно критикували опоненти в особі представників опозиції.
Істотні зрушення в підходах до висвітлення доби української держави гетьмана П.Скоропадського відбулися після проголошення незалежності України. Розширилася тематика досліджень, до наукового обігу було залучено велику кількість раніше невідомих архівних матеріалів, переглянуто концептуальні підходи з позицій об'єктивності.
Теоретичні основи нових досліджень були розроблені В.Потульницьким у роботах з історії української політології. Він одним із перших сучасних українських дослідників дав характеристику Українській гетьманській державі 1918р., визначив її соціально-економічну та політичну спрямованість, зробив спробу об'єктивно оцінити її роль і місце у визвольних змаганнях (Потульницький В."Історія української політології. Концепції державності в українській зарубіжній історико-політичній науці.-К.,1992; його ж:Теорія української політології. Курс лекцій.-К.,1993).
Конфлікт серед національних сил, що призвів до падіння Української держави в 1918р. грунтовно проаналізовано в працях Я.Пеленського (Пеленський Я. Гетьманат П.Скоропадського. Міфи та дійсність.//Останній гетьман. Ювілейний збірник памяті Павла Скоропадського. 1873-1945.-К.,1993.-С.5-12; його ж: Передмова: Спогади гетьмана Павла Скоропадського (Павло Скоропадський. Спогади. Кінець 1917 - грудень 1918.-Київ, Філадельфія, 1995.-С.11-34).
Тематично нові аспекти проблеми гетьманської держави були досліджені у працях сучасних вітчизняних істориків, зокрема: Буравченков А. Час відновлення історичної памяті, або дещо про гетьманат з погляду сьогодення.//Останній гетьман.-К.,1993; Скрипник М. Гетьманство П.Скоропадського в історії української державності.//Там само; Захарченко П. Селянська війна в Україні. Рік 1918.- К., 1997; Реєнт О. Українська революція: робітництво, соціально-політичні та економічні зміни 1917-1920рр.-К.,1996 та ін. У той же час слід зазначити, що оцінка державотворчих зусиль П.Скоропадського залишається суперечливою та неоднозначною в сучасній українській історіографії. Приміром, В.Солдатенко назвав гетьманський режим "контрреволюційним, антинародним, монархічно-диктаторським", а Д.Яневський категорично стверджує, що єдину інтелектуально спроможну та політично перспективну модель розвитку тогочасного суспільства й держави запропонували П.Скоропадський та його прибічники.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Українська держава часів гетьмана Павла Скоропадського (29 квітня - 14 грудня 1918р.)» з дисципліни «Новітня історія України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Задача о двух лошадях
ІНВЕСТИЦІЙНІ РИЗИКИ. Концепція і вимірювання ризиків
Стратегічні міркування
Действие и противодействие
ФОРМИ І ПРОЦЕДУРИ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНОГО АНАЛІЗУ


Категорія: Новітня історія України | Додав: koljan (21.01.2013)
Переглядів: 701 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП