ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Історія України

Події 1654-1657 рр
Входження України під протекторат Москви суттєво змінило геополітичну ситуацію в Східній Європі, викликало негативну реакцію з боку Польщі, Туреччини, Кримського ханства. Польський ко-
роль звернувся до українського народу із закликом повернутись у його підданство, але безрезультатно.
Навесні 1654 р. у війну з Польщею вступила Москва, але віддавала перевагу бойовим діям у Білорусії, намагаючись зайняти її територію і, очевидно, вважаючи, що Україна вже й так знаходиться в її підданстві. Тут воювали й українські війська. У 1654 р. московські війська на території України участі в боях не брали. Місцевому населенню й козакам довелося самим оборонятись. Особливо героїчною була оборона Буші у жовтні 1654 р. на Поділлі під керівництвом полковника Гречки.
Перша велика битва за участю московських військ відбулася у січні 1655 р. під Охматовим на Черкащині («Дрижа-пільська битва»). Сторони зазнали значних втрат, але ніхто не переміг. Пізніше союзні війська визволили Поділля, частину
110

Модуль 2. Нова історія України

Галичини, але напад татар, які стали союзниками Польщі, змусив їх відійти. На Польщу напала Швеція й окупувала значну частину її території. Зі Швецією почала війну й Москва. Скориставшись цим, поляки запропонували Москві перемир'я, яке було підписане у вересні 1656 р. в м. Вільно. Воєнні дії припинилися, обидві країни обіцяли не вступати в переговори про мир зі Швецією. Поляки обіцяли московському царю, що після смерті їх короля Яна-Казимира його (царя) оберуть польським королем. Царю довго довелось цього чекати, бо Ян-Казимир помер аж у 1668 р. Українські посли навіть не були допущені до участі в переговорах. Фактично це була зрада Москвою свого союзника. Україна знову опинилася сам на сам із Польщею.
Б. Хмельницький розпочинає активний пошук нових союзників. Йому вдається домовитись про спільні дії зі шведським королем та семиградським (угорським) князем. У Польщу посилають експедиційний корпус на чолі з полковником А. Жда-новичем. Союзникам вдалося взяти Краків і Варшаву, та здавалося, що Польща на порозі краху, але допомога австрійців та чвари серед союзників врятували її. Семиградські війська капітулювали, а українські відступили на свою територію.
У цей час Б. Хмельницький уже тяжко хворів, 27 липня 1657 р. він помер і був похований в Іллінській церкві на своєму хуторі Суботові.
Богдан Хмельницький — найвидатніший політичний діяч в історії України. Йому належить заслуга організації Української незалежної держави, він протягом 10 років очолював Визвольну війну українського народу. Б. Хмельницький — видатний полководець і дипломат. Він помер, і справа визволення України до кінця не була вирішеною. Ще за його життя гетьманом формально обрали його сина Юрія, якому було лише 16 років, але згодом він відмовився від булави.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Події 1654-1657 рр» з дисципліни «Історія України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: СУТНІСТЬ ТА ВИДИ ГРОШОВИХ РЕФОРМ
Метафора і метонімія
Слово і його ознаки
Коперник и Птолемей
Здравый смысл и механика


Категорія: Історія України | Додав: koljan (20.01.2013)
Переглядів: 859 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП